Organ Bağışı İçin Yoğun Bakımdan Sahneye Çıktılar - Son Dakika
Yerel

Organ Bağışı İçin Yoğun Bakımdan Sahneye Çıktılar

Alanya Devlet Hastanesi yoğun bakım ünitesinde çalışan 10 kişi, hazırladıkları tiyatro oyunuyla organ bağışında insanları daha fazla bilinçlendirmek için sahne alıyor.

11.11.2015 12:08  Güncelleme: 12:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MUSTAFA KURT - Alanya Devlet Hastanesi yoğun bakım ünitesinde çalışan 10 kişilik ekip, hazırladıkları tiyatro oyunuyla organ bağışında insanları daha fazla bilinçlendirmek için sahne alıyor.

Alanya Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Servisi çalışanı 10 kişi, yaklaşık 6 ay önce bir tiyatro grubu oluşturarak organ nakline dikkati çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla "Nakl-i Hayat" adlı tiyatro oyunu hazırladı.

Mesailerinden arta kalan zamanlarda yaptıkları provalarla oyunlarına hazırlanan grup, Alanya Kültür Merkezi'nde ilk oyunlarını sergileyerek izleyicilerin karşısına çıktı.

Alanya Devlet Hastanesi Başhekimi Tevfik Yazan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, organ bağışına dikkat çekmek için hastane çalışanlarının tiyatro grubu oluşturduğunu anlatarak, yoğun provaların ardından ekibin ilk oyunu sahnelediğini anlattı.

Oyunda, organ bağışının yasal zeminini, dinen bir sakıncası olmadığını ve hangi şartlarda gerçekleştirildiği konusunda bilgilerin anlatıldığını dile getiren Yazan, bunların öğretici bir şekilde izleyicilere aktarıldığını ifade etti.

Yazan, oyunlarıyla organ bağışının önemi, gerekliliği konusunda toplumda bir duyarlılık oluşturmak istediklerini vurgulayarak, "Şu anda böbrek, kornea, akciğer, kalp kapağı başta olmak üzere 20 binin üzerinde kişi organ nakli için sıra beklerken az bir bağış söz konusu. Demek ki 'farkındalıkta bir eksikliğimiz var' diyerek arkadaşlarımız, kendi emeklerini ortaya koyarak, tiyatro oyunu sahnelediler" diye konuştu.

"Her şeyi amatör ruhla gerçekleştirdik"

Alanya Devlet Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Hasan Öksüz de yoğun bakım çalışanları olarak senaryosundan, müziğine, afişinden konseptine kadar her şeyi amatör bir ruhla gerçekleştirildiklerini söyledi.

Tek amaçlarının organ bağışına biraz daha fazla dikkati çekmek olduğunu dile getiren Öksüz, "Her şey organ bağışında biraz daha farkındalık yaratmak amacıyla üretilmiş bir organizasyon. Yoğun bakımda çalıştığınızda organ bağışının ne kadar önemli olduğunu anlıyorsunuz" dedi.

Alanya Devlet Hastanesi'nde 2015 yılı içerisinde 2 organ bağışı olduğunu ve bunun da 6 hastaya ulaştığına işaret eden Öksüz, bunları gördükçe daha fazla neler yapılması gerektiği konusunda düşüncelerin ortaya çıktığını kaydetti.

Öksüz, bu tiyatro grubuyla küçük bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tamamen amatörce bir şey ama içtenlikle, samimiyetle yapılmış bir olay. Maksadımız tamamen ne verebileceğimizi anlatabilmek. Biz organ bağışının ne kadar önemli olduğu biliyoruz ama bunu ne kadar anlatabiliriz? Bir kişiye daha nasıl ulaşabiliriz, onun peşindeyiz. Zaten sloganımız da 'Söz verebilirsiniz, akıl verebilirsiniz, sır verebilirsiniz peki organ verebilir misiniz?' Biz bu sloganla yola çıktık."

"Yoğun bakım ekibi olarak bu işe koyulduk"

Yoğun bakım çalışanlarından Asiye Işıkpınar ise organ bağışına dikkat çekmek için tiyatro grubu oluşturmayı mesai arkadaşlarıyla sık sık istişare ettiklerini söyledi.

Böyle bir fikrin "neden olmasın" diyerek ortaya çıktığını anlatan Işıkpınar, "Tamamen bizimle alakalı bir şey dedik ve 10 kişilik yoğun bakım ekibi olarak bu işe koyulduk" dedi.

Yoğun bakımda 10 yıldır hemşire olarak çalışan Kezban Erkenet de gözlerinin önünden çok fazla hayatların gelip gittiğini söyledi.

İki arkadaşlarından çıkan fikre destek olarak bugüne geldiklerini ifade eden Erkenet, "Beyin ölümü gerçekleşen genç hayatların yeni hayatlara umut olabileceğini fark ettiğimiz zaman çok heyecanlanıyoruz, onlarla yeni insanlar can bulsun istiyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Organ Bağışı İçin Yoğun Bakımdan Sahneye Çıktılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement