Osmaniye'de İşsizlik, Suriyeli Mültecilerden Sonra Yükseldi - Son Dakika
Ekonomi

Osmaniye'de İşsizlik, Suriyeli Mültecilerden Sonra Yükseldi

Osmaniye\'de İşsizlik, Suriyeli Mültecilerden Sonra Yükseldi

Yaklaşık 10 bin Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Osmaniye'de işsizlik 4 puan birden artışla yüzde 14'e fırladı.

02.07.2014 11:18  Güncelleme: 11:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2013 yılına ilişkin işsizlik verileri gözlerin Osmaniye’ye çevrilmesine neden oldu.

Yaklaşık 10 bin Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Osmaniye’de işsizlik oranı 2012 yılında yüzde 10 iken 2013 yılında birden yüzde 14'e fırladı.

Bu yükselişin nedeni Suriyeli mülteciler.

TARIM VE İNŞAAT İLK SIRADA

Osmaniye Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Murat Teke, Suriyeli kaçak işçilerin ilde oldukça yoğun çalıştığını dile getiriyor.

Teke’nin verdiği bilgilere göre bu kaçak işçilerin işgücüne dahil olması Osmaniyeli işçilerin işlerinin bunlara aktarılmasına neden oldu. Özellik de inşaat ve tarım sektöründe kaçak Suriyeli işçiler yoğun olarak kullanılıyor.

Teke, düşük maliyetleri nedeniyle Suriyelilerin tercih edildiğini söylüyor. Bu yüzden 2013 yılında işsizlik oranının 4 puan birden artması normal olarak değerlendiriliyor.

OSMANİYE TEK DEĞİL

Osmaniye gibi dikkat çeken diğer iki il ise Diyarbakır ve Şanlıurfa.

Şanlıurfa da 1.8 milyon kişilik nüfusuna karşılık 155 bin Suriyeli mülteciyi barındırıyor. Şanlıurfa’da 2012 yılında yüzde 6.2 olan işsizlik oranı 10.1 puan birden yükselerek yüzde 16.3’e çıktı.

Osmaniye’den farklı olarak Şanlıurfa’da işgücüne katılma oranı yüzde 30.4’ten yüzde 38.7’ye yükselmiş. İşsizlik oranındaki müthiş artışın işgücüne katılım oranındaki artışla ilgisi büyük. Ancak Osmaniye’deki durum Şanlıurfa’da da geçerli. İşlerin kaçak Suriyeli işçilerle üstlenilmesi.

TALEP KARŞILANAMADI

Diyarbakır ise Türkiye’de 2013’te 2012’ye göre işsizlik oranının en çok arttığı il. 2012’de yüzde 7.3 olan işsizlik oranı yüzde 18.7’ye yükseldi. Tam 11.4 puanlık artış var. İşgücüne katılım oranı da yüzde 26.9’dan yüzde 37.2’ye çıkmış. Diyarbakır diğer iki ilden farklı. Suriyeli mülteciler bu ilde yoklar. Sorun yeterince işin olmaması. İşgücüne katılım oranındaki artış karşılanamayınca işsizlik oranındaki büyük artış yaşandı. Diğer bölge illerinde de Diyarbakır kadar olmasa da aynı tablo yaşanıyor.

Kaynak: Hürriyet

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Osmaniye'de İşsizlik, Suriyeli Mültecilerden Sonra Yükseldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • alper doğan: Osmaniye de issizlik olduğuna inanmıyorum sigorta yemek 1200 tl maasla calistiracak duz isci bulamıyorum calismak isteyen toki ye gelsin 3 2 Yanıtla
  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor
    00:28 Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor

    Burdur'da gerçekleşen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, 2024 yılı yatırım planları ele alındı. Toplantıda, Burdur genelinde 267 projenin yürütüldüğü açıklandı.

  • Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi
    21:49 Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi

    Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü ve Hizan Sağınlı Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan yol kontrollerinde 2 şahsa toplam 34 bin 440 TL idari para cezası verildi. Yapılan operasyonda 4 adet keklik, 4 adet kafes ve 5 adet tuzak ele geçirildi. Keklikler sağlık kontrollerinin ardından doğaya salındı ve kafes ile tuzaklar imha edildi.


Advertisement