Organik Bal İçin Biyolojik Savaş Açtılar - Son Dakika
Yerel

Organik Bal İçin Biyolojik Savaş Açtılar

Organik Bal İçin Biyolojik Savaş Açtılar

Milas’a bağlı Pinar Mahallesi’ndeki S.S. Pinar Tarımsal Kalkındırma Kooperatifi, organik bal üretiminin ve ihracatının en büyük düşmanı olan varroa zararlısına karşı biyolojik mücadele başlattı.

21.04.2014 15:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milas'a bağlı Pinar Mahallesi'ndeki S.S. Pinar Tarımsal Kalkındırma Kooperatifi, organik bal üretiminin ve ihracatının en büyük düşmanı olan varroa zararlısına karşı biyolojik mücadele başlattı.

Türkiye'deki arıcılığın en büyük düşmanı olarak nitelendirilen varroa zararlısı, ülkenin bal ihracatını sekteye uğratan en önemli etkenlerin başında geliyor. Arıcılar arasında Amerikan yavru çürüğü ismiyle de anılan bu zararlı, kovandaki yeni nesil arıların sakat ve sağlıksız büyümesine neden oluyor. Çiftçilerin arı kolonisini tehlikeye sokan bu zararlıdan korunmak için ilaçlama yapması ise üretilen balın katkı maddesi içermesine neden oluyor. Böylelikle aşırı ilaçlamayla üretilen bal, ihraç edilemiyor ve çiftçi büyük zarar görüyor. Bu sorunla mücadelenin en etkili yolu ise biyolojik kontrol yöntemi olarak gösteriliyor.

TÜRKİYE'DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİLER

İhraç edilen çam balının kalite standardını yükseltecek önemli bir adım atan S.S. Pinar Tarımsal Kalkındırma Kooperatifi, varroa zararlısıyla biyolojik yöntemle mücadele etmeye başladı. Kooperatif, biyolojik kontrol yöntemi olan 'erkek arı gözlü temel petek' kullanımını arttırmak için Türkiye'de ilk defa bu özel peteği seri üretime geçirdi.

Varroa zararlısının geçmiş yıllarda kamyon kamyon arıyı heba ettiğini söyleyen Pinar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Süleyman Kocatepe, kurdukları sistem ile artık bu gibi olumsuzlukları yaşamayacakları için mutlu olduklarını söyledi.

Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle kooperatif bünyesinde kurulan Bal Paketleme ve Temel Petek Üretimi Tesisi, yapılan bir toplantıyla tanıtıldı. Toplantıya katılan Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Oktay Çelik, İlçe Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı çiftçilerle görüşerek konuyla ilgili bilgi aktardılar. Toplantının ardından bal paketleme ve özel petek üretim tesisini gezildi.

ÇAM BALI İHRACATI CİDDİ GİRDİ SAĞLIYOR

Katılımcılara tesisin işleyişini anlatan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Oktay Çelik, ilçede 135 bin kovan ile 20 ton bal mumu varlığı bulunduğu belirterek, bal üretiminin ise 2 bin ton olduğunu söyledi. Çevre mahallelerle birlikte bin 450 kişinin arıcılık yaparak geçimini sağladığını ifade eden Çelik, çam balının ihracattaki önemine de vurgu yaptı.

Çam balı ihracatının ülkeye ve çiftçiye ciddi girdiler sağladığını söyleyen Çelik, arı zararlılarıyla biyolojik mücadelenin daha doğru olduğunu belirterek şunları kaydetti; "Biyolojik kontrol yöntemi; varroanın üremesini belirlenen çerçevelere çekme ve gözler sırlandıktan sonra arı puplarıyla birlikte imha etme esasına dayanır. Bu amaçla iki farklı yöntem uygulanmaktadır. İlk yöntemde kuluçkalığın merkezi bir yerine yalnızca erkek arı gözlerinden oluşan bir petek yerleştirilir ve erkek arıların yetiştirilmesi sağlanır. Dişi varroalar yumurtlamak için erkek arı gözlerini tercih ettiğinden büyük bir çoğunluğu bu gözlere girer gözler sırlandıktan sonra alınan bu çerçeve eritilerek erkek arı pupları ile birlikte varroanın büyük bir çoğunluğu imha edilmiş olur.

Bu amaçla kooperatifimiz Türkiye'de bir ilk olan erkek arı gözlü temel petek üretimine başladı. Bu gelişmenin bölgemiz ve ülkemiz arıcılığına çok büyük katkıları olacaktır. Ayrıca temel petek üretiminde arıcının kendi mumundan şahsına üretim yapılması diğer kolonilerden gelecek riskleri ortadan kaldırmaktadır."

KAYMAKAM GÜREL: "ÇİFTÇİMİZİ VE KOOPERATİFİMİZİ KUTLUYORUM"

Bal ve petek üretim tesisini gezerek çalışmalar hakkında bilgi alan Milas Kaymakamı Fuat Gürel, çiftçiyi ve kooperatifi başarılarından dolayı tebrik etti. Pinar'daki önemli gelişmelerin ve girişimlerin örnek teşkil ettiğini belirten Gürel; "Muğla çam balı üretiminin büyük bölümünü buralarda üretilmektedir. Ayrıca Milas ilçemiz, il genelindeki bal üretiminin yüzde 25-30'unu sağlamaktadır. Kooperatifimizin çalışması da üretilen bal kalitesini arttıracaktır. Bundan böyle ilaç katkısız biyolojik yöntemle üretilen çam balımız daha etkin bir şekilde ihraç edilerek yurt dışında pazarlanacaktır. Ben bu çalışmalarda emeği geçen kurumlara ve üreticilerimize çok teşekkür ediyorum." diye konuştu. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Organik Bal İçin Biyolojik Savaş Açtılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement