Organize Sorunlar Bölgesi" - Son Dakika
Güncel

Organize Sorunlar Bölgesi"

Organize Sorunlar Bölgesi"

Türkiye’nin ilk biyokütle enerji fabrikasını yapan iş adamı ve Gönen Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Mutlu, Gönen Karma Deri Organize Sanayi Bölgesi’nin problemler yumağına döndüğünü söyledi.

11.11.2016 11:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin ilk biyokütle enerji fabrikasını yapan iş adamı ve Gönen Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Mutlu, Gönen Karma Deri Organize Sanayi Bölgesi'nin problemler yumağına döndüğünü söyledi. 60 milyon dolarlık yatırımda bulunmasına rağmen tapusu verilmeyen, ruhsatı verilmeyen iş adamı, bu yatırım yüzünden kalp krizi geçirdiğini söyledi. İbrahim Mutlu, Gönen Karma Deri OSB'de çalışan tek iş yerinin kendi fabrikası olduğunu, ancak OSB Başkanlığı'nın resmi evraklarında tüm parsellerin dolu gözüktüğünü iddia etti. İş adamı İbrahim Mutlu'nun Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmasının ardından ise jandarma ekipleri Gönen Karma Deri OSB Başkanlığı evraklarına el koydu.

Gönen Karma Deri Organize Sanayi Bölgesi'nde Türkiye'nin ilk biyokütle enerji fabrikasını kuran İbrahim Mutlu, enerji sektöründe dev yatırım hamlesinde bulundu. Çeltik sapı, kanola sapı, büyükbaş hayvan dışkısı yakarak elektrik enerjisi elde edecek fabrikanın pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ankara'da açıldığını söyleyen Mutlu, " Balıkesir'in Gönen, Manyas ilçeleri ile Bursa'nın Karacabey ilçesinde tarımsal atıklardan enerji üreten bir tesis. Bizim bu tesisimiz sayesinde Türkiye'nin enerjiye giden 40 milyon dolar parası Türkiye'nin içinde kalacak. Şu anda savaşlar bile enerjiden çıkıyor. Bizim bu tesisimiz 30 MW enerji üreten bir tesis. 30 MW enerji şu demek. Türkiye'de şu anda günlük, saatlik 34 bin MW bir tüketimi var. Yani Türkiye'nin binde bir enerjisini biz Gönen'nin sapından ve tarımsal çöpünden elde ediyoruz. Gönen'nin 70 bin nüfusu var. 70 bin nüfus 7.3 MW tüketiyor. Biz dört tane Gönen'e yetecek kadar enerji üretiyoruz" dedi.

'Ruhsatımı kasıtlı olarak vermediler'

Fabrikanın proje aşamasından açılmasına kadar bir çok sorunla karşılaştığını söyleyen İbrahim Mutlu, Gönen Karma Deri OSB'de çalışan tek fabrikanın kendisine ait olduğunu ancak OSB Başkanlığında bulunan haritaya göre OSB'de hiç yer kalmadığını iddia etti. Çeşitli firmalar ile 'Görüşülüyor' denilerek 2 yıl 3 yıl gibi zamandır arsaların gerçek yatırımda bulunacak iş adamlarına verilmediğini söyledi. İbrahim Mutlu, "Çok büyük sıkıntılar yaşadım. Kalp krizi geçirecek kadar büyük sorunlarla uğraştım. Arsanın tahsisinden ruhsatına kadar büyük sorunlarla boğuştum. Eğer Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur olmasaydı, ben batık bir iş adamıydım. Ben bu tesisi kuramazdım ve Türkiye'nin de önünü kapatırdık. Bu tesis Türkiye'nin ilk biyokütle tesisi, ben bunu aktif hale getiremezsem kimse buna bir daha cesaret etmezdi. En son tesisin kabulü yapılırken bana inşaat ruhsatını kasıtlı olarak vermediler, Büyükşehir Belediye başkanımız araya girdi, bakanlıkla görüştük bu şekilde ben ruhsatımı aldım. Hiç bir yatırımcının olmadığı bu organize sanayi bölgesinde ilk yatırımı ben yaptım. Ben bunları hak etmedim. Hiç yatırımcı yok ama evrak üzerinde burası dolu. Burada bir saltanat var. Bu saltanatı sürdürmek için 'Görüşülüyor' diyerek yer satılmıyor. Gerçek sanayici buraya gelirse bu saltanat biter. Ben parasını ödememe rağmen tapumu alamadım. Çevreci bir fon tarafından bu yatırım finanse edildi, fabrikaya ipotek konulması lazım, bana tapumu vermediler. 'İşimiz var' diyerek benim ruhsatımı yazmıyor. Maaş alırken işin yok, arabana benzin koyarken işin yok. Çok işin varsa ver imza yetkisini müdürün işi yürütsün. Benim burada elektriğimi kestiler. Elektrik borcum yok. Bir gün geç abonelik açtırdığım için elektriğim kesildi. Ben günde sadece Çinli işçilere 50 bin dolar yevmiye ödüyorum. Anadolu Holding'in inşaatı var burada onların suyunu kestiler. Tamamen atıklardan ben enerji üretiyorum. Biz bunları yapmazsak Rusya'dan doğalgazla bu iş olacak" dedi.

OSB inceleme altında

İbrahim Mutlu, Gönen Karma Deri OSB'de yaşanan sıkıntıların akabinde OSB Başkanlığı'na bakanlık tarafından müfettiş heyeti geldiğini ve teftişin sürdüğünü söyleyerek, "Müfettiş heyeti incelemede bulunuyor. Ankara bizi destekliyor, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi bizi destekliyor. Ama biz meseleleri aşamıyoruz. Gerçi şimdi müfettişler var. Problemin boyutu büyük ki az önce öğrendik, jandarma ekipleri başkanlıktaki evraklara el koyma işlemi yapmış. Ülkemizin bu kadar zor şartlarında yatırım yapmaya çalışıyoruz. Ailemi, geleceğimi herşeyimi bu işe yatırdım. Sayın Başkanımız Edip Uğur, 5 kez Gönen'e geldi, beni batmaktan kurtardı" şeklinde konuştu.

Öte yandan Gönen Jandarma Komutanlığı'na bağlı ekiplerin Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatı ile Gönen Karma Deri OSB'ye gelerek bazı evraklara el koyduğu iddia edildi. Konuyla ilgili konuşan OSB Başkanı Necmi Koç, "Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı'nda şu an müfettiş heyeti inceleme yapıyor. Burası resmi bir kurum. Yorumda bulunmamız, ya da iş adamı gibi çıkıp demeç vermemiş doğru olmaz" dedi.

Jandarma ekiplerinin başkanlıktaki evraklara el koyduğu iddialarını cevaplayan Başkan Koç, "Dün başkanlığa gittiğimde öyle bir şey yoktu. Bir şey söylemek istemiyorum" yorumunda bulundu. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Organize Sorunlar Bölgesi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement