Organik Tarımda Birgi ve Köyleri Artık Sertifikalı - Son Dakika
Yerel

Organik Tarımda Birgi ve Köyleri Artık Sertifikalı

Organik Tarımda Birgi ve Köyleri Artık Sertifikalı

Ödemiş’in Birgi beldesinde “Tarih ve Çevre Bilinci ile Birgi Bölgesi ve Köylerinde Organik Meyveciliğin Yaygınlaştırması ve Geliştirilmesi Projesi” kapsamında üreticilere sertifikaları törenle verildi.

26.09.2014 12:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ödemiş'in Birgi beldesinde "Tarih ve Çevre Bilinci ile Birgi Bölgesi ve Köylerinde Organik Meyveciliğin Yaygınlaştırması ve Geliştirilmesi Projesi" kapsamında üreticilere sertifikaları törenle verildi.

Birgi Saklı Bahçe Çay Bahçesinde yapılan sertifika törenine, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına Organik Tarım Uygulamaları Daire Başkanlığından Davut Gür, Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim Şube Müdürlüğünden Nursel Koçyiğit Tekalmaz, Ödemiş İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Altıntaş, Birgi'nen eski belediye başkanı CHP Ödemiş Belediye Meclisi üyesi Cumhur Şener, Bademli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selahattin Bilgi ve üreticiler katıldı.

Açılış konuşması yapan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Altıntaş, 2012'de başlayan 2014'e kadar devam eden organik meyvecilik projesinde tüm üreticilere ve emeği geçen teknik heyete teşekkür etti. Altıntaş şunları söyledi: "2012 yılında bu işe başladığımızdan bugüne bölgede organik tarımın yapılması için bakanlığımız il müdürlüğümüz, ilçe müdürlüğümüz, eski Birgi belediyemiz ve Ödemiş Belediyesi gece gündüz demeden emek verdi. 2012'de başlattığımız projede bu bölgedeki hazır halde var olan incir, zeytin, kestane ve diğer ürünlerin yetiştiği bahçeleri organik tarıma çevirmekti. Zaten bu bölgedeki üretici bu bahçelerde ürününü tarım ilacı kullanmadan yetiştiriyordu. Bize kalan üreticimiz ile temas halinde olarak bilgi paylaşarak ve resmiyette de organikleşerek bugüne gelmekti."

Bölgede 100 üreticinin organik tarım üreticisi olduğunu belirten Altıntaş, "Bunların içinde Birgi, Üçkonak, Büyükavulcuk, Bucak köylerinde ekşilik böceği tuzak projesinde 3 bin adet tuzak dağıtıldı. Bakanlığımız tarafından finanse edilen yeşil gübreleme amaçlı 1 ton bakla tohumu üreticilerimize verilmiş halen dağıtımı da devam etmektedir. 2014 yılı içerisinde 57 üreticimize toplam 2.139 dekar alanda 128.258 TL organik destekleme ödemesi yapılmıştır. 2015 yılında da desteklemeler devam edecektir. Projede emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.

Eski Birgi Belediye Başkanı CHP Ödemiş Belediye Meclis Üyesi Cumhur Şener de, "Tarihin ve kültürün ön plana çıktığı Birgi'mizde yetişen ürünlerde özel ve organik ürünler. 2012 yılında başlayan organik tarım projesinde birçok üreticimiz projeye anında uyum sağladı. Çünkü bu bölgede hazır halde olan bahçelerin her biri aslında doğal organik tarım yoluyla ürünlerini yetiştiriyor. Burada üreticimiz tarım ilacı kullanmıyor. Bunu için de kısa sürede üreticimiz organik tarım projesine uyum sağladı. Burada şuna dikkat çekmek istiyorum. Bakanlık yetkililerinin de bu durumu bilmesini istiyorum. Zeytinimiz, kestanemiz elbette önemli ancak incirimize sahip çıkmak zorundayız. İncirimiz yok olma ihtimali ile yan yaşana yaşıyor. İncir üretimiz sıkışa sıkışa sadece İrimağzı bölgesinde kaldı. Sürekli sulu tarıma açılan araziler, iklim şartları ve diğer olumsuzluklar yüzünden incir de ciddi derecede kayıp var. Devletin direk olarak bakanlığın inciri sahip çıkmasını ve desteklemesini istiyorum." diye konuştu. Şener ayrıca, her incir ağacının tescillenmesi ve incir üreticilerinin desteklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim Şube Müdürlüğünden Nursel Koçyiğit Tekalmaz da, "2012 yılında başladığımız projede Birgi ve köylerinde önemli noktalara ulaştık. Burada emeği geçen gece gündüz bize destek veren eski Birgi Belediyesine çok teşekkür ediyorum. Aynı zamanda projeye sahiplenen ve içinde yaşayan üreticilerimizi de çok teşekkür ediyorum. Burası bundan böyle daha iyi noktalara gelecektir. Ürünlerimizi daha iyi pazarlama şansı bulacağımıza düşünüyorum. 100 üreticimize kutluyorum" dedi.

"ÜRETİCİLERİMİZİN YANINDAYIZ"

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına Organik Tarım Uygulamaları Daire Başkanlığından Davut Gür, "Bu göreve yeni getirildim ama bölgedeki potansiyeli ve projeleri biliyorum. Birgi ve köyleri hali hazırda olan zaten birer organik üretim bahçeleridir. Bu proje ile artık tamamen organik tarımın yapıldığı yerlerdir. Üreticilerimize ve projede emeği geçen personel arkadaşlarımıza bende çok teşekkür ediyorum. Bundan sonra da işin takipçisi olacağız. Sertifikalarını alan üreticilerimize bol hasatlar bol kazançlar diliyorum. Üreticilerimizin yanındayız" diye konuştu.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri üreticilere sertifikalarını verdi. Üreticilere bakanlıktan finanse edilen yeşil gübre amaçlı bakla tohumu dağıtıldı. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Organik Tarımda Birgi ve Köyleri Artık Sertifikalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement