Onlar İkramiyenin Değil, Günü Geçmiş Biletlerin Peşinde - Son Dakika
Yerel

Onlar İkramiyenin Değil, Günü Geçmiş Biletlerin Peşinde

İkramiye kazanmak için birçok kişinin rüyalarını süsleyen piyango bileti, koleksiyonerler içinse farklı bir anlam ifade ediyor.

24.03.2015 12:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HÜSEYİN KANBER - İkramiye kazanmak için birçok kişinin rüyalarını süsleyen piyango bileti, koleksiyonerler içinse farklı bir anlam ifade ediyor.

Koleksiyon bir tutkudur... İnsanı bilmediği bir dünyaya götüren ve uzun süre gezdiren... Birçok meslekten insan günümüzün iş stresi başta olmak üzere çeşitli sorunlardan bir süreliğine de olsa kurtulmak için koleksiyon yapmayı tercih ediyor.

Tablo, eski belge, para, pul ve daha niceleri... İşte bunlardan biri de eski piyango biletleri. Birçok insan günümüzde 10 günde bir yapılan ve ikramiye çıkması için büyük hayallere kapıldığı Milli Piyango biletini özenle saklarken, bazıları da ikramiyenin değil, çekiliş günü geçmiş biletin peşinde koşuyor.

Onlardan biri de antika işleriyle uğraşan koleksiyoner Barış Albayrak.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Albayrak, antika işleriyle uğraşması nedeniyle para, jeton, pul başta olmak üzere çeşitli koleksiyonlar yaptığını söyledi.

Yıllar önce bir gün yaşlı bir teyzenin vefat eden eşinden kalma piyango biletleri getirdiğini ifade eden Albayrak, "Bu biletlerin üzerinde bulunan resim ve çizimlerin görsellikleri beni çok etkiledi. Bir anda diğer koleksiyonlardan vazgeçerek piyango bileti koleksiyonu yapmaya karar verdim" dedi.

Bilet toplamak için araştırma yapmaya başladığı bir dönemde aldığı Osmanlıca kitabın içinden ilk Türk piyango biletine tesadüfen ulaştığını anlatan Albayrak, 19 Nisan 1926 tarihli ve Osmanlı Türkçesi ile hazırlanmış biletle Teyyare Piyangosu denilen ilk piyango biletlerini toplamaya başladığını kaydetti.

Albayrak, 1960-1970 yılları arası biletleri bulmanın çok zor olduğunu, ekonomik sıkıntıların yaşandığı dönemlerde çıkan biletlerin çok azının günümüze ulaştığına dikkati çekti.

Kendisinin 10 yıldan bu yana bilet topladığını belirten Albayrak, "Koleksiyonumda 5 bine yakın bilet bulunuyor. Piyango bileti koleksiyonerleri son dönemlerde arttı. İnsanlar normalde Milli Piyango biletini ikramiye çıksın diye alır. Biz koleksiyoncular ise ikramiyenin değil, biletin peşindeyiz. Bu da farklı bir duygu" diye konuştu.

Albayrak, yakın tarihli piyango biletlerinin 10-300 lira arasında satılabildiğini, Osmanlı dönemi biletlerinin ise bin-bin 500 lira arasında alıcı bulduğunu bildirdi.

Yeni hediye trendi:  Piyango bileti

Albayrak, son dönemlerde insanların eski biletlere karşı büyük ilgisinin oluşmaya başladığına işaret ederek, "Son yıllarda eski Milli Piyango biletlerine talep çok arttı. Koleksiyonerlerin dışında eşine, dostuna, arkadaşına ilginç bir hediye almak isteyenler de doğum günü veya o güne yakın tarihli eski biletleri alıyor" şeklinde konuştu.

Türkiye'de piyangonun tarihi

Türkiye'de piyangonun 19 Nisan 1926'da eski Türkçe olarak yayınlanan Teyyare Piyangosu ile başladığını bildiren Albayrak, piyango biletlerinin 11 Şubat 1929'dan sonra Latin harfleriyle çıkmaya başladığını, 11 Kasım 1935'te de Teyyare Piyangosu'nun adının Türk Hava Kurumu Büyük Piyangosu olarak değiştirildiğini ifade etti.

Milli Piyango'nun Türk insanın hayatına 11 Kasım 1939'da girdiğini dile getiren Albayrak, ilk Milli Piyango biletlerinin eski Teyyare Piyangosu biletleri üzerlerinin sürsajlanarak (belgenin üzerindeki bazı yazıların kapatılması) satışa sunulduğunu, ilk resimli Milli Piyango biletinin de 19 Mayıs 1940'daki çekilişle hayatımıza girdiğini belirtti.

Piyango bileti koleksiyonu yapmanın ekonomik ve kolay bir koleksiyon olduğuna dikkati çeken Albayrak, belirli bir hedefin konulmasıyla binlerce biletten oluşan bir koleksiyonun rahatlıkla oluşturulabileceğini söyledi.

- Piyango bileti koleksiyonu yapmak isteyenlerlere öneri

Milli Piyango bileti koleksiyonu yapmak isteyenlerin ilk olarak kendilerine bir hedef seçmeleri gerektiğini vurgulayan Albayrak, şöyle konuştu:

"Çünkü binlerce bilet çıkmıştır. Bu nedenle belirli zaman aralıkları tercih edilirse koleksiyon daha anlamlı olur. Örneğin Osmanlı Türkçesiyle basılan Teyyare Piyangoları, 1926-1929 yılları arasını kapsıyor. Latin harfleriyle basılan Teyyare Piyangoları ise 1929-1935 yılları arasını. Milli Piyango dönemi ise 1940'tan günümüze geliyor. Koleksiyon yapmak isteyenlere, 1975'ten günümüze kadar olan kısmını kolaylıkla temin edebileceklerinden bu tarihlerden itibaren piyango bileti toplamaya başlamalarını tavsiye ederim. 19 Mayıs, 23 Nisan veya Atatürk konulu bilet seçilerek de koleksiyon yapılabilir."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Onlar İkramiyenin Değil, Günü Geçmiş Biletlerin Peşinde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement