Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yarından itibaren yağışların, Türkiye'nin batısından başlayarak tüm yurtta etkili olacağının tahmin edildiğini bildirdi.

25.11.2015 15:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yarından itibaren yağışların, Türkiye'nin batısından başlayarak tüm yurtta etkili olacağının tahmin edildiğini bildirdi.

Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, bir önceki yılın 1 Ekim'i ile takip eden senenin 30 Eylül'ü arasındaki dönemin "su-tarım yılı" olarak değerlendirildiğini belirtti.

Türkiye'de su-tarım yılının başlangıcı 1 Ekim'den 23 Kasım'a kadar olan bölümde, uzun yıllar yağış ortalamasının 104 milimetre ölçüldüğünü kaydeden Eroğlu, "İçinde bulunduğumuz su-tarım yılında 1 Ekim-23 Kasım arasında düşen yağış miktarı ise ortalama 96 milimetre olarak gerçekleşti. Uzun yıllar ortalamalarına göre bu yıl yüzde 8 azalma yaşandı" ifadelerini kullandı.

Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu hariç bütün bölgelerde yağışların azaldığını vurgulayan Eroğlu, " Ege, Akdeniz ve İç Anadolu'da azalma yüzde 25'in üzerine çıkmıştır. En büyük azalma yüzde 46,6 ile Akdeniz, yüzde 36 ile Ege bölgelerinde vuku bulmuştur. İç Anadolu'da ise yüzde 32,6 azalma gerçekleşmiştir" bilgisini verdi.

Çiftçilerin yağış beklentisi

Ege, Akdeniz ve İç Anadolu'da çiftçilerin yağış beklentisi bulunduğunu ifade eden Eroğlu, yarından itibaren yağışların Türkiye'nin batısından başlayarak tüm yurtta etkili olacağının tahmin edildiğini bildirdi.

Hava sıcaklıklarının, yağışlı havaya rağmen hafta sonuna kadar mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam edeceğini belirten Eroğlu, şunları kaydetti:

"Ancak son tahminlere göre önümüzdeki hafta başından itibaren yurdumuzun Karadeniz üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisine gireceği öngörülüyor. 2015-2016 su yılının başında yağışlarda yaşanan bu azalmanın, önümüzdeki aylarda yaşanacak yağışlarla aşılacağını ümit ediyoruz. Biz ülkemizin her yerinde gölet ile barajlar inşa ediyor ve yağışlı dönemlerdeki suları buralarda biriktiriyoruz. Bu depolama tesislerini yapmak zorundayız. Çünkü ülkemiz yarı kurak bir iklim bölgesinde bulunuyor ve her mevsim yağış almıyor. Yaptığımız bu tesisler sayesinde kurak bir yıl geçirsek dahi sulama ve içme suyu temininde sıkıntı yaşamayız."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement