'Organik ve İnorganik Seramik Objeler' Sergilendi - Son Dakika
Güncel

'Organik ve İnorganik Seramik Objeler' Sergilendi

'Gölcük Vizyon 2023' projesi kapsamında '5. Uluslararası Seramik Sempozyumu' çerçevesinde Öğr. Gör. Hasan Şahbaz'ın 'Organik ve İnorganik Seramik Objeler' konulu kişisel sergisi bugün açıldı.

20.05.2015 10:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gölcük Belediyesi Değirmendere Sanat Evi'nde gerçekleşen sergiye Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Gölcük Kent Konseyi Başkanı Metin Şentürk, Kocaeli Üniversitesi Değirmendere Ali Özbay Meslek Yüksek Okulu (MYO) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mine Can, Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Nermin Demirkol, onursal sanatçılar Prof.
Türker Özdoğan, Mustafa Tunçalp, davetli sanatçılar ve MYO öğrencileri katıldı.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Öğr. Gör. Hasan Şahbaz, Gölcük Seramik sempozyumuyla ilk tanışmasını iki yıl önceki üçüncü seramik sempozyumuna davetli sanatçı olarak katılmasına bağladı. Şahbaz, sonrasında projenin koordinatörü olan Yrd. Doç. Dr. Nermin Demirkol'un teklifi üzerine burada sekizinci kişisel sergisini yapmayı kabul ettiğini açıkladı. Öğr. GöR. Şahbaz, 'Bu etkinlikteki serginin oluşum sürecini son 8 yılda ürettiğim üç farklı dönemin işlerini burada sunmak istedim' dedi. Birinci aşamanın mekân olgusu olduğunun altını çizen Öğr. Gör. Şahbaz, mimari yapılara çok düşkün olduğunu ve başarılı mimarları takip ettiğini söyledi. Gerçek estetik yapı sunan mimarların çok büyük sanatçı olduğunu belirten Şahbaz, 'Bir mekânı oluşturan aslında duvardır' dedi. Şahbaz, bu duvar olgusunun fiziki olarak mekânlarda var olduğunu fakat insanlarında kendi aralarında ördüğü duvarların var olduğuna dikkat çekti. Günümüz mimari yapısında insanların yan daireyle iç içe yaşadığını, aralarında 15 santimlik bir ara olduğunu belirten Şahbaz, İç içe geçmiş bir şeyler vardır fakat, duvarlar bir araya getiremediği insanlar yoktur' dedi. İkinci aşamada ürettiği eserlerin insan olgusu üzerine olduğunu söyleyen Şahbaz, 'Mimari yapıların yanında durduğumuz zaman fiziki olarak küçücüğüz, bende bu sebepten dolayı eserlerimde küçücük insan figürlerine yer verdim' dedi. Şahbaz, üçüncü aşamada duvar olgusunu seramik tekniğinde soyutlamaya götürerek, artık tamamen mekân duygusunu temsil eden imgelerden uzaklaşarak ve kendi geliştirdiği bir döküm tekniğiyle çalışmalar yaptığını vurguladı. İzleyenlerin bu çalışmanın nasıl çözümlendiği konusunda kafa yorduğuna değinen Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Öğr. Gör. Hasan Şahbaz, 'Kafa yoran çalışmaları seviyor ve acaba nasıl yapıldı diye sordurabilirsem çalışmam daha değerli hale gelir' dedi. Öğr. Gör. Hasan Şahbaz, üçüncü aşamadaki çalışma sürecini, bir kalıp içerisine duvar olgusuna gönderme yaparak sınırları belli olan geometrik düzenlemeler, yuvarlak halka düzenlemeleri ya da amor geometrik şekilli düzenlemeler içerisine alçı çubuklarını domino tarzı dizerek sonra da içerisine çamur dökerek yaptığını ifade etti. Şahbaz, döküm yönteminin yurtiçinde çok fazla rağbet görmediğini, fakat yurtdışında çok fazla yarışmada sergileme hakkı elde ettiğini açıkladı.

'Sonuç olarak son çalışmalarının daha soyut formlara giden bir hal aldığını söyleyen Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Öğr. Gör. Hasan Şahbaz, 'İstedim ki bu sergide benim daha somut yola çıktığım düşünce neyse onu ve bir sonrasını görsünler' dedi. Sempozyuma mini bir retrospektif dediğim son 8 yılımda ürettiklerinden bir kesit sunduğunu ifade eden, Öğr. Gör. Şahbaz,Sergi teklifi aldığımda tamamen eski işlerimden değil, burada yeni bir şey eklemem gerektiğini hissettim. Buraya kısa sürede 10 tane iş yaptım. Bunları yaparken bizde şu vardır, bir öncekini tekrar etmezsiniz. Yaptığınız bir şeyin yeni olması lazım' şeklinde konuştu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Organik ve İnorganik Seramik Objeler' Sergilendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement