Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması

"Sapanca Gölü'nde, şu anda 1 milyar, 237 milyon metreküp su var. 'Sapanca kuruyor' diyenlere bu rakamı göstermek lazım" "Takriben 14 milyon nüfusu olan İstanbul'u susuz bırakmadık"

13.08.2014 16:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, " Sapanca Gölü'nde, şu anda 1 milyar, 237 milyon metreküp su var. 'Sapanca kuruyor' diyenlere bu rakamı göstermek lazım" dedi.

Eroğlu, " Türkiye'nin 81 İlindeki İçme ve Kullanma Suyu Durumu" ile ilgili Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin yarı kurak bir iklim bölgesinde yer aldığını söyledi.

Türkiye'nin bulunduğu coğrafi konum itibariyle bazı yılların kurak, bazı yılların yağışlı geçtiğini ifade eden Eroğlu, "Türkiye'de yağış rejimi düzenli değil ve bölgelere göre farklılık gösteriyor. Bu sebeple suya en fazla ihtiyaç duyulan yaz aylarında, ihtiyacı karşılayabilmek için baraj ve göletler inşa ediyoruz. Sularımızı tek elden ve havza bazında yönetmek gerekir. Biz bunun çabası içindeyiz. Hazırladığımız kuraklık yönetim planları ile kurak dönemden önce, kuraklık esnasında ve sonrasında bütün su kullanım alanları için alınacak tedbirler ve hayata geçirilecek uygulamalar üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu.

Hazırladıkları kuraklık yönetim planları ile kurak dönemden önce, kuraklık esnasında ve sonrasında bütün su kullanım alanları için alınacak tedbirler ve hayata geçirilecek uygulamalar üzerinde çalıştıklarını belirten Eroğlu, su yılı içerisinde yapılan analizlere göre, 1971 ile 2014 yılları arasında ülke genelinde 44 yıllık dönemde 12 kez kuraklık yaşandığını anımsattı.

Bakan Eroğlu, Sapanca Gölü ile ilgili son günlerde çıkan haberlere ilişkin, "Sapanca Gölü'nde şu anda 1 milyar, 237 milyon metreküp su var. 'Sapanca kuruyor' diyenlere bu rakamı göstermek lazım. Su tabii çekiliyor. Suyun kış aylarındaki seviyesi ile yaz ayının sonundaki seviye aynı olmaz. Şu an Sakarya için su alma kodu, 23 metre 26 santim. Şu anda 29-57'deyiz.  Daha kaç metrelik mesafe var. Dolayısıyla bu kodda da, 187 milyon metreküp iki kod arasında  suyumuz var. Minimum su kodu 23, 26. Şu anda en düşük seviye olmasına rağmen 1 milyar 237 milyon metreküp su var Sapanca'da" diye konuştu.

Yalova'da yapılan çalışmalara da değinen Eroğlu, "Yalova'da su sıkıntısı yok. Onu yazabilirsiniz. Çünkü böyle bir iddia oldu, 'Şu kadar günlük su kaldı' diye. Sizler maşallah günü çok iyi hesap ediyorsunuz. Bir türlü anlayamadım. Ben iyi bir mühendisimdir ama sizin 'Şu kadar günlük su kaldı' diye hesabınızı bir türlü çözemiyorum" dedi.

- "İçme Suyu Eylem Planı hazırladık"

Su meselesinin kökten çözümüne yönelik 81 il için "İçme Suyu Eylem Planı" hazırladıklarını anlatan Eroğlu, şu bilgileri verdi:

"Özellikle içme suyu ile alakalı çok önemli çalışmalar gerçekleştirdik. İllerimizin 2040 ve 2050 yıllarına kadar içme suyu ihtiyacını, gelecek nüfuslarını ve su kaynaklarını dikkate alarak planladık. İçme suyu ihtiyacı acil olan illerimizden başlayarak, şehirlerimizin içme suyu ihtiyacını karşıladık. Planlarımızı en az 30 yılın ihtiyaçlarını dikkate alarak yapıyoruz. İşletmeye aldığımız 76 içme suyu tesisi ile takriben 41 milyon kişiye içme suyu sağladık. İnşaatları devam eden 39 projeyi de tamamladığımızda 18 milyon kişiye daha içme suyu sağlamış olacağız."

"Vatandaşı tedirgin etmeyin"

Eroğlu, Türkiye'de bazı yılların kurak, bazı yılların ise bol yağış geçtiğine işaret ederek, barajların en dip olduğu dönemlerin ağustos ve ekim ayları olduğunu bildirdi.

Gazetecilere, "Vatandaşı tedirgin etmeyin" diyen Eroğlu, geçmişte İstanbulluların susuzluk nedeniyle yaşadığı büyük sıkıntıları hatırlattı.

Eroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Tedirgin olacaksak biz olalım. Kalkıp da Alibeyköy Barajı'ndaki birtakım resimleri göndererek, vatandaşı kandırmayın. Neden? Daha önce Alibeyköy Barajı, aktarma barajıydı. Terkos'taki su tepeye kadar pompayla basılır, aşağıya Alibeyköy Deresi'ne bırakılır, burada birikir, oradan arıtma tesislerine basılırdı. Biz buna son vermek için Terkos'tan Kağıthane'ye 42 metre uzunluğunda dev isale hattını yaptık. Dolayısıyla Alibeyköy Barajı'nı aktarma barajı olmaktan kurtardık. Bu yüzden kendi havzasındaki suyu topluyor. O kadar su olmaması bile tabii.

Bir miktar su varsa bile gerçekten iyi bir şey. Lütfen, bilmeyen insan bakacak, 'Alibeyköy Barajı kurumuş, susuz kalacağız, nasıl olacak, yine bidonlar mı, depolar mı yaptıracağız' diye telaşa düşecek. Bu bakımdan sizlerden rica ediyorum. Bilerek aktarırsanız memnun oluruz. Bize sorun. 'Yalova'da iki günlük su kaldı' diyorsunuz. Vatandaş tedirgin oluyor."

"İstanbul"u susuz bırakmadık"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, nüfus bakımından pek çok ülkeden daha büyük olan İstanbul'un günlük su tüketiminin, ortalama 2 milyon 500 bin metreküp olduğunu söyledi.

"Takriben 14 milyon nüfusu olan İstanbul'u susuz bırakmadık" diyen Eroğlu, kentin su ihtiyacını karşılamak amacıyla iyi bir planlama yaptıklarını dile getirdi.

İstanbul'a 2005 yılında yaklaşık 697, geçen yıl ise 909 milyon metreküp su sağladıklarını ifade eden Eroğlu, Anadolu ve Avrupa yakaları arasında nüfus ve su kaynakları açısından ters orantı bulunduğunu kaydetti.

Su kaynaklarının yüzde 60'ına sahip Anadolu Yakası'nın, İstanbul'un nüfusunun yüzde 35'ini oluşturduğunu, Avrupa Yakası'nın ise yüzde 65'lik nüfusuyla  su kaynaklarının yüzde 40'ına sahip olduğunu anlatan Eroğlu, Avrupa Yakası'ndaki  yoğun nüfusun su ihtiyacını karşılayabilmek için Cumhuriyet tarihinin en büyük içme suyu projesi olan Melen'i hayata geçirdiklerini hatırlattı.

İstanbul'un mevcut su kaynaklarının yıllık yaklaşık 1 milyar 367 milyon metreküp olduğunu belirten Eroğlu,  2035 yılına kademeli olarak devreye alınacak Büyük Melen II ve III, Osmangazi ve Sungurlu Barajları ile yaklaşık 1 milyar 772 milyon metreküp ilave su sağlanacağını dile getirdi.

Ankara'ya ise Gerede Sistemi ile içme suyu sağlanacağını ifade eden Eroğlu, Bakanlığının illerde yaptığı çalışmaları sıraladı.

"Konya Havzası'na ilave su sağlıyoruz"

Eroğlu, Konya Kapalı Havzası'nda yaşanan kuraklık ile alakalı da değerlendirmelerde bulundu.

Bu havzanın yağışlardan başka beslenimi olmayan, su kaynakları kısıtlı, suya olan talebin ise en yoğun olduğu alanlardan biri olduğunu söyleyen Eroğlu, Konya'nın, su yılları yağış miktarlarını Türkiye ortalamasıyla mukayese edildiğinde yaklaşık yüzde 50 daha az olduğuna dikkati çekerek, "Biz bunun için önlemlerimizi aldık. Konya Kapalı Havzası'na yıllık yaklaşık 700 milyon metreküp ilave su sağlıyoruz. Çiftçilerimizin ihtiyaç duyduğu sulama suyunu da problemsiz olarak temin ediyoruz. Ayrıca bu bölgede bulunan Konya, Niğde, Aksaray ve Karaman illerinde içme-kullanma suyunun temininde de bir sıkıntı söz konusu değil" diye konuştu.

"KKTC'nin de su ihtiyacını karşılıyoruz"

Eroğlu, yıllardır su sıkıntısı çeken KKTC'nin su ihtiyacının karşılanması amacıyla 107 kilometre uzunluğundaki deniz geçişi boru hattı ile yılda 75 milyon metreküp suyu adaya ileteceklerini vurguladı.

KKTC Su Temini Projesi çerçevesinde Türkiye tarafında Alaköprü, KKTC tarafında Geçitköy Barajı'nın söz verilen tarihte tamamlandığını dile getiren Eroğlu, "Deniz Geçişi İsale Hattı'nın açık deniz kısmındaki çalışmalar hızla devam ediyor. Boru montaj işine önümüzdeki hafta başlanarak 75 günde tamamlanacak" dedi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Erişkin Aşı Polikliniği Hizmete Girdi
    12:51 Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Erişkin Aşı Polikliniği Hizmete Girdi

    Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde açılan Erişkin Aşı Polikliniği, yetişkin yaş grubundaki hastalara bağışıklama danışmanlığı ve aşı hizmeti sunmayı amaçlamaktadır. Poliklinikte gebeler, diyabet, kanser, diyaliz, kronik kalp, akciğer, karaciğer ve böbrek hastalığı ile 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullananlar ve organ nakli hastaları için aşı programları oluşturulacak. Aşılar, aşı takip sisteminden kontrol edildikten sonra poliklinikte yapılacak ve hastalara aşı kartları verilerek randevuları oluşturulacak. Ayrıca, risk altında olan meslek grupları ve Hepatit A ve B hastaları da aşılarını yaptırabilecek.

  • Silifke'de Otomobil Bijuteri Dükkanına Daldı
    12:50 Silifke'de Otomobil Bijuteri Dükkanına Daldı

    Mersin'in Silifke ilçesinde sürücüsünün kontrolünden çıkan otomobil, fren yerine gaza basılması sonucu bijuteri dükkanına daldı. Kazada ölen ya da yaralanan olmazken, iş yerinde ve araçta maddi hasar meydana geldi. Olay anı güvenlik kamerası tarafından saniye saniye kaydedildi.

  • Sardes Antik Kenti'nde Dedektörle Arama Yapan Şüpheli Yakalandı
    12:49 Sardes Antik Kenti'nde Dedektörle Arama Yapan Şüpheli Yakalandı

    Manisa'nın Salihli ilçesinde bulunan Sardes Antik Kenti içinde dedektörle arama yaptığı tespit edilen bir kişi gözaltına alındı. Şüphelinin üzerinde ve ikametinde yapılan aramalarda 144 sikke ile 8 tarihi obje ele geçirildi. Jandarma tarafından yapılan işlemler devam ediyor.

  • Fransa, UNRWA'ya 30 milyon avro katkı sağlayacak
    12:49 Fransa, UNRWA'ya 30 milyon avro katkı sağlayacak

    Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christophe Lemoine, ülkesinin bu yıl Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) faaliyetlerine 30 milyon avro katkı sağlayacağını bildirdi. Fransa, İsrail makamlarının UNRWA'nın Gazze Şeridi'nin kuzeyine insani yardım ulaştırmasını yasaklamasını eleştirerek, bölgede açlıktan ölen siviller olduğuna dikkat çekti ve İsrail'in bu kararını gözden geçirmesini istedi. Fransa'nın UNRWA'ya yapacağı katkılarla, Ajans'ın görevlerini yerine getirdiğine dair koşulların oluştuğunu vurgulayan Lemoine, BMGK'nın 2728 sayılı kararının uygulanmasını talep etti.

  • Şanlıurfa'da motosiklet kazası: Sürücü hayatını kaybetti
    12:47 Şanlıurfa'da motosiklet kazası: Sürücü hayatını kaybetti

    Şanlıurfa'nın Karaköprü ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında sürücü hayatını kaybetti. Kazada ağır yaralanan sürücü, hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Zonguldak'ta Ruhsatsız Maden Ocakları Kapatıldı
    12:45 Zonguldak'ta Ruhsatsız Maden Ocakları Kapatıldı

    Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde ruhsatsız olarak faaliyet gösteren 4 maden ocağı, yapılan çalışmalar sonucunda kapatıldı. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda, ocaklarda el arabası, kürek ve 40 metre ray ele geçirildi. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ekipleri tarafından imha edilen ocaklar, Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine teslim edilen malzemelerle birlikte orman sınırları içerisinde yer alıyordu.

  • Van'ın değişmeyen damak tadı: Çörek
    12:44 Van'ın değişmeyen damak tadı: Çörek

    Van'da 1939 yılından itibaren üretilen ve dört mevsim tüketilen çörek, Ramazan ayında da vazgeçilmezler arasında yerini aldı. Küçük Yıldız isimli iş yerinde üretilen çöreği almak isteyen vatandaşlar ise uzun kuyruklar oluşturdu. Van çöreği, tereyağı, süt, sıvı yağ, şeker, maya, tuz ve unun karıştırılmasıyla yapılan bir lezzet olarak biliniyor. Küçük Yıldız çöreği, kalitesi ve tarihiyle Van kahvaltısının vazgeçilmezi haline gelmiştir.

  • Denizli'de 48 Yıl Hapis Cezası Bulunan Firari Hükümlü Yakalandı
    12:43 Denizli'de 48 Yıl Hapis Cezası Bulunan Firari Hükümlü Yakalandı

    Denizli'nin Pamukkale ilçesinde çeşitli suçlardan hakkında 48 yıl 9 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari hükümlü, İncilipınar Parkı çevresinde kimlik kontrolü yapmak isteyen polisler tarafından yakalandı. Şahsın 17 farklı suçtan arandığı belirlendi ve emniyet işlemlerinin ardından cezaevine teslim edildi.

  • Cumhur İttifakı ve CHP Mudanya Belediye Başkan Adayları İftar Yemeğinde Buluştu
    12:43 Cumhur İttifakı ve CHP Mudanya Belediye Başkan Adayları İftar Yemeğinde Buluştu

    Cumhur İttifakı Mudanya Belediye Başkan Adayı Gökhan Dinçer ve CHP Mudanya Belediye Başkan Adayı Deniz Dalgıç, Çepni Mahallesi tarafından düzenlenen iftarda bir araya geldi. İftar yemeğine yaklaşık 3 bin kişi katıldı.


Advertisement