Orman Düdükçünü" Kuşu İlk Kez Kayıt Altına Alındı - Son Dakika
Güncel

Orman Düdükçünü" Kuşu İlk Kez Kayıt Altına Alındı

Orman Düdükçünü" Kuşu İlk Kez Kayıt Altına Alındı

Kızılırmak Deltası'nda 2002 yılından beri Ulusal Kuş Halkalama Programı kapsamında yürütülen halkalama çalışmaları sırasında ilk kez "Orman düdükçünü" kuş türünün kaydı yapıldı.

07.09.2014 12:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bafra, 19 Mayıs ve Alaçam ilçesi sınırları içinde yer alan Kızılırmak Deltası'nda 2002 yılından beri Ulusal Kuş Halkalama Programı kapsamında yürütülen halkalama çalışmaları sırasında ilk kez "Orman düdükçünü" (Tringa glareola) türü kaydedildi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji (kuş bilimi) Araştırma Merkezi görevlisi Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ulusal Kuş Halkalama Programı" kapsamında Kızılırmak Deltası'nda halkalama çalışmalarının sonbahar dönemini  sürdürdüklerini söyledi.

Deltada 12 yıldır ornitolojik araştırmalar ve kuş halkalama çalışması yürüttüklerini belirten Yavuz, bugüne kadar gözlemlenen ancak kaydı yapılamayan bir tür olan Orman düdükçünü (Tringa glareola) kuşuna rastlandığını ve kaydının yapıldığını ifade etti.

Alandaki kuş türü sayısının 346 olduğunu anlatan Yavuz, "Deltada 2002 yılından beri düzenli olarak kuş halkalama çalışmaları devam ediyor. Ulusal Kuş Halkalama Programı çalışmaları kapsamında Kızılırmak Deltası için daha önceden varlığı tespit edilen ancak kayldı tutulmayan orman düdükçününün 12 yıldan beri ilk kez kaydını yaptık" dedi.

Bugüne kadar 78 bin fazla kuş kaydının yapılarak halkalandığını vurgulayan Yavuz, "Bugüne kadar en uzun soluklu ve düzenli kuş halkalama istasyonuyuz. 12 yılda 78 bin kuşun kaydı tutularak envanteri hazırlandı. Bu dönem diğer yıllara göre en fazla halkala yaptığımız dönem. Deltada kuş varlığı fazla. Çalışma dönemleri içinde özellikle kuzey çıvgını ve küçük sarıbacak Türkiye için ilk kayıt olma özelliği taşıyor" diye konuştu.

Yavuz, bunların yanı sıra kuzey kamışçını, sarı kaşlı çıvgın, çalıkuşu çıvgını, küçük altın yağmurcun, alaca çinte gibi Türkiye'de çok az kaydı bulunan nadir türleri de çalışmaları sırasında kaydedip Kızılırmak deltası listesine eklediklerini anlatarak, Kızılırmak Deltası'nın flora ve faunası ile her geçen gün yeni bir türü barındırdığını kaydetti. - Samsun

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Orman Düdükçünü' Kuşu İlk Kez Kayıt Altına Alındı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement