Ordu'da Karda Hedikli Ulaşım - Son Dakika
Güncel

Ordu'da Karda Hedikli Ulaşım

Ordu\'da Karda Hedikli Ulaşım

Ordu'nun yüksek kesimlerinde yaşayan vatandaşlar geçmişi asırlar öncesine dayanan, yoğun karda yürümeyi sağlayan ve kara gömülmeyi engelleyen hedik (kar ayakkabısı) ile 1 metreyi aşkın karda rahatlıkla yürüyor.

02.02.2016 14:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ordu'nun yüksek kesimlerinde yaşayan vatandaşlar geçmişi asırlar öncesine dayanan, yoğun karda yürümeyi sağlayan ve kara gömülmeyi engelleyen hedik (kar ayakkabısı) ile 1 metreyi aşkın karda rahatlıkla yürüyor.

Ordu'nun Kabadüz İlçesi'ne bağlı Turnalık Mahallesi'nde yaşayanlar, ilçenin tek hedik ustası, evli ve 4 çocuk babası 70 yaşındaki Salih Çapa'nın yaptığı hedikle 1 metreyi aşkın karda zorlanmadan yürüyor. Hedikin Karadeniz'de asırlardır kullanıldığını, yoğun karda batmadan yürümeyi sağlayan bu aletin bu yıl 2 metreyi bulan kar yağışında büyük rağbet gördüğünü belirten Çapa, "Hedik Karadeniz'de kış aylarında yoğun kullanılıyordu. Ancak eskisi gibi ağır kış şartları olmadığı için unutulmaya başlamıştı. Bu sene 2 metreye yakın kar yağdı yükseklere. Bu nedenle eskiden olduğu gibi hedik tekrar rağbet görmeye başladı. Yükseklerde kış ağır geçiyor, buralarda yaşayanlarda karda ihtiyaçlarını hedik ile sağlıyor" dedi.

İlçenin tek hedik ustası olan 'Muhtar Salih' lakabıyla bilinen Salih Çapa, yaşının ilerlemiş olmasına rağmen dede mesleğini sürdürmeye çalışırken, çırak sıkıntısına da dikkat çekti. Hedik aletinin kestane ağacından yapıldığını, bir çift hediğin bir günde yapıldığını vurgulayarak, "Önce ağacın gövdesinden bir parça ayırıyoruz. Daha sonra bunu atölyede inceltiyoruz. Sonra yuvarlak hale getirip iple ortasını örüyoruz. Yapması da oldukça zahmetli, bir çift hediği 50 TL'den satıyorum. Eskiden kış ağır değildi, hediği işlettiğim bakkalımda sergiliyordum. Biz ihtiyacımız gereği kışın bu aleti kullanıyoruz. Evimizin yanında ahırda beslenen hayvanlarımızın yanına ulaşmak kar olunca hedikle gidiyoruz. Hedik hem karda batmıyor, hem de yürümeyi kolaylaştırıyor. Muhtarlık yaptığım yıllarda hedikle yürüyerek metrelerce karda hastaları bile taşırdık. Son yıllarda yaylalara gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerde 2 metrelik karda hobi amaçlı yürümek için bu aletleri alıyorlar" diye konuştu. - Ordu

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ordu'da Karda Hedikli Ulaşım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement