Orkinos Avlanma Kotasının Artırılması - Son Dakika
Ekonomi

Orkinos Avlanma Kotasının Artırılması

Bandırma'da balık ihracatı ve ithalatı yapan bir firmanın yönetim kurulu başkanı Kocaman: "ICCAT'ın orkinos avlanmasına ilişkin kararıyla Türkiye'nin bu balığa ilişkin avlanma kotası 2017'ye kadar 553 tondan bin 15 tona çıkacak" "Orkinos avlanma kotasının yükseltilmesiyle 'denizlerin kuru fasulyesi'

16.12.2014 09:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bandırma ilçesinde, balık ihracat ve ithalatı yapan bir firmanın yönetim kurulu başkanı Osman Kocaman, Uluslararası Atlantik Tunalarını Koruma Komisyonunun (ICCAT) orkinos avlanmasına ilişkin kararıyla Türkiye'nin bu balığa ilişkin avlanma kotasının 2017'ye kadar 553 tondan bin 15 tona çıkacağını belirterek, bu durumun sardalye ve hamsi popülasyonunu olumlu etkileyeceğini söyledi.

Kocaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ICCAT'ın, 15 Kasım'da İtalya'nın Cenova kentindeki toplantısında, Akdeniz havzasında 13 bin 500 ton olan orkinos avlanma kotasının, üç yıllık programla her yıl yüzde 20 artırılarak 23 bin 500 tona çıkarıldığını ifade etti.

Bu durumun, Türkiye'nin de kotasının artmasını sağladığını dile getiren Kocaman, "ICCAT'ın orkinos avlanmasına ilişkin kararıyla Türkiye'nin bu balığa ilişkin avlanma kotası 2017'ye kadar 553 tondan bin 15 tona çıkacak. Türkiye'nin bu sene 553 ton olan orkinos avlanma kotası, 2015'te 707, 2016'da 845 ve 2017'de bin 15 tona ulaşacak" dedi.

Kocaman, Akdeniz'de orkinos avlanma kotasının artmasının hamsi, ve sardalyaya yarayacağını vurguladı.

Orkinosların genellikle hamsi ve sardalye sürülerinden beslendiği bilgisini veren Kocaman, "Kota artışı öncesinde popülasyonu beklenin üzerinde artan orkinoslar, hamsi ve sardalye sürülerini yiyerek bu türlerin azalmasına neden oluyordu. Orkinos avlanma kotasının yükseltilmesiyle 'denizlerin kuru fasulyesi' olarak bilinen sardalye ve hamsi varlığının artması bekleniyor. Bu artış önümüzdeki yıllarda hamsi ve sardalye fiyatları üzerinde önemli etki yapacaktır" diye konuştu.

Türkiye'de orkinos avlama ruhsatlı yaklaşık 100 tekne bulunduğunu anlatan Kocaman, her yıl ilgili bakanlık tarafından kurayla belirlenen ava gidecek tekne tespiti uygulamasının da hızlı bir şekilde tamamlanarak diğer Akdeniz ülkelerinde olduğu gibi sadece orkinos ve benzer türleri avlayacak teknelere bu kotaların tahsis edilmesinin daha doğru olacağını sözlerine ekledi. - Balıkesir

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Orkinos Avlanma Kotasının Artırılması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Huawei, Çin'de Yeni Bir Çip Fabrikası Kuruyor
    01:09 Huawei, Çin'de Yeni Bir Çip Fabrikası Kuruyor

    Huawei yönetimi, Çin'de kapsamlı bir çip fabrikası daha kurmak için çalışmalara başladı. Şirket, çip sektörünün gelişeceğini öngörerek bu alana yapacağı yatırımları artıracak. Şanghay'da yapılacak olan fabrikanın, şirketin çip ihtiyacını karşılaması bekleniyor. Fabrikada üretilecek çiplerin ağırlıklı olarak akıllı telefonlar için kullanılacağı belirtiliyor. Huawei, böylece çip konusunda dışa bağımlılıktan kurtulmayı hedefliyor. Şirketin dev yatırımlarının ürün fiyatlarına etki edebileceği iddia ediliyor.

  • Gözler seçim sonrası ilk kabine toplantısında! İşte masadaki konu başlıkları
    22:04 Gözler seçim sonrası ilk kabine toplantısında! İşte masadaki konu başlıkları

    Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, 31 Mart yerel seçimleri sonrası ilk toplantısını yapacak. Toplantıda İran-İsrail gerilimi, sınır ötesindeki terörle mücadele operasyonları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak ziyareti ve enflasyonla mücadele başlıkları ele alınacak.


Advertisement