Orman Yangınlarıyla Mücadele Değerlendirme Toplantısı - Son Dakika
Politika

Orman Yangınlarıyla Mücadele Değerlendirme Toplantısı

Orman Yangınlarıyla Mücadele Değerlendirme Toplantısı

Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, ODTÜ'de fidan dikimine ilişkin, "ODTÜ'ye, diğer üniversitelere ne kadar fidan isterlerse vermek bizim için de çok büyük bir vazifedir ve gurur kaynağıdır" dedi.

01.11.2013 14:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, ODTÜ'de fidan dikimine ilişkin, "ODTÜ'ye, diğer üniversitelere ne kadar fidan isterlerse vermek bizim için de çok büyük bir vazifedir ve gurur kaynağıdır" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, 'Orman Yangınlarıyla Mücadele Değerlendirme Toplantısı' düzenledi. Bakanlık binasında gerçekleşen toplantıda 2013 yılında meydana gelen orman yangınları ve orman yangınlarıyla mücadele çalışmaları hakkında değerlendirme yapan Bakan Eroğlu, "Ülkemizde 21,7 milyon hektar orman bulunmaktadır. Ormanlarımız genellikle deniz kıyılarımızda ya da kıyılarımıza yakın yerlerde yoğunlaşmıştır. Toplam orman alanımız 21,7 milyon hektardır. Ülke yüzölçümünün yüzde 27,7'si orman alanlarıdır. 2023 yılında ülke yüzölçümünün yüzde 30'unu ormanlarla kaplayacağız" diye konuştu.

Ormanlarımızın yaklaşık yüzde 60'ının yangın riski altında olduğunu söyleyen Eroğlu, "Ormanlarımızın yaklaşık 12,5 milyon hektarı yangına çok hassas bölgelerde bulunmaktadır. Marmara, Ege, Akdeniz bölgeleri yangın açısından hassas bölgelerdir" ifadesini kullandı.

Orman yangınlarının çıkış sebeplerini de değerlendiren Eroğlu, şunları söyledi:

"Son 10 yılda (2003-2012) çıkan yangınların sebepleri tahlil edildiğinde özellikle yüzde 8'i yıldırım, yüzde 11'i maalesef kasıtlı, yüzde 55'i ihmal ve dikkatsizlik, yüzde 26'sı ise sebebi tespit edilemeyen nedenlerle çıktığı tespit edildi. Ülkemizde orman yangınlarının yüzde 92'sinin çıkış sebebi insan kaynaklıdır."

ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELE STRATEJİSİ

Orman yangınlarıyla mücadelede üç temel strateji olduğunu kaydeden Eroğlu, şöyle devam etti:

"Önleme, söndürme ve rehabilite. Önleme ile yangın çıkmasına mani olmak (eğitim ve bilinçlendirme), söndürme ile erken uyarı, hızlı ve etkin müdahale, rehabilite ile yanan alanların hızla ağaçlandırması yapılıyor."

Türkiye'de çok yangın oluyormuş gibi izlenim olduğunu ifade eden Bakan Eroğlu, "ABD Yosemite Ulusal Parkı yangını 17 Ağustos 2013'te çıktı. 3 haftada kontrol altına alındı. 145 bin hektar alan zarar gördü. Bu bizim 10 yıllık yangınımızın toplamından fazla" şeklinde konuştu.

ABD'de 2013 yılında 450 bin hektar alanın zarar gördüğünü ve sadece Nevada Eyaleti'ndeki Bison yangınının ülkemizde 1 yılda çıkan orman yangını kadar hasara sebep olduğunu kaydeden Eroğlu, Türkiye'nin yangınla mücadelede çok iyi olduğunu söyledi. Eroğlu, yangınlara nasıl hazırlanıldığını ise şöyle anlattı:

"11 bin yangın işçisi, 500 yangın uzmanı, 2 bin 500 teknik eleman ve 5 bin memur olmak üzere toplam 19 bin personel orman yangınlarında görev almıştır. Orman yangınlarının tespiti ve müdahale ekiplerine en kısa sürede bildirilmesi için 776 adet kuleden ormanlar 24 saat gözetlenmektedir. Çok daha önemlisi orman yangınlarının uzaktan algılanması ve otomatik yangın bulma sistemleri olarak 87 gözetleme kulesinde 174 kamera kullanılmaktadır. Orman yangınının başlaması ile çıkan duman 15 saniye içerisinde yangın harekat merkezlerine bildirilmiştir. Orman yangınlarında yangın yönetim sistemi başarıyla kullanılmıştır. 2012 yılında 2003-2011 yılları arasında birincilik ödülü almış olan 48 proje arasından 'En İyi Gelişim Gösteren Proje' yarışmasında birinci olmuştur. Yangına hassas 13 Orman Bölge Müdürlüğü'nde 2011- 2020 yılları arası her yıl bin kilometre yangın önleme tesisi yapılacaktır."

Eroğlu, 2013 yılında yer ekipleri tarafından 973 arazöz, 504 ilk müdahale aracı, 282 su tankeri olmak üzere 2 bin 222 adet araç ve iş makinesi kullanıldığını da ifade ederek, "Orman yangın riskinin yüksek olduğu alanlarda yangınlara 15 dakikada müdahale edecek şekilde ekipler görev yapmıştır" dedi.

Kara araçlarının ulaşamadığı noktalarda hava araçlarının da müdahale ettiğini kaydeden Bakan Eroğlu, toplam 43 hava aracının görev aldığını söyleyerek, "Gündüz saatlerinde meydana gelen 2 bin 455 adet orman yangına havadan müdahale edilmiştir. Bu yangınlarda helikopterler 4 bin 718 saat, uçaklar bin 132 saat çalıştırılmıştır. 2013 yılı, 1995 yılından bu yana uçuş saatlerinin en fazla olduğu yıl olmuştur" şeklinde konuştu.

Yangına ilk müdahale süresinin de kısaldığını belirten Eroğlu, "Orman yangınlarına müdahale süresi yangına hassas 13 Orman Bölge Müdürlüğü'nde 14 dakikaya, ülke genelinde ise 17 dakikaya indirilmiştir" diye konuştu.

2013 yılı yangın verilerini de değerlendiren Eroğlu, şunları söyledi:

"2003-2012 yılında çıkan ortalama yangın sayısı 2 bin 191 adet. Yılda ortalama zarar gören alan miktarı 9 bin hektar. 31 Ekim 2013 tarihi itibariyle orman yangınları sayısı 3 bin 486, örtü yangını 3 bin 133 hektar, tepe yangını 8 bin 222 hektar. Başka ülkelerde örtü yangınız dikkate alınmıyor."

Orman yangınlarını etkileyen en önemli faktörlerin sıcaklık, nem ve rüzgar olduğunu söyleyen Eroğlu, "Meteorolojik bilgiler doğrultusunda, günlük yangın risk haritası doğrultusunda riski yüksek bölgelerde tedbirler artırılmıştır" dedi.

2013 yılında Balıkesir, Çanakkale, Kahramanmaraş, İzmir, Antakya, Muğla gibi illerde çıkan orman yangınlarını anlatan Eroğlu, "2013 yılında kırsal alanda çıkan 4 bin 681 adet tarla ve bahçe yangını gibi diğer yangınlara da müdahale edilmiştir. On binlerce hektar ziraat alanını yanmaktan koruduk" diye konuştu.

Türkiye'nin çıkan orman yangınları konusunda komşu ülkelere de yardımda bulunduğunu belirten Eroğlu, "Yanan alanların 1 metrekaresi dahi başka maksatla kullanılmamakta, bir yıl içinde ağaçlandırılmaktadır. Ormanlarımız hepimizin ortak malı. Ormanlar olmazsa Türkiye çöl olur. Tohumdan ormana diye bir seferberlik başlattık. Bilhassa kar yağmadan önce şuanda bütün ekipler çalışıyor. 3 tane büyük seferberliği başlattık. 2013-2017 bunlardan birisi erozyon önleme çalışmaları. Akabinde birde DSİ ile birlikte yukarı havzalarda taşkınları önleyecek bir çalışma bu sayede Türkiye'de taşkınları önleyeceğiz. Üçüncü seferberlik ise yeşil kuşak ağaçlandırması. Seferberlik tüm gücüyle devam ediyor" değerlendirmesini yaptı.

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Eroğlu, bir gazetecinin ODTÜ'ye fidan dikimine bakanlığın desteğinin olup olmayacağını sorması üzerine, "Bütün kurumlara fidanlara biz veriyoruz. ODTÜ bizim başımızın tacı. Benim kızımda ODTÜ'den mezun. Neticede bu yol geçmişte planlanmış. ODTÜ'den de fidan talep ettiler. Bizim arkadaşlarımıza ne kadar fidan istiyorlarsa verin dedim. Elbette vereceğiz. ODTÜ'ye, diğer üniversiteler ne kadar fidan isterlerse vermek bizim için de çok büyük bir vazifedir ve gurur kaynağıdır. Onun için her türlü desteği veriyoruz. Hatta ben daha ileri giderek şunu söyledim. Sadece o civarı ağaçlandırma değil, daha başka bir yerde 'ODTÜ Ormanı' kuralım birlikte bunun karşılığında. Elbette destekliyoruz, ne isterlerse veririz" şeklinde konuştu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Orman Yangınlarıyla Mücadele Değerlendirme Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement