Ortadoğu'da Son Gelişmeler ve Türkiye Paneli" - Son Dakika
Güncel

Ortadoğu'da Son Gelişmeler ve Türkiye Paneli"

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şahin: "Pakistan'dan Akdeniz'e kadar bu coğrafyada silahınız varsa siyasette güçlüsünüz, silahınız yoksa siz siyasetçi falan değilsiniz"

17.10.2014 13:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Şahin, " Pakistan'dan Akdeniz'e kadar bu coğrafyada silahınız varsa siyasette güçlüsünüz, silahınız yoksa siz siyasetçi falan değilsiniz" dedi.

Şahin, Toplumsal ve Ekonomik Araştırmalar Merkezi (TEAMDER) tarafından Antalya'da bir otelde düzenlenen, "Ortadoğu'da Son Gelişmeler ve Türkiye Paneli"nde yaptığı konuşmada, Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler sonrası bölge için olumlu bir tablo çizemeyeceğini söyledi.

Türkiye dışında, Ortadoğu'da istikrar isteyen ikinci bir ülke olmadığını ifade eden Şahin, "Suriye ve Irak'taki iç grupların dışında bölge devletleri de burayı çok rahat kullanıyor. İran; Irak ve Lübnan'dan, Lübnan da Suriye'den elini çekmediği sürece Ortadoğu'ya istikrar gelmez" diye konuştu.

İran'ın güvenliğini kendi sınırında değil, Akdeniz'de başlattığını belirten Şahin, gelecek süreçte Ortadoğu'da siyasetin radikal şekilde devam edeceğini düşündüğünü dile getirdi.

Şahin, bu coğrafyada siyasetin silahla yapıldığının altını çizerek, şöyle konuştu:

"Pakistan'dan Akdeniz'e kadar bu coğrafyada silahınız varsa siyasette güçlüsünüz, silahınız yoksa siz siyasetçi falan değilsiniz. Bu bölge Türkiye gibi değil. Her siyasi grubun bir de silahlı gücü var. Silahlı gücü olan siyasi partiler maalesef bunu Türkiye'ye de bulaştırma sürecindeler. HDP'ye bakıyorsunuz, bazen siyasi parti gibi davranıyor ama işine gelmediği zaman da siyasi parti olduğunu unutuyor. Bu defa örgüt gibi davranan bir yapıyla karşı karşıya kalıyorsunuz."

Irak'taki her grubun bir siyasi partisi ve bir de silahlı gücü olduğunu vurgulayan Şahin, "Irak'ta silahlı olmayanlar siyasetin dışına atılıyor. Buna en çarpıcı örnek Türkmenlerin durumudur. Türkmenler silahı olmadığı için siyasette de yoklar" ifadelerini kullandı.

TEAMDER Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yılmaz da Türkiye ve çevre ülkelerde yaşananlara karşı duyarlı bir sivil toplum örgütü olduklarını söyledi. Son dönemde Ortadoğu'da "ilginç gelişmelerin yaşandığını" belirten Yılmaz, Irak'ta etnik ve mezhepsel ayrımcılığa dayanan çalışmalar yapıldığını dile getirdi.

Panele, Antalya Emniyet Müdürü Cemil Tonbul, AK Parti İl Başkanı Mustafa Köse ve diğer davetliler katıldı. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ortadoğu'da Son Gelişmeler ve Türkiye Paneli' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement