Ormanların "Altın Bitkisi" Defne Geçim Kaynağı Oldu - Son Dakika
Yerel

Ormanların "Altın Bitkisi" Defne Geçim Kaynağı Oldu

Bitki çeşitliliği açısından zengin bir potansiyele sahip olan Kahramanmaraş ormanlarının gizemli bitkisi defne yaprağı, yöre halkı için önemli bir gelir kapısı olmaya başladı Andırın Orman İşletme Müdürü Tetik: "Önemli bir gelir kapısı olmakla beraber halkın defne ormanlarına karşı bakış açısı da.

30.01.2015 12:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MUAMMER COŞKUN - Kahramanmaraş ormanlarının gizemli bitkisi defne yaprağına yağ, sabun, kozmetik ürünleri yapımında kullanılması özelliğiyle geçimini buradan sağlayanlar için "altın bitki" gözüyle bakılıyor.

Andırın ilçesindeki ormanları içerisinde önemli bir potansiyel oluşturan ve geçmiş yıllarda sadece keçilere yem olarak verilen defne yaprağı, son yıllarda yöre sakinleri için geçim kaynağı oldu.

Gökçeli Mahallesi'nde yapılan defne yaprağı üretiminde, erkekler kesim ve kamyona yükleme işleri yaparken, kadınlar da toplanan yaprağı zor şartlar altında sırtlarında taşıyor. Yöre insanı, doğal ortamda yetişen defneye adeta gözü gibi bakıyor.

Sabun, yağ, baharat ve kozmetik sanayinde önemli bir hammade bitkisi olan defne ağaçları, yöre sakinlerine ek kazanç kaynağı olmasının yanında ülke ekonomisine de önemli katkılar sağlıyor.

Andırın Orman İşletme Müdürlüğü gözetiminde yöre sakinleri tarafından toplanan defne yaprağı, bölgedeki tüccarlar aracılığıyla kilosu 50-60 kuruştan alıcı buluyor. Yaprak, iç piyasanın yanı sıra dış ülkelere de gönderiliyor.

"Önemli bir gelir kapısı"

Andırın Orman İşletme Müdürü İdris Tetik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, defne ağaçlarının bulunduğu sahalara 3 yılda bir girilecek şekilde planlanma yapıldığını söyledi.

Andırın bölgesinde defne bitkisinin önemli bir potansiyel oluşturduğunu ve  her yıl ortalama 3 bin ton civarında defne üretimi planlamasının yapıldığını belirten Tetik, şunları kaydetti:

"Andırın bölgemizde 7-8 mahallede bulunan defne ormanları yöre sakinleri için önemli bir gelir kapısı olmakla beraber halkın defne ormanlarına karşı bakış açısı da değişti. Her yıl ağustos ayı ile mart ayları arasında yapılan defne üretiminden kış aylarında da yöre sakinleri, aile bütçelerine katkı sağlamaktadır."

"Artık değerinin farkına vardık"

Gökçeli Mahallesi muhtarı Bekir Gökçeli ise defnenin kendileri için büyük bir "velinimet" olduğunu belirtti.

Daha önce defnenin kıymetini bilemediklerini dile getiren Gökçeli, "Artık değerinin farkına vardık. Bundan sonra gerekirse kendimiz koruma altına alarak bundan ekmek parası kazanacağız. Mahallemiz için önemli bir gelir kapısı oldu. Geçim kaynağımız birazda defne üretimine döndü. Şuan emmi, dayı, bacı, kardeş ve annelerimiz olmak üzere 80-90 kişi defne üretimi yapıyor ve aile bütçelerine önemli katkılar sağlıyor" diye konuştu. - Kahramanmaraş

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ormanların 'Altın Bitkisi' Defne Geçim Kaynağı Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement