Osman Baydemir, Urfa'daki Oy Oranını Açıkladı - Son Dakika
Politika

Osman Baydemir, Urfa'daki Oy Oranını Açıkladı

Osman Baydemir, Urfa\'daki Oy Oranını Açıkladı

BDP'nin Şanlıurfa adayı Baydemir, oylarını artırdıklarını belirterek "Şu anda yapılan anketlerde yüzde 41-42 aralığındayız." dedi.

17.03.2014 09:11  Güncelleme: 09:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yıllardır BDP'nin Güneydoğu'daki kalesi Diyarbakır'da belediye başkanlığı koltuğunu kimseye kaptırmayan Osman Baydemir, 30 Mart yersel seçimlerinde AK Parti'nin kalesi Şanlıurfa'da yarışa girecek.

Şanlıurfa'yı "Türkiye mozaiği" olarak nitekendiren Baydemir, bu kentte alınacak başarılı bir sonucun, BDP'nin savunduğu Türkiye siyasetinin de bir başarısı olarak görüleceğini söyledi.

Radikal gazetesine açıklamalarda bulunan Baydemir, kentteki oy oranıyla ilgili "Önceki seçimleri baz aldığımızda BDP geleneğinin aldığı en yüksek oy yüzde 19'a tekabül ediyor. Şu anda yapılan anketlerde yüzde 41-42 aralığındayız. Başa baş yarış yürütüyoruz" dedi.

İşte Baydemir'in açıklamalarından satırbaşları;

"URFA, VARLIK İÇİNDE YOKLUK ÇEKİYOR"

Şanlıurfa'nın son 10 yılda ciddi bir gelişme gösterdiği algısı var. Siz nasıl buldunuz?

Urfa kaynaklarına bakıldığında son derece zengin bir il. Ancak lütuf diyebileceğimiz bu zenginlik hiçbir şekilde değerlendirilememiş. Urfa adeta varlık içinde yoksunluğu, yoksulluğu yaşayan bir şehir olmuş. Ankara'nın verdiği ile yetinmiş bir şehir. Ulaşım, planlı kentleşme ve konut stokunun talebi karşılamıyor olması gibi çok önemli sorunları var. Konut fiyatları astronomik boyutlarda. Urfa'da bazı yerlerde bir apartman dairesi 1 milyon TL'ye kadar çıkıyor. Urfa Türkiye'nin hidroelektrik enerjisinin yüzde 26'sını üreten bir kent ama enerjiye ulaşamıyor. Bir yandan enerji kesintileri var, diğer yandan pek çok çiftçi icra tehdidi ile karşı karşıya.

"TÖREYE TESLİM OLMAMAK GEREKİYOR"

Sizin hedefleriniz, vaatleriniz neler?

Asla ve kata yeşil alanlar, tarım alanları imara açılmayacak. Fıstık bahçeleri mutlak şekilde korunacak. İmar planı bütünlüklü şekilde ulaşım ve turizm master planıyla ele alınacak. Şeffaf olacağız. Katılımcı demokrasiyi kent konseyleri ile sağlayacağız. Çıkar grupları ile değil, halkla, STK'larla temas içinde bulunacağız. Ayrıca töreye teslim olmamak gerekiyor. Kadına yönelik şiddete karşı çıkmak gerekiyor.

"BAŞA BAŞ YÜRÜTÜYOTUZ"

Çalışmaya kısa süre önce başladınız. Ve AK Parti ile aranızda büyük bir oy farkı vardı. Şimdi durum nedir?

Önceki seçimleri baz aldığımızda BDP geleneğinin aldığı en yüksek oy yüzde 19'a tekabül ediyor. Şu anda yapılan anketlerde yüzde 41-42 aralığındayız. Başa baş yarış yürütüyoruz. Urfalı çok kısa bir sürede beni bağrına bastı.

"ÇOK YOĞUN PROGRAM UYGULADIK"

Oy oranınızı arttırmak için aşiretlerle görüşüyor musunuz?

Urfa'da kapısına gitmeyeceğim veya elini sıkmayacağım hiçbir insan yoktur. Görüşü ne olursa olsun, etnik kimliği ne olursa olsun içtenliğimle herkese gittim. Çok yoğun bir program uyguladık. Kentin seydaları, medreseleri, cemevleri, alevi dedeleri, Türkmenler, Araplar, Kürtler, gençler, kadınlar, engelliler. Yaşam tarzı ne olursa olsun herkese gittik. Urfa samimiyetimize inandı.

"KENTTE DEĞİŞİM ŞART"

Bu yaklaşım etnik kimlik siyasetinin dışına çıkmakta olduğunuz anlamına mı geliyor?

Etnik kimliğin dışına çıkan, bütün kimlikleri sahiplenen bir perspektifle bakıyoruz. Urfa şuna inandı, bu kentte değişim şart. Bu kentin hakkına, hukukuna kavuşabilmesi için denenmemişi sınamasının zamanı geldi. Şanlıurfa bu kez BDP'yi sınayacak.

"URFA, TÜRKİYE MOZAİĞİDİR"

Urfa örneği BDP'nin Türkiye partisi olma yolundaki adımlarından biri mi?

Urfa'daki başarı, Kürt hareketinin de daha çok legal demokratik siyasete teveccühünü zorunlu kılacaktır. Kürt sorununun çözümünde şiddetten uzaklaşma, legal demokratik siyasetin daha güçlü şekilde sesini yükseltmesine katkı sunacaktır. Bir yandan BDP'nin de dönüşümü, tüm farklılıkları kapsaması konusunda önemli bir fırsatı sunacaktır BDP'ye. Çünkü Urfa sadece bir Kürt şehri değil Arap, Türkmen şehridir. Türkiye mozaiğidir.

"BİR SABAH KKALKIP URFA ÖZERKTİR DEMEYECEĞİZ"

Özerklik BDP'li başkanların özellikle vurguladığı bir konu. Ne anlama geliyor?

Ademi merkeziyetçilik, demokratik katılımcılık, yerinden yönetim, Avrupa'yı Avrupa yapan yönetim modelidir. Yerelin kendi yarasını sarması, kendi sorununa sahip çıkmasıdır. Merkezin görevi ise yereller arasında eşgüdümü sağlamaktır. Yani özerklik budur ve icadını BDP yapmamıştır. Bir sabah kalkıp Urfa özerktir demeyeceğiz. Ayrıca uygulamalarımızla Türkiye'nin batı yakası da "bu özerklik iyi bir şeymiş" diyecek. Eş başkanlık gibi örnek olacağız.

"ÖZGÜRLÜKÇÜ BİR KENT HAYAL EDİYORUM"

Urfa muhafazakar kimliği ile tanınıyor. Sizin hayaliniz nasıl bir Urfa?

Herkes inancı ile fikri ile kimliği ile öğünme hakkına sahiptir. Herkesin inancı kendisinindir. Ama hiç kimse inanç komiseri de olmaya kalkmasın. Her ortamda ifade ediyorum. Gerçek manada özgürlükçü bir kent hayal ediyorum. Urfa'nın buna ihtiyacı var. Urfa gerçek bir medeniyet şehridir. Kudüsle Roma ile yarışacak bir şehirdir.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Politika Osman Baydemir, Urfa'daki Oy Oranını Açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (29)

  • urfalı baki: artık diyarbakırdan ithal molotofçu getirirler, hergün gösteri hergün olay, sakin bir şehir olan urfa aynen diyarbakıra döner, esnafa zorla kepenk kapatırma, vergi adı altında zorla para toplama, belediyenin gelirlerini dağdaki teröristlere gönderme, Allah urfayı bunların şerrinden korusun, urfada alacağınız oy yüzde 20 geçmez... 57 66 Yanıtla
    AMEDLİ_AZRAİL: URFALI BAKİ: Kim bilir nerenin göçmenisin kalkıp orda urfa nicki diye saçma sapal yorumlar yazıyorsun.KENDİNDEN UTAN. 0 0
  • BİR INSAN: dayıma ılerı osman baydemır dualerımız senınle senı kım tuter 67 47 Yanıtla
  • İBRAHİM: SAYIN URFALILAR BİR VALİYE BAKIN YÜRÜMEYİ KONUŞMAYI BİLMİYOR,GÖZLERİ KAYIYOR BAKARKEN KİBİR DESEN VAR,YAN BAKMA DESEN VAR,KABADAYILIK DESEN VAR...BİR DE BAYDEMİR E BAKIN..EL VİCDANNNNNNNNNN.....VALİ KAZANIRSA TEK BİR URFALI BİLE DERSİNİ ANLATAMAZ..ZATEN DİNLEMEZDE 89 3 Yanıtla
  • bora ali: yolun açık olsun çöp yığını dıyabakırı saray yaptın hakkını vermek lazım dürüst bir isyastcisin ben türkiyenin yerınde olsam tun illerde belediye başkanlarını bdp seçerdim. çünkü belediyelerinde içişlerinin 8-10 mufettişleri var gldlm yolsuzluk yapmıyorlar tüm para halka hizmete ulaşıyor. o yüzden istanbulda bile oyum sizlerindir. helal olsun kardeşim kim ne derse desin yiğidi öldür ama hakkını yeme demişler siz bu makamlara en layık olanların başındasınız. 50 32 Yanıtla
  • MEMET: BEN BUCAKLARDANIM BİZİM AŞİRETİN ÇOĞU OSMAN BAYDEMİRE VERİYOR HER ŞEY GÖRÜNDÜĞÜNDEN ÇOK FARKLI.. 46 27 Yanıtla
  • DSSSSS: 30 dan fazlasini alamaz yalan söylüyor bu osman diyarbakirda verdiği vaatlerin hiç birini yerine getirmemiiş 17 45 Yanıtla
  • BDP: oylarınızı kendınıze verın kurt kardeslerımmmmm OSMAN BAYDEMIR 48 6 Yanıtla
  • CEYLANPINARLI: Osmancığım Urfam sana oy falan vermez.............. 15 39 Yanıtla
  • SIRNAK73: URFA Halkı Hırsızlar Dururken Hiç Baydemire Oy verir mi !! 42 12 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement