Orman Yangılarına Karşı "Tampon Bölge" - Son Dakika
Yerel

Orman Yangılarına Karşı "Tampon Bölge"

Orman yangınlarını önlemeye yönelik uygulamaya konulan Yangına Dayanıklı Orman Projesi (YARDOP) çerçevesinde yerleşim alanları ile ormanlık sahalar arasında tampon bölge oluşturulacağı bildirildi Manisa Valisi Bektaş: "Çıkan yangınların sebeplerine bakıldığı zaman insan kaynaklı ve yerleşim kaynaklı olduğu görülüyor.

17.10.2014 15:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman yangınlarını önlemeye yönelik uygulamaya konulan Yangına Dayanıklı Orman Projesi (YARDOP) çerçevesinde yerleşim alanları ile ormanlık sahalar arasında tampon bölge oluşturulacağı bildirildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü İzmir Orman Müdürlüğü, Manisa İli Yangına Dayanıklı Orman Projesi'nin (YARDOP) tanıtım ve bilgilendirme toplantısını Anemon Otel'de yapıldı.

Toplantıda konuşan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, orman yangınlarının çıkış sebebinin daha çok insan ve yerleşim yeri kaynaklı olduğunu belirterek, yangına hassas bölgelere yanmaya dayanıklı ağaç türlerinin dikilmesi gerektiğini söyledi. Yangınların önlenebilmesi için orman sahası ile yerleşim alanları arasında tampon bölge kurulması gerektiğini ifade eden Bektaş. "Spil dağında çok sık yangın çıkıyor. Vakitlice ve yangına daha çabuk müdahale edildiği için biz bunu çok hissetmiyoruz ama bunu da bir maddiyatı var. Şehir ile ormanın birbirine ulaşmasını engellemeye yönelik olarak bir tampon bölge oluşturuyorlar. İlçe belediye başkanları ile görüştüğümüzde benim de kafama çok yatan bir proje oldu. Bunları yapabilirsek belki bir seyir yeri de kazandırmış olacağız" dedi.

İlk etapta 7,6 kilometre yapılacak

YARDOP Projesi hakkında bilgi veren İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın ise Manisa'nın sahip olduğu yüzde 41'lik orman alanı ile birinci derecede yangına hassas bölge olduğunu ifade etti. 2014 yılında çıkan 270 yangında 640 hektar alanın yandığına işaret eden Aydın, hazırlanan projeye ilişkin şunları söyledi:

"Proje maliyeti yaklaşık 250 bin lira. Proje kapsamında yapılacak olan çalışma ile Manisa-İzmir girişinden, Manisa şehir çöplüğüne kadar yaklaşık 7,6 kilometre uzunluğundaki alanda çalışma yapılacak. Proje kapsamında kesilecek olan 1235 adet ağaca karşılık proje kapsamında oluşturulacak yolun kenarına 10 binin üzerinde ağaç dikilerek ormanlık alan desteklenecek."

Toplanttıya katılan Orman Genel Müdür Yardımcısı Halil Coşkun ise 2000'li yıllara kadar yıllık 7 milyon metreküp endüstriyel odun üretimi yapılırken, bugün 14 milyon metreküpe ulaşıldığını kaydederek "Yapmış olduğumuz bakım çalışmaları 9-10 milyon metreküpler civarında iken bugün 18 milyon metreküp odun artırımının yapıldığını ve sanayiye döndüğünü belirtmek istiyorum. Ormanlarımıza bakım, onarım yaparak güzelleştirirsek o zaman biz mühendisliğimizi konuşturmuş oluruz. O zaman gelecek adına yenilebilir enerji olarak bundan faydalanmış oluruz ve gelecek adına çocuklarımıza güzel bir dünya bırakmış oluruz" değerlendirmesinde bulundu.

Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ali Osman Başlı da projenin nasıl uygulanacağını sunum eşliğinde anlattı.

Toplantının ardından Orman Bölge Müdürülüğü'ne ait helikopter ile projenin uygulanacağı alan havadan basın mensuplarına gösterildi. - Manisa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Orman Yangılarına Karşı 'Tampon Bölge' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement