"Ortadoğu'da Geleceğin İnşasında Kürtler Çalıştayı" - Son Dakika
Güncel

"Ortadoğu'da Geleceğin İnşasında Kürtler Çalıştayı"

Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) tarafından düzenlenen "Ortadoğu'da Geleceğin İnşasında Kürtler Çalıştayı'nda", siyasi çözüm modelleri tartışıldı.

02.12.2013 17:44  Güncelleme: 09:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) tarafından Ankara'da düzenlenen "Ortadoğu'da Geleceğin İnşasında Kürtler Çalıştayı'nda, siyasi çözüm modelleri tartışıldı.

Çalıştayı'ın ilk bölümünde, tarihsel süreçler ve siyasi mücadele bağlamında İran, Suriye, Irak ve Türkiye'de Kürt sorunu konuşuldu. İkinci bölümde ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin Diyarbakır buluşması değerlendirildi.

Enstitünün Konferans Salonu'nda Orhan Miroğlu'nun moderatörlüğünde yapılan çalıştayda konuşan SDE Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay, Ortadoğu'nun geleceğinde en belirleyici unsurlardan birinin Kürtler olduğunu söyledi.

'Irak Kürdistan Federe Bölgesi' halini almış olan Irak Kürtlerinin tecrübesinin çok önemli bir kazanım olduğunu belirten Aktay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile buluşmasının bölgede başka hesapları olabilecek aktörlere karşı 'kendi geleceklerini beraber inşa edebilecekleri' mesajı taşıdığını dile getirdi.

Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK PAR) Genel Başkanı Kemal Burkay ise Barzani ve Erdoğan'ın Diyarbakır'daki buluşmasının tarihi bir öneme sahip olduğunu, Kürt-Türk ilişkilerinde yeni bir döneme geçildiğini kaydetti.

Arap baharına da atıfta bulunan Burkay "Irak'ta sistem zaten çökmüştü. Suriye yeni bir altüstün eşiğinde. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan statüko yıkılıyor. Bu da Ortadoğu'da yeni değişimler ve Kürt sorununun çözümünü getirecek. Hatta İsrail Filistin barışını da getirecek" dedi.

Kürtler artık güvenmek istiyor

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Partisi Hakkari Milletvekili Adil Zozani de  Kürt halkının Türklerle ve Anadolu'da yaşayan diğer halklarla tarihi ittifakını yenilemek istediğini belirtti.

Kürtlerin bu yenileme sürecinde dışarıda kalmak istemediklerini belirten Zozani, "1920'de bize yapılanlar tekrar olmasın. Erzurum, Sivas Kongreleri'ndeki sözler unutulmasın. Güvence istiyoruz. Çünkü Kürtler tarihleri boyunca ne zaman güvendiler, hep kaybettiler. 20. Yüzyılı Kürtler, inandıkları ve güvendikleri için kaybettiler. Nasıl bir hayat tarzımız olacağına müdahale etmeyin. Kürtler Ortadoğu'da yaşayan halklar içerisinde kimseden geri değil. Kürt Federal Bölgesi'nde ne varsa biz onu istiyoruz" şeklinde konuştu.

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Yayman da, Ortadoğu ve Kürtlerin geleceğini konuşmanın Türkiye'nin geleceğini konuşmak anlamına geldiğini belirterek, "Türkiye 1920'lerde yaşananları doğru okursa, olumlu gelişmeler yaşanabilir" dedi.

Kürtler Kimlik ve ana dilde eğitim istiyor

CHP eski Genel Başkan Yardımcısı Mesut Değer ise Diyarbakır'da yaşanan çözüm süreci fotoğrafının tarihi bir öneme sahip olduğunu kaydederek, Erdoğan ve Barzani tarafından verilen fotoğrafın eksik olduğunu iddia etti.

Bu karede Abdullah Öcalan ile Salih Müslim'in de olması gerektiğini öne süren Değer, şöyle konuştu:

"Abdullah Öcalan, bu ülke için bir şanstır. Bunun iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Çözüm sürecinde Kürtlerin iki isteği var. Bunlardan ilki kimlik, ikincisi ise ana dilde eğitim hakkıdır."

Süreç demokrasi ve şiddetten uzak sürmeli

Kürt Demokratlar Platformu Başkanı Sertaç Bucak ise Kürtlerin 1920'lerde tarihsel olarak haksızlığa uğradığını ve bu tarihsel yanlışlığa karşı sürekli Kürdistan coğrafyası için direnmiş olduğunu savunarak, "Kürtlere yapılan haksızlıklar var. Bu haksızlıkların telafisi söz konusu. Kürtler geçmişte yaşadıklarından ders çıkaracaklarını düşünüyor. Kürtlere dünyadaki demokrasi dalgası içerisinde yaşadıkları ülkelerde eşit yurttaşlık sağlanması ve kendi ülkesinde iktidar ortak olması gerekiyor. Türkiye'deki demokratik sürecinin başarıyla sonuçlanması için herkese görev düşüyor. Türkiye demokrasisi uluslararası standartlara yükselir ve şiddeti dışlayabilirsek bu sorun çözülür" ifadelerini kullandı.

Çalıştaya AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, AK Parti eski Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, yazar İbrahim Güçlü ile yurt içi ve yurt dışından 40'ın üzerinde davetli katıldı. Çalıştay, sorumluluk sahibi her kesime daha çok diyalog ve müzakere dilekleriyle son buldu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Ortadoğu'da Geleceğin İnşasında Kürtler Çalıştayı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.


Advertisement