Örnektepe ve Sütlüce'deki Kentsel Dönüşüm İçin İmzalar Atıldı - Son Dakika
Güncel

Örnektepe ve Sütlüce'deki Kentsel Dönüşüm İçin İmzalar Atıldı

Örnektepe ve Sütlüce\'deki Kentsel Dönüşüm İçin İmzalar Atıldı

*iki etaptan oluşan ve toplamda 28 bin metrekareyi kapsayan dönüşümün 16 bin metrekarelik ilk etabında bütün bina sahipleriyle anlaşıldı.

25.08.2014 14:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

*iki etaptan oluşan ve toplamda 28 bin metrekareyi kapsayan dönüşümün 16 bin metrekarelik ilk etabında bütün bina sahipleriyle anlaşıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce:

"Kentsel dönüşüm çalışmaları seçim öncesinde yavaşladı ancak yeniden hızlandı"

Haber - Kamera: Enver ALAS - İSTANBUL/ DHA

Enver ALAS/ İSTANBUL, (DHA) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Beyoğlu Belediyesi arasında Örnektepe ve Sütlüce Mahallelerini kapsayan kentsel dönüşüm kapsamında 'Riskli Alanda Yürütülecek Uygulamalara İlişkin Protokol' imzalandı. İki etaptan oluşan ve toplamda 28 bin metrekareyi kapsayan dönüşümün 16 bin metrekarelik ilk etabında bütün bina sahipleriyle anlaşıldı. Törene katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "Kentsel dönüşüm çalışmaları seçim öncesinde yavaşladı ancak yeniden hızlandı" dedi.

Beyoğlu, Örnektepe ve Sütlüce mahallelerini kapsayan kentsel dönüşüm kapsamında 'Riskli Alanda Yürütülecek Uygulamalara İlişkin Protokol', Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın katılımıyla düzenlenen törenle imzalandı. Taksim'de Park Bosphorus Otel'de düzenlenen tören, Sütlüce ve Örnektepe Mahalleleri'ne yapılacak kentsel dönüşüm çalışmasının anlatıldığı videonun izlenmesiyle başladı. Törende bir konuşma yapan İdris Güllüce, her kentsel dönüşüm protokollerinde çocuklar gibi mutlu olduğunu dile getirerek, atılan imzalar için "Hızla gelişen, kalkınan ve lider olma yolunda ilerleyen ülkemizin daha aydınlık yarınlara koşmasının bir belgesi olarak görüyorum" diye konuştu. Kentsel dönüşüm çalışmalarını çok zor çalışmalar olduğuna dikkat çeken Güllüce, "Gayrimenkul, çok zor uzlaşılan ve çok zor paylaşılan bir konudur. O nedenle kentsel dönüşümü yapmak iki kelimeyi söylemek kadar kolay değil. Ben bu zor işlemi başlatan ve yürüten belediye başkanımız ile ekibine, belediye meclis üyelerine, mimarlara, mühendislere çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

ÇALIŞMALAR SEÇİM ZAMANINDA YAVAŞLAMIŞTI, ŞİMDİLERDE TEKRAR HIZLANDI Güllüce, kentsel dönüşüm çalışmalarının seçim öncesinde yavaşladığını ancak bugünlerde Türkiye genelinde çalışmaların hızlanmaya başladığını kaydetti. Güllüce, "Seçim öncesinde aday belirleme psikolojisi işin içine girdi. Seçimden sonra ise yeni belediye başkanlarımız ancak kendilerine gelmeye başladı. Çalışmalar şu anda tekrar hızlandı. Türkiye genelindeki tüm belediye başkanlarına parti farkı gözetmeksizin bir çağrıda bulunuyorum. Gelsinler, Altyapı Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğümüze başvursunlar. Projelerini getirsinler ve Türkiye genelinde başlattığımız kentsel dönüşümü devam ettirelim" dedi

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN TARİHSEL SÜRECİYLE İLGİLİ BİLGİ VERDİ

Kentsel dönüşüm çalışmalarının sadece bakanlıklarıyla sınırlı olmadığını dile getiren Güllüce konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Kentsel dönüşümün bir miktarını TOKİ yapıyor. TOKİ bizim bakanlığımıza bağlı değil, direk başbakanlığa bağlıdır. Ayrıca belediyeler, belediye kanununun kendilerine verdiği yetkiye dayanarak, bazı noktalarda bakanlığımızla muhatap olmadan kendileri de yapıyor. Kentsel dönüşüm yeni bir uygulama, henüz 2-3 yaşında. Yürürken bazı aksaklıkları fark ediyorsunuz ancak bunları zaman içinde bunları düzeltmeye çalışıyoruz. Yasa ve yönetmeliklerde bazı değişiklikler bu nedenle yapıldı. En son kira ile ilgili olan değişiklik yapıldı, çünkü yeterli değildi. Kiranın süresi ve miktarında değişiklikler yapıldı."

"ÜŞÜDÜM METROPOLLERDE YALNIZLIKTAN" DİZESİNDEN ALINTI YAPTI

İdris Güllüce konuşmasında mahallelerin mutlaka korunması gerektiğine de dikkat çekti. Mahalle aidiyetinin önemini vurgulayan Güllüce, "Bu ülkenin kendine ait komşuluk, aile, arkadaşlık değerleri var. Biz bu değerlerin mahalle ile korunmasından yanayız. Sitelerde böyle mi? Şair, 'üşüdüm metropollerde yalnızlıktan' diyor. Şairin dediği gibi sitenin içine girdikten sonra yalnızlık bana göre daha da artıyor. Benim sitelerde oturan insanlarla alıp veremediğim bir şey yok ancak sosyolojik bir problemi ortaya koymaya çalıştım" diye konuştu. Güllüce, kentsel dönüşümü deprem riski açısından da değerlendirdi. Konuşmasında "Deprem zaman zaman kapımızı çalarak, bize, 'Bakın ben arada bir gelebilirim, elinizi çabuk tutun' diyor" diyen Güllüce şöyle devam etti:

"Daha geçenlerde 17 Ağustos'ta yaşadıklarımız nedeniyle hafızalarımızı tazeledik. O dönem ben belediye başkanıydım. 60-70 gün deprem bölgesinde hayatımın en zor günlerini yaşadım. Deprem için gittik oraya ve orada ceset çıkarmak, yol açmak, bina yıkmak gibi çalışmalar yaptık. Bu nedenle depremlere karşı daha az zarar görebilecek bir Türkiye'yi oluşturmamız lazım." Törende bir konuşma yapan Ahmet Misbah Demircan ise Sütlüce ve Örnektepe'deki projenin iki etaptan oluştuğunu ve birinci etapta bulunan tüm hak sahiplerine yüzde yüz anlaştıklarını ifade etti. Demircan, "Birinci etapta tahliyeleri yaptık, kira yardımı sistemini çalıştırmaya başladık, yıkımları gerçekleştirdik. Hemen bugünden sonra yapım ihalelerini gerçekleştireceğiz. En kısa sürede Allah'ın izniyle temeller atılacak, evler ve işyerleri yükselmeye başlayacak. Projenin ikinci etabıyla ilgili vatandaşlarımızla görüşüyor, tasarladığımız Örnektepe'yi anlatıyoruz. Şifahi olarak yüzde 100'e varan mutabakat var. İnşallah ikinci etapta en kısa sürede sözleşmeleri imzalayacağız" diye konuştu.

PROJE 28 BİN METREKARELİK BİR ALANI KAPSIYOR

Demircan, Örnektepe ve Sütlüce Mahallelerine yapılacak çalışmalarla ilgili olarak şu bilgileri verdi:

"Örnektepe Mahallesi'nde gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm projesi toplamda 28 bin metrekarelik bir alanı kapsadığını kaydeden Demircan. Bunun 16 bin metrekarelik alanında bütün binalarla görüşülerek anlaşıldı. Buradaki bütün binalar yıkıldı ve vatandaşlarımızın da kiraları ödeniyor. Bakanlığımızın ve belediyemizin kentsel dönüşüm çalışmalarının birinci etabını önümüzdeki iki yıl içinde tamamlamış olacağız. 12 bin metrekarelik ikinci etapta da binalar var. Buradaki vatandaşlarla da uzlaşma için şifahen görüşüldü. Onlarla da anlaştıktan sonra ilk etabın sonuna doğru ikinci etabı da devreye almış olacağız."

MAKETİ İNCELEDİ

Konuşmaların ardından İdris Güllüce ile Ahmet Misbah Demircan, 'Riskli Alanda Yürütülecek Uygulamalara İlişkin Protokol'ü imzaladı. Daha sonra Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan, İdris Güllüce'ye hazırlanan maket üzerinde kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Örnektepe ve Sütlüce'deki Kentsel Dönüşüm İçin İmzalar Atıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 2024 Türkiye Offroad Şampiyonası Samsun'dan Start Alacak
    16:15 2024 Türkiye Offroad Şampiyonası Samsun'dan Start Alacak

    Vezirköprü ilçesinde düzenlenecek olan 2024 Türkiye Offroad Şampiyonası için hazırlık toplantısı Samsun Valisi Orhan Tavlı'nın başkanlığında gerçekleştirildi. Şampiyona, 7 yarıştan oluşacak ve ilk ayağı Vezirköprü'de düzenlenecek. Şampiyonaya 38 farklı ilden 2 bin kişilik bir grup katılacak. Şampiyona, 14'üncü kez Vezirköprü'de düzenlenerek binlerce sporseveri bir araya getirecek.

  • Afyonkarahisar Belediye Başkanı Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarına Katıldı
    16:15 Afyonkarahisar Belediye Başkanı Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarına Katıldı

    Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, kentte düzenlenen Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarına katıldı. Başkan Köksal, fuarın şehir ekonomisine can suyu olmasını temenni etti.

  • Yozgat Valisi: Depremden etkilenen köylerde 8 cami, 147 ev ve 14 ahır hasar gördü
    16:14 Yozgat Valisi: Depremden etkilenen köylerde 8 cami, 147 ev ve 14 ahır hasar gördü

    Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, Tokat'ın Sulusaray ilçesi merkezli dünkü depremden etkilenen Kadışehri, Çekerek, Aydıncık ve Akdağmadeni ilçelerine bağlı köylerde 8 cami, 147 ev ve 14 ahırın hasar gördüğünü söyledi. AFAD ekipleri, vatandaşlara çadır, battaniye ve yemek dağıttı. Vali Özkan, depremden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulunarak, altyapıda herhangi bir arıza olmadığını belirtti.

  • Malatya'da endemik bitki Beydağı Tabiat Parkı'na dikildi
    16:14 Malatya'da endemik bitki Beydağı Tabiat Parkı'na dikildi

    Malatya'nın Pütürge ilçesinde doğal alanı bulunan Peşmen Nevruzu endemik bitkisi, Beydağı Tabiat Parkı'na dikildi. Vali Ersin Yazıcı'nın eşi Hanife Yazıcı, Şehit Murat Doğru İlkokulu öğrencileriyle düzenlenen etkinliğe katıldı. Etkinlik, çocukların doğa sevgisini ve çevre bilincini geliştirmeyi amaçlıyor.

  • Trabzon'da 'Alo 199' Çağrı Merkezi Kapatılma Kararına Tepki
    16:11 Trabzon'da 'Alo 199' Çağrı Merkezi Kapatılma Kararına Tepki

    Trabzon'da Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri bünyesinde faaliyet gösteren 'Alo 199' çağrı merkezinin kapatılma kararı, çalışanlar tarafından protesto edildi. Çalışanlar, kararın Trabzon'un ekonomisine zarar vereceğini ve 350 kişinin işsiz kalacağını belirterek tepki gösterdi.

  • Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari, Çin ile İşbirliği Kararlılığını Sürdürüyor
    16:10 Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari, Çin ile İşbirliği Kararlılığını Sürdürüyor

    Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zardari, ülkesinin barış, bağlanabilirlik, refah ve istikrarın korunması gibi müşterek hedefleri ilerletmek üzere Çin ile işbirliği yapma kararlılığını sürdürdüğünü belirtti. Zardari, zor zamanlarda çeşitli alanlarda Pakistan'a verdikleri sarsılmaz destekten ötürü Çin halkına ve liderliğine şükranlarını iletti. Ayrıca Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) projesini tamamlama kararlılığını bir kez daha dile getiren Zardari, düşman unsurların bu projeyi tehlikeye atmasına veya iki ulus arasındaki güçlü bağı zedelemesine izin vermeyeceklerini vurguladı.

  • İnebolu Belediyesi, borçları gösteren afişi binaya astı
    16:10 İnebolu Belediyesi, borçları gösteren afişi binaya astı

    İnebolu Belediye Başkanı Engin Uzuner, belediyenin önceki döneminden kalan borçların listesini gösteren afişi belediye binası duvarına astırdı. Afişte 45 milyon 927 bin 762 TL borç olduğu belirtildi.

  • Erzurum Büyükşehir Belediye Meclisi Yeni Döneme Başladı
    16:10 Erzurum Büyükşehir Belediye Meclisi Yeni Döneme Başladı

    Erzurum Büyükşehir Belediye Meclisi, mahalli idareler seçimleri sonrası yeni dönemdeki ilk toplantısını gerçekleştirdi. Meclis başkanlık divanı, encümen üyeliği ve diğer ihtisas komisyonlarının seçimleri yapıldı. Başkan Mehmet Sekmen, Erzurum'un gelişiminden ve başarılarından bahsederek, yeni dönemde daha verimli projelerin hayata geçeceğini belirtti.

  • KTÜ Matematik Bölümü FEDEK tarafından akredite edildi
    16:09 KTÜ Matematik Bölümü FEDEK tarafından akredite edildi

    Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Fen Fakültesi Matematik Bölümü Lisans Programı'nın, Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih, Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK) tarafından 3 yıl 5 ay süreyle akredite edildiğini bildirdi. Prof. Dr. Çuvalcı, Matematik Bölümünün FEDEK tarafından akredite edilmesinin gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Akreditasyonla Matematik Bölümünün kalitesi ve başarısının onayladığının altını çizen Çuvalcı, akademisyenlere teşekkür ederek, akreditasyonların öğrencilere ve bölümlere hayırlı olmasını diledi. Çuvalcı, Matematik Bölümünün sadece akademik mükemmelliği değil, öğrencilerin bireysel gelişimini ve başarısını da hedeflediğini vurguladı ve bu akreditasyonun doğru yolda olduklarını gösterdiğini ifade etti.


Advertisement