Oruç Tutacak Kalp Hastalarına Uyarı - Son Dakika
Sağlık

Oruç Tutacak Kalp Hastalarına Uyarı

Oruç Tutacak Kalp Hastalarına Uyarı

Dicle Üniversitesi Hastaneleri Kardiyoloji Uzmanı Başhekim Prof. Dr. Sait Alan, iftarın çorba veya hurma ile açılmasını tavsiye etti.

17.06.2015 16:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dicle Üniversitesi Hastaneleri Kardiyoloji Uzmanı Başhekim Prof. Dr. Sait Alan, Ramazan Ayının başlamasıyla kalp hastası, diyabet ve tansiyonu olanlara öneri ve uyarılarda bulundu. Dr. Alan, kalp yetmezliği veya kalp damar hastalığı olup da gündüz ilaç kullanması gereken hastaların oruç tutmaması gerektiğini söyledi.

Alan, son bir yıl içinde özellikle de son altı ayda kalp ameliyatı veya kalp krizi geçirenlerin de bir yıl oruç tutmaması gerektiğine dikkat çekerek, şunları kaydetti: ''Bu yıl geçtiğimiz yılın oruç ayı gibi günler uzun havalar da çok sıcak. Sıcak nedeniyle de vücutta aşırı su kaybı olacak. Bu nedenle oruç sırasında kalp hastalarının daha fazla etkileneceği dikkate alınmalıdır. Bu uzun ve sıcak yaz günlerinde oruçluyken hastanın şikayetleri başlar ve kendini hissetmediği anlarda hızla doktoruna danışmalıdır. "

Prof. Dr. Sait Alan; Beslenme için gereken 3 ana, 3 ara öğün yemek tüketiminin Ramazanda 2 öğünle sınırlandırılmasının sindirim sistemini olumsuz etkileyeceği belirtilerek, iftar ve sahur arasında iki öğün daha eklenmesi önerisinde bulunuluyor. Dicle Üniversitesi Hastaneleri başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, beslenme kurallarından olan az ve sık aralarla beslenmenin Ramazan Ayında da uygulanması gerektiğini, ramazanda iftar ve sahur öğünlerini bölerek 3-4 öğüne yaymanın sindirim sisteminin düzeni açısından önemli olduğunu söyledi. Alan, Ramazanda kişinin beslenme düzeninin tamamen değiştiğini, 3 ana öğün beslenmenin 2 ana öğüne düştüğünü, ara öğün sayısının da doğal olarak azaldığını vurgulayarak, bunun beslenme sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Dikkat edilmemesi halinde, mide ve sindirim sistemi sorunları, fazla kilo alımı, kan şekerinin uzun süre açlıktan dolayı düşmesi, halsizlik ve baş dönmesi gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşma riskinin yüksek olduğuna işaret eden Alan; "Oruç tutulan saatlerde uzun süren açlık nedeniyle kişinin metabolizması yavaşlar. Bu nedenle sahurda özellikle tok tutan, protein içeriği zengin süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi besinler tüketmeliyiz. Ayrıca glisemik indeksi yüksek beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmeği tüketmemiz daha sağlıklı olacaktır" dedi.

"Tatlı Yemekten 1,5 Saat Sonra Tüketilmeli"

Alan, iftarın çorba veya hurma ile açılmasını tavsiye ederek, 15–20 dakika dinlendikten sonra ana yemeğe geçmenin doğru olacağını belirtti. Ana yemekte çorba, az yağlı etli sebze yemeği, salata ve ayranın tercih edilebileceğini vurgulayan Demir, pirinç pilavı yerine bulgur pilavının tercih edilmesinin daha sağlıklı olacağını kaydetti. Dr. Alan; iftardan bir saat sonra yapılacak yürüyüşün sindirime son derece yarar sağlayacağını dile getiren Demir, "Yürüyüş aynı zamanda yavaşlayan metabolizmayı da hızlandıracaktır. Ramazanı sağlıklı geçirmek için iftardan sahura kadar 1,5 saat ara ile iki ara öğün ve

45 dakikalık hafif tempolu yürüyüş sığdırmalıyız. Tatlı iftar yemeğinden 1,5 saat sonra tüketilmelidir. Şerbetli hamur tatlıları yerine ramazanda güllaç, sütlaç gibi sütlü tatlıların tüketilmesi faydalı olacaktır. İftar ve sahur arasındaki iki ara öğünde ağırlıkla meyve, süt veya yoğur tüketilmesi sağlık için önemli" şeklinde konuştu. Prof. Dr. Sait Alan; ramazanın yaz sıcaklarında denk geldiğine dikkati çekerek, vücuttaki sıvı kaybının günde tüketilecek 2-2,5 litre su ile telafi edilebileceğini aktardı.

"İftarda Çiğ Köfte Tüketilmemeli"

Ramazanda kızartmalardan uzak durulması gerektiğini, kızartmanın yemeği ağırlaştırdığını dile getiren Başhekim Alan, bu nedenle tencere yemeklerinin, haşlanmış ve ızgara yemeklerin tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Alan, Güneydoğu'da iftar sofralarının vazgeçilmez yiyeceklerinden birinin çiğ köfte olduğunu hatırlatarak, çiğ köftenin çiğ etle hazırlanmasından dolayı yaz ayında tüketiminin doğru olmadığını kaydetti. Etin protein içeriğinin zengin olması nedeniyle sıcak havada bozulma riskinin yüksek olduğunu anlatan Alan, şöyle konuştu: "İftarda çiğ köfte tüketilmemeli. Onun yerine yoğurtlu çorba, peynir ve zeytin gibi ürünlerle iftarı açmak daha doğru olacaktır. Hamilelere de çiğ köfte tüketmelerini önermiyoruz. Ramazanda Güneydoğu'da meyan şerbeti de sık tüketiliyor. Meyan şerbetinin aşırı tüketimi tansiyon problemlerine yol açıyor. Uzun süre aç kalındığında midede asit oluşuyor. Asitli içecek tüketildiğinde mide yanması gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir"

Alan, son bir haftadan bu yana yaklaşan ramazan nedeniyle kendilerine başvuran hasta sayısında artış olduğunu, insanların artık bilinçli beslenerek, ramazanı sağlıklı geçirmek istediğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Sağlık Oruç Tutacak Kalp Hastalarına Uyarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tekirdağ Çorlu'da Sürücü Rahatsızlanarak Kaza Geçirdi
    12:19 Tekirdağ Çorlu'da Sürücü Rahatsızlanarak Kaza Geçirdi

    Tekirdağ Çorlu'da direksiyon başında rahatsızlanan sürücü, trafik kazası geçirdi. Hastaneye kaldırılan kadının sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi. Kaza, Alipaşa Mahallesi İsmetpaşa Bulvarı üzerinde meydana geldi. Ali Kayan kavşağı istikametinden Çetin Emeç Bulvarı istikametine seyreden Fatme Yıldız (60) idaresindeki TX 1357 TM plakalı (Bulgaristan) otomobil, sürücüsünün rahatsızlanarak direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu park halindeki bir otomobile çarptı. İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri sürücü Fatme Yıldız'a ilk müdahaleyi yaptı. Ambulansla Çorlu Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak yoğun bakıma alınan kadının hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi. Kazayla ilgili polis tarafından inceleme başlatıldı.

  • Akyazı'da tarla sürerken kaza sonucu hayatını kaybetti
    12:18 Akyazı'da tarla sürerken kaza sonucu hayatını kaybetti

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde tarla sürerken ayağını çapa makinesine kaptıran Tacettin Başkan, hastanede yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Başkan'ın cenazesi, Akyazı Yongalık Mahallesi Civek Camisi'nde kılınacak namazın ardından defnedilecek.

  • Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesinde yapılan ameliyatla bir hastanın görme yetisi geri kazanıldı
    12:17 Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesinde yapılan ameliyatla bir hastanın görme yetisi geri kazanıldı

    Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesinde gerçekleştirilen bir ameliyat sonucunda, iki gözünde de görme yetisi bulunmayan bir hastanın sağ gözü tekrar görmeye başladı. Hastanın daha önce Ankara'da takipleri yapılmış ve Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raşit Kılıç'a başvurmuştu. Kılıç, yapılan muayene sonucunda her iki gözünde de ileri derecede görme sorunu tespit etti ve başarılı bir ameliyat gerçekleştirdi.

  • Kayseri'de akrep yiyen kişi otobüste fenalaşarak hayatını kaybetti
    12:09 Kayseri'de akrep yiyen kişi otobüste fenalaşarak hayatını kaybetti

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde yaşayan Bilal Yiğit, girdiği bunalım sonucu 2 adet akrep yedikten sonra yolcu otobüsünde fenalaştı. Samsun'da hastaneye kaldırılan Yiğit, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Ayağını çapa makinesine kaptırmıştı, hastanede hayatını kaybetti
    12:03 Ayağını çapa makinesine kaptırmıştı, hastanede hayatını kaybetti

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde tarla sürdüğü esnada ayağını çapa makinesine kaptırarak ağır yaralanan 75 yaşındaki Tacettin Başkan, hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Başkan'ın cenazesi, Akyazı Yongalık Civekdağı Mahallesi Camii'nde defnedilecek.

  • Tunceli'de Tartışma Sonucu İntihar
    11:42 Tunceli'de Tartışma Sonucu İntihar

    Tunceli'nin Ovacık ilçesinde, doktor arkadaşı ile balkonda tartışan sağlık memuru, 3. kattan kendini boşluğa bıraktı. Talihsiz adam hayatını kaybederken, arkadaşının ardından atlayan kadın doktor ise yaralandı. Olayın detayları inceleniyor.

  • Uzman çavuş sağlık çalışanını böyle ısırmış Sarılır gibi yapıp ısırdı
    11:32 Uzman çavuş sağlık çalışanını böyle ısırmış Sarılır gibi yapıp ısırdı

    Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesinde trafik kazasına müdahale eden 112 Acil Ambulans personeline saldıran jandarma uzman çavuş açığa alınarak, hakkında soruşturma başlatılırken, uzman çavuşun ambulans şoförüne sarılır gibi yaparak ısırdığı anların güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı.

  • Türkiye, sağlık turizminde en çok hasta kabul eden ülkeler arasında
    11:06 Türkiye, sağlık turizminde en çok hasta kabul eden ülkeler arasında

    Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Elif Ural, Türkiye'nin dünyada en çok hasta kabul eden ülkeler sıralamasında ilk 10'a girdiğini açıkladı. Ural, TÜRSAB olarak sağlık turizminin gelişimini önemsediklerini ve bu alanda çalışmalar yaptıklarını belirtti. Türkiye, Meksika, Hindistan, Tayland, Brezilya ve Singapur gibi ülkelerle birlikte sağlık turizmi alanında önde gelen ülkeler arasında yer alıyor. TÜRSAB, uluslararası sağlık hizmetleri ve kamu kurumlarıyla işbirliği yaparak sağlık turizminin gelişimine katkıda bulunuyor. Türkiye'nin son 5 yılda sağlık turizminden elde ettiği gelirde istikrarlı bir artış yaşandığı ve potansiyelin daha da yüksek olduğu vurgulandı.


Advertisement