Ortaca Tedavisi Yapılan 5 Deniz Kaplumbağası ile Yılın Son Yavruları Denizle Buluşturuldu - Son Dakika
Güncel

Ortaca Tedavisi Yapılan 5 Deniz Kaplumbağası ile Yılın Son Yavruları Denizle Buluşturuldu

Ortaca Tedavisi Yapılan 5 Deniz Kaplumbağası ile Yılın Son Yavruları Denizle Buluşturuldu

Tedavisi yapılan 5 deniz kaplumbağası ile yılın son yavruları denizle buluşturuldu MUĞLA'nın Ortaca ilçesindeki Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (DEKAMER) tedavi gören 5 caretta caretta cinsi deniz kaplumbağası doğal ortamlarına bırakıldı.

04.10.2015 15:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tedavisi yapılan 5 deniz kaplumbağası ile yılın son yavruları denizle buluşturuldu

MUĞLA'nın Ortaca ilçesindeki Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (DEKAMER) tedavi gören 5 caretta caretta cinsi deniz kaplumbağası doğal ortamlarına bırakıldı.

Muğla Valisi Amir Çiçek, Ortaca ilçesi Dalyan Mahallesi'nde bulunan ve 2008 yılında faaliyete başlayan DEKAMER'i ziyaret etti. Vali Amir Çiçek ile merkeze gelen Ortaca Kaymakamı Fatih Ürkmezer, Köyceğiz Kaymakamı Gürkan Demirkale, Ortaca Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Haluk Türkoğlu, CHP'li Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik, CHP'li Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Şaşmaz, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar, Muğla İl Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya, hayatını deniz kaplumbağalarına adayan Kaptan June Haimoff ve protokol üyeleri ile çok sayıda vatandaşında katılımıyla tedavi gören caretta carettaları yerinde inceledi. Kaplumbağaların bulunduğu havuzları tek tek gezen Vali Çiçek ve baraberindekiler, DEKAMER yetkililerinden merkez hakkında bilgi aldı. DEKAMER'deki incelemelerinin ardından Vali Çiçek, tedavisi tamamlanan ve denize bırakılmadan önce uydu cihazı takılan beş deniz kaplumbağasından dişi olan ikisine 'Sevgi' ve 'Özlem' adını verdi. Sevgi ve Özlem, daha sonra kendileri gibi tedavileri tamamlanan 'Lukas', 'Özgür' ve 'Osman' ismi verilen diğer deniz kaplumbağaları ile birlikte kumsala götürülüp, alkışlar eşliğinde denizle buluşturuldu. Ayrıca, yumurtadan yeni çıkan yavru caretta carettalar da denizle buluşturuldu.

Vali Amir Çiçek, "Dünya mirası olan bu plajımızda caretta carettalar yumurtalarını bırakıyor. Ayrıca bura bulunan kaplumbağa rehabilitasyon merkezimizde yaralı olan kaplumbağalar burada tedavi görüyorlar. Bir insana nasıl tedavi uygulanıyorsa bu merkezimizde de buraya yaralı olarak gelen kaplumbağalarımız tedavi görerek bugün olduğu gibi doğal hayata bırakıyoruz" dedi.

Uzun yıllardır Dalyan'da yaşayan ve hayatını caretta caretta türü deniz kaplumbağalarına adayan Kaptan June Haimoff da "31 yıl önce ilk defa buraya geldim. Bir gece barakada tatil yaparken plaja deniz kaplumbağaları geldi ve çok güzel bir yuva yaptı, yumurtalarını bıraktı. Bu olayla dünyam değişti ve ben sonra onları korumak için burada kaldım. Şimdi onları herkes koruyor, bu nedinle ben ben çok mutluyum" dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar da "Bugün mutlu bir sonucu hep birlikte kutlamaktayız. Dalyan İztuzu kumsalı, deniz kaplumbağalarının yumurta bıraktığı en önemli bir yer. Dünya bazında da düşündüğümüzde biz burayı kaplumbağalarla beraber koruyor ve kullanıyoruz. Deniz kaplumbağaların göç yolları tespit edilince onları daha rahat koruyabileceğiz. Bunların hayat yolculuğuna devam edebilmeleri de yine bu verilerle sağlanacak. DEKAMER, Türkiye'nin tek rehabilitasyon merkezi olmakla birlikte dünyanın da önem verdiği bir yer" diye konuştu.

430 YUVADAN 25 BİN YAVRU DENİZLE BULUŞTURULDU

DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska da "DEKAMER 8 yıl önce bakanlığımızın üniversitelerimizin ve yerel yönetimlerimizin desteği ile kurulmuş olan bir merkez. Artık bugün sesini dünyaya duyurmuş bir merkez. ve Muğla'da yapmış olduğu bir çalışma ile de 80 ülkeden bine yakın araştırmacıyı burada ağırladı. Aslında biz ilk zaman da kaplumbağaların yuvalarını koruyorduk ve yaralı bir yavru ve kaplumbağa ile karşılaştığımızda ne yapacağımızı şaşırıyorduk ama son yıllarda ise birçok yaralı kaplumbağayı iyileştirerek denize gönderdik. Bin yavruya 25 yıl boyunca bakabilirsek bir anne yetiştiriyoruz. İşte biz bu bilinçle, 'Bir yaralı kaplumbağayı kurtarabilir miyiz?' diye işe başladık. Bize yılda 25-30 civarında yaralı kaplumbağa geliyor. Bunlardan 10 kadarını iyileşmesinin ardından denize gönderiyoruz. Bunların bazılarının tedavileri iki yıl sürüyor. Bu yıl 430 yuvadan 25 bin yavruyu deniz ile buluşturduk. Bu gece size sürpriz olarak sezonun son yuvasının son yavrularınıda denize göndereceğiz. Bunu da gerçekten sezonu son hasatı gibi sizlerle birlikte denize göndermenin mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ortaca Tedavisi Yapılan 5 Deniz Kaplumbağası ile Yılın Son Yavruları Denizle Buluşturuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bursa'da Endüstriyel Tasarım ve Yaratıcı Etki Paneli Gerçekleştirildi
    16:23 Bursa'da Endüstriyel Tasarım ve Yaratıcı Etki Paneli Gerçekleştirildi

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi tarafından düzenlenen 'Turuncu Konuşalım' etkinliği kapsamında Bursa'da 'Endüstriyel Tasarım ve Yaratıcı Etki' başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Panelde, Bursa'nın tasarım vizyonu ve liderliği desteklenirken, yaratıcı fikirlerin gelişeceği ortamların önemi vurgulandı. Ayrıca, endüstriyel tasarımın sektörel sorunları, destekler ve yol haritası da ele alındı.

  • Erdoğan: İstanbul'un yerel yönetim hamlesi durdu, ibre tersine döndü
    16:22 Erdoğan: İstanbul'un yerel yönetim hamlesi durdu, ibre tersine döndü

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da 30 yıl önce başlattıkları yerel yönetim hamlesinin 5 yıldır durduğunu ve ibrenin tersine döndüğünü belirterek, şehrin sorunlarını çözebileceklerini söyledi. Erdoğan, İstanbul'un birinci önceliğinin depreme hazırlık olduğunu vurguladı ve İstanbul trafiğinin de çekilmez hale geldiğini ifade etti.

  • Kastamonu'da uyuşturucu operasyonunda 2 şüpheli gözaltına alındı
    16:22 Kastamonu'da uyuşturucu operasyonunda 2 şüpheli gözaltına alındı

    Kastamonu Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda, 2 şüpheli gözaltına alındı. Yapılan aramalarda, 7,73 gram sentetik uyuşturucu, 60 uyuşturucu hap, ruhsatsız tabanca ve uyuşturucu içiminde kullanılan 3 cam düzenek ele geçirildi. Ayrıca, şüphelilerden birinin evinin bahçesinde yapılan aramada toprağa saklanmış uyuşturucu hap bulundu. Olayla ilgili olarak 2 kişi gözaltına alındı.

  • Gaziantep'te 9 Kilogram Esrar Ele Geçirildi
    16:21 Gaziantep'te 9 Kilogram Esrar Ele Geçirildi

    Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Şahinbey İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, uyuşturucuyla mücadele kapsamında bir ikamete operasyon düzenledi. Operasyonda 9 kilogram sıkıştırılmış esrar ele geçirildi ve bir şüpheli yakalandı.

  • İskenderun'da Asayiş Uygulamasında 10 Zanlıdan 2'si Tutuklandı
    16:21 İskenderun'da Asayiş Uygulamasında 10 Zanlıdan 2'si Tutuklandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde yapılan asayiş uygulamasında 10 zanlı yakalandı. Uygulamada av tüfeği, hassas terazi, cep telefonu, sentetik uyuşturucu ve kenevir ele geçirildi. Zanlılardan 2'si tutuklandı.

  • Karabük'te yapılan adli aramada çok sayıda silah ele geçirildi
    16:20 Karabük'te yapılan adli aramada çok sayıda silah ele geçirildi

    Karabük İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan adli aramada 4 farklı adreste 1 ruhsatsız tabanca, 3 kuru sıkı tabanca, ruhsatsız av tüfeği, havalı tüfek, kesici alet, muşta, 3 adet 9 milimetre fişek, 10 adet 12 cal. fişek, 4 adet neurontin 600 mg sentetik uyuşturucu hap ele geçirildi. Şahıslara toplam 21 bin 936 TL idari para cezası uygulandı. Gözaltına alınan zanlılar adliyeye sevk edildi ve serbest bırakıldı.

  • Çorum Belediyesi Hayvan Hastanesi Hizmete Açıldı
    16:20 Çorum Belediyesi Hayvan Hastanesi Hizmete Açıldı

    Çorum Belediyesi tarafından yapılan Hayvan Hastanesi düzenlenen törenle hizmete açıldı. Tesis, kedi, köpek ve kanatlılar başta olmak üzere tüm hayvanlara hizmet verecek şekilde tasarlandı.

  • İskenderun'da kaçak sigara ve elektronik sigara operasyonu: 1250 paket sigara ele geçirildi, 1 şüpheli gözaltına alındı
    16:19 İskenderun'da kaçak sigara ve elektronik sigara operasyonu: 1250 paket sigara ele geçirildi, 1 şüpheli gözaltına alındı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde, polis ekipleri tarafından bir iş yerine düzenlenen operasyonda, 1250 paket kaçak sigara ve 15 elektronik sigara ele geçirildi. Ayrıca, 3 bin doldurulmuş makaron da bulundu. Operasyon sonucunda 1 şüpheli gözaltına alındı.


Advertisement