Osd 40. Olağan Genel Kurul Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

Osd 40. Olağan Genel Kurul Toplantısı

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Bahçıvan: "Ülke olarak finansal enstrümanlara dayalı kısa vadeli kalkınma hayallerine kapılmayalım, kaynakları katma değer ve istihdam yaratan sanayi üretimine gönderelim. Ancak böyle bir üretim modelinde yerli üretim hayal olmaktan çıkar"

21.03.2014 18:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, "Ülke olarak finansal enstrümanlara dayalı kısa vadeli kalkınma hayallerine kapılmayalım, kaynakları katma değer ve istihdam yaratan sanayi üretimine gönderelim. Ancak böyle bir üretim modelinde yerli üretim hayal olmaktan çıkar" dedi.

Bahçıvan, Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) 40. Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, İSO olarak sektörel derneklerle işbirliği içerisinde bulunduklarını ve bu tür toplantıları önemsediklerini söyledi.

Otomotiv sanayicilerinin bulundukları yere kolay ulaşmadığını ifade eden Bahçıvan, 1960'lı yıllarda bu sektörün temellerinin yüzde 100 iç piyasa odaklı atıldığını hatırlattı. Bahçıvan, "Otomotiv sanayimiz yine o zamanlar yüzde 100 ithalata dayalıydı. Bu sektörün bugün Türkiye ihracatının yüzde 12'den fazlasını yapan bir sektör konumuna gelmiş olması, Türk sanayinin hangi koşularda neler yapabileceğinin en açık göstergesidir. Otomotiv sanayicileri bugünkü konumlarına gelme süreçlerinde yaşadıkları sıkıntıları her zaman başarıyla atlatmasını bildi" diye konuştu.

Bazı sektörler gibi otomotiv sektörünün de zorlu bir dönemden geçtiğini anlatan Bahçıvan, ancak bu dönemden de geçmişte olduğu gibi bugün de otomotiv sanayisinin yeni bir başarı hikayesi çıkaracağına inandığını belirtti.

Bu başarı hikayelerinin tek başına yazılmadığına dikkati çeken Bahçıvan, şöyle devam etti:

"Başta hükümet ve demokrasi olmak üzere tüm paydaşlarla iyi bir diyalog gerekiyor. Bunun için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fikri Işık'ın bu konuda ne kadar özenli olduğunu göreve geldiği kısa süredeki yaklaşımlarından ve gösterdiği sıcak ilgiden yakinen izliyoruz. Ülkemiz son aylarda maalesef siyasetin ekonominin önüne geçtiği bir dönem yaşıyor. Enerjimizi belki de en çok dışarıya harcamamız gereken şu günlerde ne yazık ki bunun tam tersini yapıyoruz.

Seçim takvimi ve siyasetin oluşturduğu belirsizliklerin yanında sektörün kendine mahsus, ÖTV'de yaşanan artıştan döviz kurlarındaki yükselme ve taşıt kredileriyle ilgili yasal düzenlemelere kadar pek çok neden dolayı sektör iç piyasada talep daralmasıyla karşı karşıya. Bunu Otomotiv Distribitörleri Derneği'nin şubat verilerine baktığımız zaman da açıkça görmekteyiz."

Bu sektörün önde gelen temsilcilerinin 50 yıllık deneyimleriyle bir gün mutlaka herkesin çok istediği yerli otomobil üretimi sürecini başlatacağına inandığını belirten Bahçıvan, şunları kaydetti:

"Yeter ki ülke olarak finansal enstrümanlara dayalı kısa vadeli kalkınma hayallerine kapılmayalım, kaynakları katma değer ve istihdam yaratan sanayi üretimine gönderelim… Ancak böyle bir üretim modelinde yerli üretim hayal olmaktan çıkar. Bunu söyleyebilmek için sektörün son 50 yıl içerisinde nereden nereye geldiğine bakmak yeterli olacak. Dünyanın önde gelen otomotiv firmaları yerli sermayeyle ortak tesisler kurmaya başlamış ve bu coğrafyada önemli bir konum elde etmişlerdir.

Bugün ara malı ithalatında otomotiv sektörü en önde gelen sektörlerden biri. Eğer cari açığımızı azaltmak, sanayide daha fazla katma değer üretmek istiyorsak ara malı ithalatını azaltmayı öncelikli planlarımız arasına koymalıyız. Bu konuda en büyük görev otomobil sanayicilerine düşüyor. Bunun da yolu daha fazla Ar-Ge harcamalarından ve kaliteli istihdam için eğitime ve insana daha fazla kaynak ayırmaktan geçmektedir. Sektöre ve geleceğe ilişkin umut verici gelişmeler Türkiye'nin son kalkınma planlarına da yansımıştır" değerlendirmesini yaptı.

"AB'deki durgunluğa rağmen ihracatımız yüzde 13 arttı"

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu ise başlıca pazarları konumunda bulunan Avrupa Birliği (AB) pazarında yılın son çeyreğinde bir daralmanın devam etmesine karşın, 2013 yılı ihracat hedeflerini geçerek 21,3 milyar dolarlık rakama ulaştıklarını belirtti. Sabuncu, bunun da otomotiv endüstrisinin ihracat potansiyeli ve gücünü bir kez daha göz önüne getirdiğini söyledi.

AB'deki durgunluğa rağmen bölgeye yönelik ihracatın yüzde 13 arttığını ve 14,8 milyar dolarlık bir rakama ulaştığını ifade eden Sabuncu, şunları da aktardı:

"Toplamda ulaşılan 21,3 milyar dolarlık rakam ise otomotiv ihracatında 2008 yılından sonraki en yüksek ihracat rakamı oldu. Biz 2014 yılı ihracat hedefini pek çok faktörü göz önünde bulundurarak 21,5 milyar dolar olarak belirledik. Son 3 aylık rakamlar AB pazarının artmakta olduğunu gösteriyor. Bunu göz önüne alırsak umarız belirlediğimiz rakamın daha da üzerine çıkarız. Şubat itibariyle yılın 2 ayında otomobil ihracatının yüzde 5 artarak 3 milyar 423 milyon dolar olarak gerçekleştiği görülüyor. Söz konusu yüzde 5 büyümeyi yılsonuna kadar sürdürdüğümüzü varsayarsak 2014 yılında 22-23 milyar dolarlık bir rakama ulaşabiliriz." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Osd 40. Olağan Genel Kurul Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement