Ordu Artan Terör Olayları, Gezginci Arıcıları Tedirgin Ediyor - Son Dakika
Ekonomi

Ordu Artan Terör Olayları, Gezginci Arıcıları Tedirgin Ediyor

Ordu Artan Terör Olayları, Gezginci Arıcıları Tedirgin Ediyor

Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati Aydın, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da artan terör olaylarının gezginci arıcıları tedirgin ettiğini belirtti.

19.08.2015 12:21  Güncelleme: 12:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati Aydın, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da artan terör olaylarının gezginci arıcıları tedirgin ettiğini belirterek, " Türkiye'de en fazla balı Ordulu gezginci arıcılar üretiyor. Doğu'da terör olayları nedeniyle Valilikler bazı yerlerde 'Geçici askeri güvenlik bölgesi' ilan etti. Bal hasadı başladı, çoğu arıcımız balını hasat edemedi" dedi.

ORDU BAŞI ÇEKİYOR

Türkiye'de üretilen yaklaşık 100 bin ton balın dörtte birini, 680 bin arı kolonisiyle 5 bine yakın Ordulu gezginci arıcı üretiyor. Her yıl olduğu gibi bu yılda Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne giden Ordulu gezginci arıcılar, bölgede artan terör olayları nedeniyle tedirginlik yaşıyor. Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati Aydın, bu günlerde bal hasadının başladığını, ancak terör olayları nedeniyle Doğu'da Valiliklerin bazı bölgelerde 'Geçici askeri güvenlik bölgesi' ilan etmesi nedeniyle arıcıların ballarını hasat edemediğini kaydetti.

10 EYLÜL'DEN SONRA DÖNECEKLER

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 10 Eylül itibariyle arıcıların arılarını kamyonlara yükleyerek Ordu'ya dönmeye başlayacağını, bölgede yolda tuzaklama ve araç yakma tehdidi nedeniyle de sıkıntılar yaşandığını belirten Aydın, "Ordulu arıcılar Türkiye'de bal üretiminde birinci sırada. Gezginci arıcılar bal neredeyse oraya kadar gidiyor. Şu anda Hakkari Şemdinli'de dahi arıcılarımız var.

"BAZI BÖLGELER KAPATILDI"

Son dönemde terör olaylarından dolayı gerçekten büyük tedirginlik ve sıkıntı var arıcılarımız da. Bazı bölgeler güvenlik nedeniyle kapatıldı. Arıcılarımız mecburen arılarını bırakıp oralardan güvenli yerlere gitti. Şu anda bal hasadı başladı, ondan dolayı herkes arısının yanında olmak zorunda. Çoğu arıcımız balı dahi hasat edemedi. İnşallah bu sıkıntılar aşılır. Bu güne kadar terör nedeniyle arıcılarımız bir zarar görmedi, inşallah görmez. 10 Eylül'den sonra orada ki arıcılarımız arılarını yükleyip getirecekler" dedi.

TERÖRDEN DOLAYI SIKINTILARIMIZ VAR

Ordulu gezginci arıcıların büyük bölümünün Doğu Anadolu Bölgesi'nde olduğunu, güvenlik endişesi nedeniyle birçok arıcının hala bal hasadı yapamadığını da vurgulayan Necati Aydın şunları söyledi: "Doğu Anadolu Bölgesi'nde çok araçlar yanıyor, arıcılarımızla görüşüyoruz. Gece hareket etmeyecekler, gündüz edecekler. İnşallah bu olayları arıcılarımız yaşamaz. Güvenlik nedeniyle, terörden dolayı bazı sıkıntılarımız var.

BAL ELLERİNDE KALIYOR

Hasat yapsa toplu olarak balını depoya, çarşıya pazara götürme şansı yok. Gelir birisi balı yakar diye de korkusu var arıcılarımızın. Herkes tedirgin, diken üzerinde. İnşallah bu sıkıntılar giderilir, devletimiz bunun üstesinden gelecek. Böyle giderse önümüzdeki yıl bizim arıcılarımızın yüzde 50'sinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne gitme şansları yok. Hiç kimse para kazanacağım diye kolay kolay hayatını riske atmaz. 5 bine yakın arıcımızın yüzde 95'i gezginci. Bunların bir kısmı Yozgat, Sivas ve Erzincan bölgesinde, yarısından fazlası da Doğu Anadolu bölgesinde. O bölgelerde tahliye edilememesinin nedeni yollar kesiliyor, araçlar yakılıyor. Bundan dolayı bazı bölgeler güvenlik nedeniyle kapatıldı. Nakil yapmak isteyen ise tedirgin oluyor."

Necati Aydın birliğe kayıtlı 5 bine yakın arıcının 680 bin arı kolonisiyle kovan başına yılda 30 kilogram bal ürettiğini, yine Ordulu gezginci arıcıların yıllık bal üretiminin ise 20 bin ton civarında olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Ordu Artan Terör Olayları, Gezginci Arıcıları Tedirgin Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • Ali AYDIN: Ülke bütünlüğü elden gidiyo bunlarda arı peşine düşmüş ülken giderse sana her sabah balı yedirirler 3 1 Yanıtla
  • FEGOULİ: Valla ülke vatandaşı olarak bizde tedirginiz 2 0 Yanıtla
  • KARTAL: Durum kötü olumsuzluklar gittikçe çoğalıyor 1 1 Yanıtla
  • asdf: her kesin derdi başka balsız olunurda vatansız olunurmu bilmem ,, 1 0 Yanıtla
  • !!: tam da balları düşünüyorduk, arılar yapar gereğini. 0 1 Yanıtla
  • Turk: Vatan hainleri sadece askere kursun sikanmidir. Halka bal diye seker satanlarda bence vatan hainidir. Yillardir insanlari sahte ballariyla kandirdiklari yatmemis gibi, yarin birgun biz teror mahduruyuz diyerek devletten yardim adi altinda biseyleri koparma pasindeler. Bu ulke bu millet bosuna terorden dert yanmasin. Her pisligi yaptik Rabbimde basimiza verdi. Ulkesine insanina kardesine kalleslik yapan hainlik yapan sahtekarlik yapan halka bi nusibet gelekti basina vede Rabbim teror belasini verdi. Bakin bu sikintidan bile ulkesinden biseyler koparmak isteyenler var. Elbette istisnalar haric 1 0 Yanıtla
  • md: Başka dert yoktu zaten.. 1 0 Yanıtla

Advertisement