Osmanlı'da Kadına Verilen Değer Eserlerle Günümüze Taşınıyor - Son Dakika
Güncel

Osmanlı'da Kadına Verilen Değer Eserlerle Günümüze Taşınıyor

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Edirne Anıt Eserler Derneği Başkanı ve Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret ve Pazarlama Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Hatipler'in açıklaması Edirne Anıt Eserler Derneği Başkanı ve Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret ve Pazarlama Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Hatipler, Osmanlının kadına verdiği değerin eserlerinde yer aldığını bildirdi.

07.03.2016 16:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Edirne Anıt Eserler Derneği Başkanı ve Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret ve Pazarlama Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Hatipler'in açıklaması

Edirne Anıt Eserler Derneği Başkanı ve Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret ve Pazarlama Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Hatipler, Osmanlının kadına verdiği değerin eserlerinde yer aldığını bildirdi.

Hatipler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı'nın kuruluşunda anaların ve kadınların etkili olduğunu söyledi.

Osmanlı'dan günümüze önemli vakıf ve eserlerinin miras kaldığını belirten Hatipler, "Sadece makam ve mevki sahibi kadınlar değil, Osmanlı döneminde yaşayan halktan kadınlar da bir araya gelerek bugünlere kadar gelen eserler bırakmıştır. Kadınların oluşturduğu vakıflar sayesinde, medreseler, imarethaneler, şifahaneler, okullar, camiler, mescitler ve çeşmeler yaptırdıklarını Osmanlı kayıtlarında görebiliyoruz" diye konuştu.

Osmanlı'daki yöneticilerin eşlerinin isimlerini taşıyan eserler de yaptırdığını anlatan Hatipler, "Bu dönemde yöneticiler ve halktan kadınlar birbirleriyle vakıf eserler bırakmak için adeta yarışmıştır. Osmanlı döneminde kadınların okul, cami, şifahane yaptırması o günkü toplumsal yapı içerisinde kadının öneminin anlaşılması bakımından son derece anlamlıdır" dedi.

-"Kadınlar vakıflar sayesinde eserler bırakıyor"

Osmanlı döneminde birçok cami, çeşme ve okula kadın isminin verildiğini söyleyen Hatipler, şunları kaydetti:

" Kayseri'deki Gevher Nesibe Hatun Şifahanesi bunlardan bir tanesidir. Bugün Kayserimiz'deki bir üniversitemize bu isim verilmiştir. Bu yapı bir hanımefendinin yaptırdığı bir vakıf eseridir. Sivas Divriği Melike Hatun Şifahanesi, Erzurum Yakutiye Medresesi, Mardin Hatuniye Medresesi, Kayseri Unat Hatun Medreresi, Amasya Şifahanesi Yıldız Hatun tarafından yaptırılmıştır. Erzincan Mama Hatun Kervansarayı yani sadece medrese, cami ve çeşme değil bunların yanında imarethane olarak, han olarak, kervansaray ve hamam olarak da Osmanlı toplum yapısı içerisinde kadınların ortaya koyduğu eserleri saymak mümkündür. Osmanlı'da toplumsal yapı içerisinde Türkiye'de de aynı rakamı vermek mümkün vakıflar sayesinde yüzde 20 eser kadınlar tarafından yaptırıldığına şahit oluyoruz."

-"Kadınlara verilen değerin göstergesi"

Avrupa'daki kadınların 1940'lara kadar seçme ve seçilme hakkı konusunu konuştuğuna dikkati çeken Hatipler, Osmanlı'da kadının etkinliğinin çok daha fazla olduğunu vurguladı.

Edirne'de de kadınların yaptırdığı birçok eserin olduğunu aktaran Hatipler, şöyle devam etti:

"Edirne su yolları Mimar Sinan tarafından yapılmış çok önemli eserlerdendir. Bu eseri dizilere konu olan Kanuni Sultan Süleyman'ın çok sevdiği eşi Haseki Hürrem Sultan yaptırmıştır, bu bilinmiyor. Haseki Hürrem Sultan dizideki görüntüsünün dışında çok çok büyük vakıf eserler yaptırmıştır. Osmanlı döneminde yöneticilerin eşlerine ve onlar öldükten sonra anılsınlar diye yaptırdığı birçok eser Edirne'de yer alıyor.

Bu kadınlara verilen değerin göstergesidir. Cavidan Hatun, Ebe, Necibe Hatun, Nimet Hanım, Hafife Hatun, Gülbahar Hatun ve Hacer Hanım çeşmeleri Osmanlı döneminde yaptırılan çeşmelerdendir. Bugün bunlar ayakta olanlar. Ayakta olmayanlar da var. Selçuk Hatun Mescidi bugün halen açık çok zarif ve ince bir mescittir. Bugün Edirne'de bir semte adı verilmiş olan Ayşekadın Camisi, çeşmesi adeta bir külliye olarak ayaktadır. Fatih Sultan Mehmet'in eşi Sittişah Sultan, kendisine tahsis edilen yeri cami olarak yaptırmıştır. Sittişah Sultan, Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethetmesinden sonra da burada yaşamıştır. Türbesi de camisinin hemen yanındadır."

Osmanlı\'da Kadına Verilen Değer Eserlerle Günümüze Taşınıyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Osmanlı'da Kadına Verilen Değer Eserlerle Günümüze Taşınıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.

  • Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı
    02:26 Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı

    Uşak'ın Fatih Mahallesi'nde meydana gelen kazada, minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı. Kazada karı koca yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Yaralıların durumu iyi olduğu belirtilirken, polis ekipleri kazayla ilgili soruşturma başlattı.


Advertisement