Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Olaylar - Son Dakika
Güncel

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Olaylar

Orta Afrika Cumhuriyeti\'ndeki Olaylar

Afrika Barışı Koruma Birliği: "Başkentte durum karmaşık"

12.01.2014 12:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Cumhurbaşkanı Michel Djotodia'nın istifasından iki gün sonra başkentte durum istikrarsızlığını koruyor.

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Afrika Barışı Koruma Birliği'nin (MISCA) sözcüsü Sadou Jean-Pierre, AA'ya yaptığı açıklamada, neler olup biteceğini kestirmenin mümkün olmadığını, başkent Bangui ve ülke genelinde durumun karmaşıklığını koruduğunu belirtti.

Jean-Pierre, "Bir gün sakin geçiyor, ertesi gün şiddet oluyor" dedi.

Sözcü, Djotodia'nın istifasını önceki gün bölgesel bir zirveye katılmak amacıyla bulunduğu Çad'da sunması ve Benin'e sürgüne gönderilmesinden sonra bazı kesimlerin kutlama yaptığını, öfkeye kapılan bazılarının ise şiddete yöneldiğini söyledi.

Djotodia'nın istifa ettiği yönünde haberlerin çıkmasından kısa süre sonra Seleka isyancıları ile Hristiyan anti-Balaka grupları arasında çatışmalar çıkmıştı. Parlamento binası yakını da dahil olmak üzere Bangui'nin birçok bölgesinden zaman zaman silah sesleri gelmişti.

Şiddet olaylarında bir sivil ile Seleka ve anti-Balaka gruplarından birer kişinin öldüğü açıklandı. Hristiyan kalabalık tarafından Müslümanlara ait birçok işyerinin camlarının kırıldığı ve yağmalandığı bildirildi.

MISCA sözcüsü, nispeten sükunetin sağlandığını, askerlerin güvenliği sağlamak için Bangui sokaklarında devriye gezdiğini söyledi.

Ekipman ihtiyacı -

Bangui'deki Afrika Birliği'nin Özel Temsilcisi Havva Ahmed Yusuf, AA'ya muhabirine, 4000 kişilik MISCA'nın daha iyi ekipman ve lojistiğe sahip olması halinde zor durumdaki ülkenin istikrara kavuşturulmasında büyük fark yaratabileceğini söyledi. Yusuf, Afrika Birliği'nin güç ve insani kaynaklara sahip olduğunu ancak daha fazla ekipman ve iletişim cihazlarına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

"2010'dan beri buradayım, birçok kriz ve insanların nasıl hala acı çektiğini gördüm" diyen Yusuf, kadınların tecavüze uğradığına ve adaletin olmadığına dikkati çekti. Krizin uluslararası yardımla çözülmesi konusunda iyimser olduğunu belirten Yusuf, "Durumun iyileşmesini umuyoruz" dedi.

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki kaos, çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Seleka isyancılarının, dönemin Cumhurbaşkanı François Bozize'yi mart ayında devirmesiyle başlamıştı.

Michel Djotodia, Seleka koalisyonunun Bozize'yi devirmesinin ardından 135 üyeli Ulusal Geçiş Konseyi tarafından geçen yıl nisan ayında cumhurbaşkanı ilan edilmişti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Olaylar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement