Ormancılardan Rotasyon Tepkisi - Son Dakika
Güncel

Ormancılardan Rotasyon Tepkisi

Orman Genel Müdürlüğü Personeli Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ve buna bağlı olarak orman iş kolunda çalışanların rotasyonuna yönelik uygulamalara çalışanların tepkisi büyüdü.

23.06.2014 13:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman Genel Müdürlüğü Personeli Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ve buna bağlı olarak orman iş kolunda çalışanların rotasyonuna yönelik uygulamalara çalışanların tepkisi büyüdü. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu, sendikalar ve Orman Mühendisleri Odası'nın iptali için dava açtığı yönetmelik kapsamında yapılmaya başlayan rotasyonun, taşra teşkilatında çalışan 2 bin 200 personelden 1800'nü etkileyeceğini açıkladı.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sözcüsü Melih Yalçın, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi'nin de katıldığı toplantıda Orman Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Kenan Öztan basın açıklaması yaptı. 2009 yılından bu yana her yıl çıkarılan 'Orman Genel Müdürlüğü Personelinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin her defasında idari yargı tarafından iptal edildiğini belirten Öztan, şöyle dedi:

"2013 yılı Ekim ayında çıkarılan son yönetmelikle ilgili davalar da devam etmektedir. Orman Genel Müdürlüğü birçok hatayla dolu olan ve ormancılık hizmetlerinin gerek ve özelliklerine uymayan bu yönetmeliği ısrarla uygulamak istemektedir."

Ormancılık mesleğinin diğer iş ve meslek gruplarından çok farklı özellikler taşıdığına dikkat çeken Kenan Öztan, şöyle konuştu:

"Ormancılıkta çalışma ve uygulamalar, planlama yanında teknik bilgi ve çalışılan yerlerin ekolojik özelliklerinin senteziyle yapılır. Çok uzun soluklu işlerden olup, uygulama sonuçları yıllar sonra görülebilir. Hatta yapılan bir hatalı uygulamanın belirlenmesi bile on yılları bulabilir. Bu nedenle ormancı çalışan, bir yerde mümkün olduğunca fazla kalabilmelidir. Gelişmiş Avrupa ülkelerinde ormancı çalışanların birçoğu başladıkları yerde meslek yaşamlarını bitirirler."

"YÖNETMELİK DERHAL ÇEKİLMELİ"

Küresel ısınma nedeniyle ormanların en önemli fonksiyonunun karbon salınımını azaltması olduğunu, dünyanın geleceğinin, ormanların varlığının korunması ve arttırılmasına bağlı olduğunu belirten Öztan, şöyle devam etti:

"Ülkemiz ormanlarının gelecekteki varlığı da ormancılığın kurumsal geçmişi ve çalışanların mesleki birikimlerinin değerlendirilmesi ve geleceğe aktarılmasıyla mümkündür. Bunun için orman yangınları sezonunun başlamış olduğu bu günlerde ortak akılla hazırlanmamış olan bu yönetmeliğin derhal geri çekilmesini istiyor ve Orman Genel Müdürlüğü'nü aklıselime davet ediyoruz."

"MAZARETLER DİKKATE ALINMIYOR"

Öztan, rotasyonun merkez teşkilatında çalışanları kapsamadığını ancak taşra teşkilatındaki 2 bin 200 personelden 1800'nün bu durumdan etkileneceğini söyledi. İzmir'de 76 kişinin, ilk aşamada yer tercihlerinin alındığını ve kısa bir süre sonra rotasyona tabi tutulacağını dile getiren Öztan şöyle devam etti:

"Üç ay sonra yine tayin dönemi gelecek. Sayı artacak. Mazeretleri de dikkate almıyorlar. Örneğin eşi Aliağa döküm sanayisinden çalışan bir arkadaşı gönderiyorlar. Eşinin işinin başka bir kentte alternatifi yok ki! Sağlık nedenleriyle yer değiştirmemesi gereken personelin talepleri de dikkate alınmıyor. Emekliliğine 7 ay kalan personeli de rotasyon kapsamına alarak başka kente gönderiyorlar. Çocuklarının okulları, bu bölgede ev almış ve kredi ödemesinin devam etmesi gibi nedenler hiç umursanmıyor. İnsanlar çalışmaya başladıklarında öğretmenler, polisler gibi bu koşullar olmuş olsa farklı olurdu. İnsanların aile düzenleri bozuluyor. Bu insan haklarına da aykırı."

"ROTASYON KADROLAŞMA EYLEMİDİR"

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi ise yapılan uygulamaların tamamen kadrolaşmaya yönelik bir eylem olduğunu öne sürdü. Ekolojiye bağlı olarak yapılan bu işte çalışan kişinin verimli olması için en az 5 yıl aynı yerde çalışması gerektiğini belirten Çitfçi, "Bu rotasyon ormanlara da zarar verecek" dedi.

Orman Genel Müdürlüğü Personelinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği kapsamında, yaptıkları görevlere göre farklılık gösteren çalışma sürelerini aynı yerde dolduran çalışanlar rotasyona tabi tutulacak. - İzmir

Kaynak: DHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement