Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Manisa'da - Son Dakika
Güncel

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Manisa'da

Bakan Eroğlu: "Spil Dağı her şey için şifa dağ. Böyle bir güzellik dünyada yok. Spil Dağı'nı bütün dünyaya tanıtılması gerekiyor.

07.12.2014 15:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gediz Nehri'ne yönelik yürüttükleri çalışmalardan olumlu sonuçlar aldıklarını belirterek, "Gediz kesinlikle kurtarılıyor, kalitede iyileşme var, muazzam bir dere ıslahı var. Bu entegre bir proje. DSİ'nin, orman teşkilatının, çevre şehircilik, belediyelerin yapacakları var. Bilhassa katı atık bertaraf tesisleri var, atık su arıtma tesisleri tamamen belediyelerin sorumluluğunda. Belediye yapamazsa devlet olarak biz yapacağız" dedi.

AK Parti Yunusemre İlçe Teşkilatı kongresi için Manisa'ya gelen ve Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik'i makamında ziyaret eden Bakan Eroğlu "İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır" anlayışıyla hizmete devam ettiklerini, önemli projeleri hayata geçirdiklerini belirtti.

Manisa'ya 9,5 milyar lira yatırım yapıldığını, bakanlığının 780 milyar civarında yatırım gerçekleştirdiğini bildiren Eroğlu, "16 tane baraj göletini tamamlayarak, hiç bitmeyecek barajları bitirdik, akla gelmeyen barajları, göletleri tamamladık. Manisa geçmişte belki 40 yıl önce yapılması gereken bu barajları biz yaptık. Burada ne kadar baraj, gölet, sulama tesisi varsa bunların tamamını yapacağız" dedi.

Eroğlu, kente yapılan yatırımlarla ilgili bilgiler aktararak, köylere yakın ormanlık alanlarda, geliri orman köylüsünü kalacak ceviz, badem, fıstık çamı gibi gelir getirici ağaçlar dikimini yaptıklarını, kırsal kalkınmayı da önemsediklerini, eskiden orman teşkilatını hasım gibi gören vatandaşın artık hısım olarak gördüğünü ifade etti.

Yaklaşık 59 milyon fidanı toprakla buluşturduklarını, orman alanlarının yanında yol kenarları, hastane bahçelerini, okul bahçelerini, mezarlıkları ağaçlandırdıklarını bildiren Eroğlu, belediyelere talep ettikleri takdirde ücretsiz fidan verdiklerini kaydetti.

"Spil'i dünyaya tanıtacağız"

Manisa şifalı bitkiler açısından son derece zengin olduğunu ve daha önce orman alanlarına sokulmayan bal üreticileri için AK Parti hükümeti döneminde "Bal Ormanları" oluşturduğunu anlatan Bakan Eroğlu, "Valimizden, milletvekilimizden, belediyemizden şunu talep ediyoruz. Ballar son derece şifalı, ama bunu vatandaş bilmeyince kıymeti yok. Dolayısıyla biz bunları sertifikalı hale getirelim. Şu alanda üretilmiştir, şifalıdır, organiktir diye marka olsun" diye konuştu.

Manisa'nın tabiat harikalarını bünyesinde barındırdığını bunlardan birinin de Spil dağı olduğunu kaydeden Eroğlu, "Spil Dağı her şey için şifa dağ. Böyle bir güzellik dünyada yok. Spil Dağı'nı bütün dünyaya tanıtılması gerekiyor. Buraya çok büyük masraflar yaparak, yollarını güzelleştirdik kalacak mekanların hepsini yaptık. Bu alan Şehzadeler Belediyesi'nin sınırları içinde kalıyor. Tabi ki belediyemiz kabul ederse, oranın işletmesini protokolle vereceğiz. Burayı dünyaya tanıtacağız" diye konuştu.

DSİ'nin çalışmasında heykel bulundu

Gediz Nehri ile ilgili çalışmalar hakkında da bilgi veren Bakan Eroğlu, DSİ'nin İzmir Buruncuk Köprüsü civarında yaptığı bir çalışmada "muhteşem bir heykel" bulduğunu, adını kendisinin "üzüm güzeli" olarak koyduğu bu heykelin müzeye teslim edildiğini bildirdi.

Çevre ve Orman Bakanlığı döneminde Gediz konusunda geniş katılımlı ve önemli bir toplantı gerçekleştirdiklerini, dere ıslahları, erozyon kontrolü konusunda çalışmalar yaptıklarını, fakat toplantıya katılan belediyelerin taahhütlerini yerine getiremediğini savunan Veysel Eroğlu, şöyle konuştu:

"Gediz kesinlikle kurtarılıyor, kalitede iyileşme var, muazzam bir dere ıslahı var. Bu entegre bir proje. DSİ'nin, orman teşkilatının, çevre şehircilik, belediyelerin yapacakları var. Bilhassa katı atık bertaraf tesisleri var, atık su arıtma tesisleri tamamen belediyelerin sorumluluğunda. Belediye yapamazsa devlet olarak biz yapacağız. Arıtma tesisleri için belediyelere destek verdik. Turgutlu, Salihli gibi belediyeler hala bitiremedi, bunları yapacağız."

Sulama kanalları

Bakan Eroğlu, "sulama kanallarında yaz aylarında boğulma olaylarının yaşanmasıyla ilgili" yöneltilen soru üzerine, kanalda yaz aylarındaki akım nedeniyle kurtulmanın zor olduğuna dikkati çekti.

Dünyanın bir çok ülkesinde benzer kanalların bulunduğunu ve çevresinde korkulukların yer almadığını, Adana'da çocukların tel örgüleri aşıp kanallara girdiğini ifade ederek bu konuda çocuklara özellikle anne ve babalarının sahip çıkması gerektiğini söyleyen Bakan Eroğlu, "Buraları kapalı sisteme almak için 'Kapalı Sulama Rehabilitasyon Planlaması'nı yapıyoruz. Bunu kapalı sisteme alıp oradan da yeşil alan kazanmak mümkün. Hem yeşillik alan olur. Ama burada vatandaşı eğitmek lazım. Gediz Ovası sulaması 1 milyon 50 bin dekarlık alanı kapalı sisteme dönüştüreceğiz" dedi.

Manisa Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik ise kendilerini ilk ziyaret eden bakanın Veysel Eroğlu olduğunu belirterek, teşekkür etti. - Manisa

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Manisa'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement