Osmaneli'de Kuraklık Endişesi - Son Dakika
Yerel

Osmaneli'de Kuraklık Endişesi

Osmaneli\'de Kuraklık Endişesi

Bilecik'in Osmaneli ilçesindeki Çerkeşli köyünde bulunan ve çevredeki 12 köye hizmet veren sulama göleti, yağışların az olması ve suyun bilinçli kullanılmaması nedeniyle kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

24.03.2014 13:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilecik'in Osmaneli ilçesindeki Çerkeşli köyünde bulunan ve çevredeki 12 köye hizmet veren sulama göleti, yağışların az olması ve suyun bilinçli kullanılmaması nedeniyle kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Sulama göletindeki suyun giderek azılması çiftçiyi endişelendiriyor. Çerkeşli Köyü Sulama Kooperatifi Başkanı Recep Sert, göletin tam dolduğunda 17 milyon metreküp su aldığını belirtti. Biriken suyu 12 köye verdiklerini söyleyen Sert "Bu yıl havaların kurak gitmesinden dolayı göletimiz daha yüzde 50'si bile dolmamıştır. Yağışların yeteri kadar gerçekleşmemesi halinde bölge tarımının tehlikeye düşmesinden endişe duyuyoruz. Göletteki suyumuzu çok dikkatli kullanmamız lazım. Kapalı sulama sistemine geçmemiz, suyu bilinçli kullanmamız lazım. Yetkililerden de kapalı sulama sistemine geçmek için gerekli yardımları bekliyoruz. Kapalı sulama sitemine geçmek bayağıca masraflı bir sistem, bunu biz kooperatif olarak karşılayamayız, yetkililerden de yardım bekliyoruz. Daha sonraki yıllarda da susuzluk çekmememiz için göletimize başka yerlerden takviye su getirmemiz lazım, ileriki yıllarda zahmet çekmeyelim" dedi.

Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver de, Çerkeşli göletine giderek suyun ne kadar çekildiğini gördüğünü anlattı. Yaklaşık bin üyesi olan Çerkeşli köyündeki göletin havaların kurak gitmesinden dolayı daha yarısının bile dolu olmadığını anlatan Ünver, "Çiftçimiz bu sezonda çok zahmet çekecek, bunun için biran önce tedbirler alınması lazım dedi. Karadeniz sahili, İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyük şehirlere ve hatta ihracata bile ürün yetiştiren Osmaneli ve İznik bölgesinin gözdesi olan ovada, bu sezon çiftçilerimiz ürünlerini yetiştirirken sulama konusunda Çerkeşli göletinde suyun az olmasından sıkıntılar çekeceklerdir. Son iki senedir kuraklık hat safhada, göletimiz tamamen kuruma noktasına gelmeye başladı. Yaşanan durum kaygı vericidir ve önlem alınması gerekmektedir. Bu mevsimde göletimizin alanı sular altında olmalıydı. Şu anda göleti koruyan çevre duvarları açığa çıktı, bu tehlike işareti ve kuraklığın yaşanacağını göstermektedir" diyerek endişelerini dile getirdi.

BİLİNÇSİZCE YAPILAN SULAMA KAYIPLARI ARTIRIYOR

Ziraat Odası Başkanı Ünver, Türkiye'de tarımsal sulamanın genellikle vahşi sulama şeklinde yapılmasının su kayıplarını çok artırdığını söyleyerek şöyle devam etti:

"Sulama masraflarını azaltan, önemli derecede tasarruf sağlayan modern sulama sistemlerinin hızlı bir şekilde yaygınlaştırılmasına yönelik tedbirler alınmalıdır. Böylece kullandığımız toplam suyun yüzde 73'ünün tarımsal sulamada kullanıldığı düşünüldüğünde, yapılacak su tasarrufunun çok daha önemli olduğu görülecektir. Karık sulama yöntemine oranla, damla sulama yüzde 60, yağmurlama sulama sistemi yüzde 30 civarlarında su tasarrufu sağlıyor. Bu tasarruf sağlayan basınçlı sulama sistemlerinin kurulmasında bankaların faizsiz kredi uygulamaları olmasına rağmen sistem maliyetinin yüksek olması, çiftçilerimizin basınçlı sulama sistemi kurmalarını engelliyor. Kredi imkanından faydalanarak sulama sistemi kurabilen üreticilerimiz ise içinde bulundukları zor şartlar sonucunda taksitlerini ödemekte zorlanıyor. Bu nedenle su tasarrufu ve sulama maliyetinin düşürülmesi amacıyla basınçlı sulama sistemlerinin devlet tarafından kurulması sağlanmalıdır. Son aylarda yıllık yağış ortalaması 640 milimetre civarında olan Türkiye'de, Ekim, Kasım, Aralık aylarında normalde 228,5 milimetre olması gereken yağış ortalamasının 2013 yılı Ekim, Kasım, Aralık aylarında 159,1 milimetre kaldığını ve son birkaç gündür bölgemizin büyük bölümünde yağış olmasına karşın, bu yağışlar henüz yeterli değildir. Bu ortamda, sulama amaçlı göletin öneminin bir kez daha ortaya çıkarmaktadır. Bitkinin önemli derecede suya ihtiyaç duyduğu yetişme evrelerinde yağışların yetersiz olması durumunda, bitkinin ihtiyacı olan suyun göletten karşılanmasıyla tarımsal üretimde azalmanın önüne geçilecektir."

Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver, yetkililerin önümüzdeki 5 yıl içinde daha da kuraklık çekileceğini dile getirdiğini hatırlattı. Çerkeşli köyündeki göletteki suyun ileriki yıllarda daha da azalacağını dile getiren Ünver, yetkililerden bunun için biran önce harekete geçmelerini istedi. En azından Sakarya nehrinden Çerkeşli göletine su basılabilir. Bu 12 köye hizmet veren göletin suyun doldurulması ve çiftçilerimizin mağdur olmaması için yetkililerin yardım elini uzatmasını bekliyoruz "dedi. - BİLECİK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Osmaneli'de Kuraklık Endişesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement