OSB'lerin Suyu Meriç'ten - Son Dakika
Yerel

OSB'lerin Suyu Meriç'ten

OSB\'lerin Suyu Meriç\'ten

DSİ 11. Bölge Müdürü Adil Sabancı, Tekirdağ'ın Çorlu ve Çerkezköy ilçelerinde bulunan OSB'lere, Meriç Nehrinden yılda 227 milyon metreküp su pompalanacağını söyledi.

24.01.2015 09:31  Güncelleme: 10:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DSİ 11. Bölge Müdürü Adil Sabancı, Tekirdağ'ın Çorlu ve Çerkezköy ilçelerinde bulunan Organize Sanayi Bölgelerine (OSB), Meriç Nehri'nden yılda 227 milyon metreküp su pompalanacağını belirtti.

Edirne Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu ve üyeleri Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürü Adil Sabancı'yı makamında ziyaret etti. Sabancı, kurumun çalışmaları hakkında bilgi vererek Ergene Eylem Planı kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Sabancı, devlet yatırımları içerisinde Edirne'de en büyük parayı kendi kurumlarının harcadığını belirterek, rakamın geçen yıl için 344 milyon TL'yi bulduğunu söyledi. Geçen yıl bölgede başlayan 30 gölet projesinin 22'sinin tamamlandığını, kalan 8 göletin de Mayıs ayı sonu itibari ile tamamlanacağını müjdeleyen Sabancı, 59 göletin tamamlanması halinde 175 bin 750 dekar arazinin suya kavuşacağını belirtti.

"ÇAKMAK BARAJI SU TUTMAYA BAŞLAYACAK"

Çakmak Barajı'nın bu yıl sonu itibarıyla su tutmaya başlayacağını ifade eden Sabancı, barajın, 5.5 milyon metreküp gövde hacmi, 190 milyon metreküp depolama hacmi ve 522 bin dekar sulama alanı ile bölgenin en büyük sulama amaçlı barajlarından birisi olduğuna dikkat çekti. Sabancı, P1 pompa istasyonun tamamlandığını belirterek, istasyondan hem Çakmak Barajının suyunu hem de Çorlu ve Çerkezköy'de bulunan OSB'lere Meriç'ten yılda 227 milyon metreküp su pompalanacağını belirtti. Bölgelerde olan yer altı su kuyularını da kapatmayı planladıklarını kaydeden Sabancı, "Ergene Eylem Planı'nın önemli unsurlarından biri olan proje sayesinde Ergene Havzasındaki yeraltı suyu dengeye kavuşacak" dedi.

Öte yandan Ergene Havzası Eylem Planı çerçevesinde 12 belediyeye ileri biyolojik evsel arıtma tesisi yaptıklarını hatırlatan Sabancı, "Kırklareli merkez, Vize ve Uzunköprü'yü tamamlayıp, işletmeye açtık. Çorlu, Çerkezköy bu yıl başlayacak. Keşan, Babaeski, Hayrabolu ve Saray'ın bu yıl Mart ayında tamamlanması planlanıyor. Muratlı bu yıl sonunda bitecek. Bu arıtma tesislerini belediyeler, biz ve müteahhit 1 yıl boyunca beraber işleteceğiz. Daha sonra da belediyelere devredeceğiz. Umarım Belediyelerimiz de hassasiyetle işletirler" diye konuştu.

Tunca ve Meriç nehirlerinde yaşanan taşkınlara da değinen Sabancı, bu yıl yaşanan taşkının son 31 yılın en büyük 3'ncü taşkını olduğunu belirterek, "Su kesinlikle taşkın sahasının dışına çıkmamıştır. Taşkın sahası içinde kalmıştır. Bu yıl Meriç Nehri yatağı üzerinde yine temizlik çalışması yapmayı planlıyoruz. Karaağaç- Yunanistan sınırından başlayıp, 12.5 kilometrelik alanda temizlik yapacağız. Ayrıca Karaağaç'a bir de tahliye ve drenaj kanalı yapmayı planlıyoruz. Bu kanal taşkınları tamamen önler diyemeyiz ama daha fazla debiyi geçirebileceğiz" ifadelerini kullandı.

Mimar Sinan'ın Edirne'ye getirdiği Taşlımüsellim Su Yolu olarak bilinen tarihi su kemerlerinden de Selimiye'ye su akıtacaklarını belirten Sabancı, bunun için Edirne Valiliği'nin proje bazında çalıştığını bildirdi. - EDİRNE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel OSB'lerin Suyu Meriç'ten - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • Erol Meriç: Yıllarca gezildi köy kahvelerinde meydanlarda hep Söylenen bu Barajın Tarımda sulama Amaçlı yapıldığını sağır Sultan bile duydu. Ama esas amaç OSB neymiş tarımı Zaten gözden çıkaranlar burda kullansınlar mantık hep aynı “patates mi Arabamı“ Tarım mı sanayii mi 0 0 Yanıtla
  • Burhan Çeliker: Çakmak barajı yapılırken Ergene ovasının ve Trakya tarlalarının sulanacağını söyleyenler ne oldu da baraj suyu OSB ne aktarıldı. 0 0 Yanıtla

Advertisement