Orman Yangınlarına Köpükle Müdahale Tatbikatı - Son Dakika
Güncel

Orman Yangınlarına Köpükle Müdahale Tatbikatı

Silifke Çamdüzü İşletme Şefliği'nde düzenlenen tatbikatta, yanan orman çevresinde uzaktan kumandalı ve kameralı multikopterle keşif yapıldı.

08.07.2014 16:25  Güncelleme: 16:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman yangınlarına köpükle müdahale tatbikatı - MERSİN

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nce Silifkçe ilçesinde düzenlenen tatbikatta orman yangına, sudan 8 kat daha etkili olduğu belirtilen köpükle müdahale edildi.

Silifke Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı Çamdüzü İşletme Şefliği'nde düzenlenen tatbikatta, yanan orman çevresinde uzaktan kumandalı ve kameralı multikopterle keşif yapıldı.

Multikopterin ilettiği bilgiler doğrultusunda yangın, "köpük" sıkan helikopter, arazözler, su tankerleri ve ilk müdahale araçlarıyla söndürüldü.

Orman Bölge Müdürü Abit Baca, yaptığı açıklamada, mevsim itibariyle orman yangını tehlikesinin arttığını ifade ederek, Türkiye'nin "akciğerlerini" korumak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Orman yangınlarına etkili müdahale için bu tür tatbikatları sık sık gerçekleştirdiklerini ifade eden Baca, "Bugün buradaki tatbikatımıza önce multikopterle müdahale ettik. Multikopter, yangın çıktığında havadan gözetleme yapıyor, 3 kilometre de menzili var. Bize sağlayacağı en önemli katkı, yangın çıktığında, yangının etrafını seyredip, yangının nereye gittiğini görebilmemizi sağlaması. Daha sonra, helikopterimiz müdahale etti. Bu helikopterin farkı, 2,5 tonluk hazneye sahip helikopterimiz eskiden sadece su atardı. Yeni bir sistem kurduk, köpük aparatı taktık ve artık suyla birlikte köpük atıyor. Su ve köpüğün büyük bir farkı var. Köpüğün sudan 8 kat daha etkili olduğunu biliyoruz. Diğer araçlarımızda da ilk müdahaleyi köpüklerle yapacağız" dedi.

Baca, yangınlarla mücadelede, ilk müdahale süresinin önemine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Yangınları söndürmedeki başarımız daha çok ilk müdahale süremize bağlı. Orman yangınlarına ilk müdahale süremiz geçen yıl ortalama 17 dakikaydı bu yıl süremizi 15 dakika ve altına indirmeyi hedefliyoruz. Geçen yıl toplamda 967 yangın oldu, bunlardan 832'si ziraat yangınlarıydı. Bunların neticesinde 509 hektar alanlık bir zararımız oldu."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Orman Yangınlarına Köpükle Müdahale Tatbikatı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement