Onlar Her Türlü Şartlara Her An Hazırlar - Son Dakika
Güncel

Onlar Her Türlü Şartlara Her An Hazırlar

Onlar Her Türlü Şartlara Her An Hazırlar

Kastamonu’nun aralarında bulunduğu yedi ilin katılımıyla Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE), Kastamonu’da tatbikat düzenledi.

29.09.2014 09:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kastamonu'nun aralarında bulunduğu yedi ilin katılımıyla Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE), Kastamonu'da tatbikat düzenledi. Gerçeğini aratmayan tatbikatta, UMKE ekipleri, her an her türlü şartlara hazır olduklarını bir kez daha göstermiş oldu.

Ulusal Medikal Kurtarma ekipleri, Kastamonu'nun Araç ilçesinde bin 500 rakımlı Fındıklı Yaylasında kamp kurup yaptıkları kaza ve doğal afet tatbikatlarıyla nefesleri kesti.

Ankara başta olmak üzere Kastamonu, Çorum, Yozgat, Çankırı, Kırşehir ve Kırıkkale'de görev yapan toplam 110 UMKE personeli, Araç ilçesine bağlı bin 500 rakımlı Fındıklı Yaylasında tatbikatta buluştu. Bölgeye çadır kamp kuran ekipler, 3 gün boyunca trafik kazası, deprem enkazından yaralı kurtarma, yıldırım düşmesi sonucu yapılacak müdahale, yüksekten düşme yaralanmaları ve bebek ileri yaşam konularında uygulamalı eğitimler gördü. Ardından ekipler, aldıkları eğitimleri uygulamalı bir şekilde senaryo gereği tatbikatta gösterdi.

Senaryo gereği, UMKE ekipleri, düşen uçak ihbarı alıp olay yerine hızlı bir şekilde intikal etti. İl Afet ve Acil Yardım Müdürlüğü (AFAD) ekiplerinin destek verdiği tatbikatta, çok sayıda ekibin yanı sıra ambulans olay yerine sevk edildi. İlk etapta, enkazın düştüğü alanda saha incelemesi yapan ekipler, buldukları yaralılara öncelik sırasına ve hayati durumlarına göre kırmızı, sarı ve yeşil renkten oluşan kurdele bağladı. Arkadan gelen sağlık ekipleri de, yaralılara bağlanan bu renklerden yola çıkarak yaralılara müdahale etmeye başladı. Senaryo gereği yaralıların bulunduğu yerleri ve yaralı sayısını bilmeden canlandırma yapan UMKE ekipleri, aynı zamanda normal şartlar altında karşılaşabilecekleri olaylara karşı mücadele ettiler. Hasta yakınları veya meraklı vatandaşlarla da mücadele eden ekipler, yaralılara olası bir yanlış müdahalede yapılmaması için bu kişileri uzaklaştırmaya çalıştı. Tam bir karmaşanın yaşandığı tatbikatta, aniden ikinci bir patlama sonrası sağlık ekipleri hızlı bir şekilde olay yerini tahliye etti. Güvenli ortamın sağlanması sonrası tekrar yaralılara müdahale etmeye başlayan sağlık ekipleri, ilk müdahalenin ardından yaralıları sedyeye bağlayarak ambulansa kadar taşıdılar.

Çok sayıda kişinin izlediği tatbikatta, temsili yaralıların yardım çığlıkları tüyleri ürpertti. Yaralıları kurtarmak için canla başla mücadele eden ekipler, aynı zamanda arama kurtarma sırasında dikkat edilecek hususlar, eğitmenler tarafından UMKE görevlilerine gösterildi.

Olay yerine hızlı bir şekilde intikal ederek her türlü şartlara hazır olduklarını bir kez daha gösteren UMKE ekipleri, tatbikatın ardından izleyenler tarafından alkışlandı.

Ankara UMKE Sorumlusu Dr. Cemil Mercan, Ankara'ya bağlı bölge ekipleri olarak Fındıklı Yaylasında 3 gün kamp yaptıklarını belirterek, "Ankara başta olmak üzere 7 ilin UMKE ekipleri, kampa katıldı. Bir uçak düşme senaryosu üzerinde yoğunlaştık. Normalde bir uçağın düşmesi sonrası ilk başta 14 yaralı, arkasından tekrar bir patlama oluyor. Bu patlama ile birlikte 19 yaralı sayısına ulaşılıyor. Bu yaralılara müdahale edilmesi, arkasından hastaneye sevk edilmesi yapıldı. Buradaki amaçlarımızdan bir tanesi, ekiplerin soğuk kanlı olması, olay yerinde ikinci patlama olması sonrası ekiplerin hızlı tahliye edilmesi, sonuçta bütün yaralılara düzgün bir şekilde müdahale edilmesi amaçlarımız içindeydi. Tüm bu amaçlarımıza da başarılı bir şekilde ulaştık. Başarılı bir tatbikat geçirdiğimizi düşünüyoruz" dedi.

Tatbikatı hazırlarken, öncelikle ekiplerin normal şartlarda karşılaşabilecekleri bütün olayları gerçekte yaşamasını istediklerini ifade eden Dr. Mercan, şunları söyledi: "Bu yüzden ekiplerin hastaların sayısından ve yaralıların bulundukları yerden haberleri yoktu. Ayrıca normal şartlarda olacağı gibi hasta yakını rolünde ya da felaketin bulunduğu yerdeki vatandaşların o an oraya gelmesi ve bu sırada sağlık ekiplerimizin müdahalesine gecikmeler yol açabileceğini, onlara karşı ekiplerin hangi şekilde ve nasıl sakinleştirebilecekleri konusunda eğitim almaları için bunları tümüyle ekiplerden habersiz bir şekilde biz, senaryoya ekledik. Sonuçta gerçekten ekipler, hasta sayısını bilmeden, yaralıların nerede olduklarını bilmeden aradı. Bu sırada hasta yakını veya vatandaş rolündeki arkadaşlarımızın engellemelerine rağmen görevlerini başarılı bir şekilde gerçekleştirdiler."

Mercan, tatbikata Ankara, Kastamonu, Çorum, Yozgat, Çankırı, Kırşehir ve Kırıkkale'den yaklaşık 110 UMKE ekibinin katıldığını kaydetti.

Araç Kaymakamı Halil İbrahim Çelik de, UMKE ekiplerinin kamp ve tatbikat için Araç ilçesini tercih ettiklerini belirterek, "Üç gün burada kamp yaptılar. Kampın ardından başarılı bir tatbikat gerçekleştirdiler. Kendilerini tebrik ediyorum. İnşallah zaman içerisinde bu tür olaylara karşı daha fazla deneyim kazanarak sadece ülkemizde değil, bölge ülkelerinde de arama kurtarmada müdahale ekibi olarak görev alırlar. Bu sayede ülkemizin de bir nevi prestiji olurlar ve başarılı çalışmalar yaparlar" şeklinde konuştu.

UMKE'nin Sağlık Bakanlığı tarafından 2004 yılında kurulduğunu ve 81 vilayete yaygınlaştırıldığını ifade eden Kastamonu İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Öztürk de, şunları söyledi: "Kastamonu'da 23 aktif personelden oluşuyor. UMKE'nin amacı, afet durumlarında medikal kurtarma yapmak üzere gönüllü sağlık personelinden oluşan bir topluluktur. Tarih boyunca afetler, insanın önemli bir problemi olmuştur. Bu afetlere hızlı ve doğru bir şekilde mücadele etmek önem arz etmektedir. Çünkü ölümlerin çoğu ilk dakikalarda olmaktadır. Üç gün boyunca ilimizde devam eden bu tatbikatın amacı, UMKE personeline vakalara, olaylara doğru ve hızlı bir şekilde müdahale edebilme pratiğini kazandırabilmektir. Başarılı bir tatbikat oldu. İlimiz adına son derece verimli oldu. Tatbikata katılan ve ilimize gelen tüm ekiplerimize başarılar diliyorum."

Tatbikatın ardından kampa katılan UMKE personeline sertifikaları dağıtıldı. - KASTAMONU

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Onlar Her Türlü Şartlara Her An Hazırlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement