Organ Bağışında Uyum İçin Teknik Yardım" Projesi - Son Dakika
Güncel

Organ Bağışında Uyum İçin Teknik Yardım" Projesi

Sağlık Bakanlığı ve Avrupa Komisyonu tarafından düzenlenen projesi kapsamında, Samsun'da sağlık çalışanlarına yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Hizmetleri ve Ulusal Koordinasyon Merkezi Birim Sorumlusu Kemaloğlu: "Geçen yıl bin 806 beyin ölümü tespiti yapılmış, bunların 407'si donör olmuş. 25 bin civarında hasta organ bekliyor.

15.01.2015 18:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bakanlığı ve Avrupa Komisyonu tarafından düzenlenen "Organ Bağışında Uyum İçin Teknik Yardım" projesi kapsamında, Samsun'da 8 ilin sağlık çalışanlarına yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop, Amasya ve Tokat illerinden gelen nöroloji, anestezi uzmanı ve beyin cerrahı 80 hekim, Samsun'da bir otelde düzenlenen toplantıda bir araya geldi.

Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Hizmetleri ve Ulusal Koordinasyon Merkezi Birim Sorumlusu Dr. Bahri Kemaloğlu, burada yaptığı konuşmada, organ bağışının, nakil bekleyen hastalar açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Organ nakli bekleyenlerin tek tedavi şansının nakil olduğuna vurgu yapan Kemaloğlu, Samsun'da ikinci toplantısı gerçekleştirilen proje kapsamında amaçlarının, toplumda ve sağlık çalışanlarında bir farkındalık oluşturup, organ bağışı sayısını artırarak ülkenin herhangi bir yerindeki hastanede organ bekleyen bir hastaya organ temin etmek olduğunu kaydetti.

Organ bağışı sayılarını ele alan Kemaloğlu, şöyle konuştu:

"Organ bağışı sayılarına bakıldığında geçen yıl bin 806 beyin ölümü tespiti yapılmış, bunların 407'si donör olmuş. 25 bin civarında hasta organ bekliyor. İhtiyacımız olanın çok çok gerisinde bir organ bağışı var. Organ bağışında en önemli nokta beyin ölümü tespiti ile sonrasında aile görüşmesiyle yapılacak organ temini. Bu konunun da kuşkusuz en önemli zincirlerinden biri bu tanıyı koyan nörologlar, yoğun bakımcılar, yoğun bakım uzmanları. Onlara bu konuda çok önemli görevler düşüyor."

- Türkiye'de donörden aile bağış onayı yüzde 22 seviyelerinde

Organ ve Doku Nakli Samsun Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak da Türkiye'de donörden aile bağış onayının yüzde 22'lerde olduğunu, bu sayının İspanya ve ABD'de yüzde 90'ları bulduğuna dikkati çekti.

"Biz bu oranı bir yükseltebilsek birçok insana hayat vereceğiz" diyen Kazak, "Bölgemizde 2013 yılını 41 donörle kapattık. 2014 yılında da 43 donörle kapattık. 43 donörden 120 organ ve dokuyu ülkemizin çeşitli nakil merkezlerindeki bekleyen insanlarımıza gönderdik, onlara yeni bir yaşam umudu verdik" ifadelerini kullandı.

Samsun İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal da son zamanlarda Türkiye'de organ bağışıyla ilgili çok yoğun faaliyetler yapıldığını açıkladı.

Köksal, "Bakanlığımızın bu faaliyetleri doğrultusunda ilimizde de çok önemli mesafeler katettik. Son bir yıl içinde hem beyin ölümü tespitlerimiz hem organ bağışı sayımız hem organ nakli yapılan hasta sayılarımız arttı. Bunu çok büyük gururla karşılıyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan Özdemir, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Dilek, Giresun Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü Aygen Türkmen tarafından katılımcılara beyin ölümü tespiti, donör bakımı ve aile görüşmesiyle ilgili bilgi verildi.

Eğitimin 3 gün süreceği öğrenildi. - Samsun

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Organ Bağışında Uyum İçin Teknik Yardım' Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement