Osmanlı'nın "Alışveriş Merkezleri"nde Ramazan Yoğunluğu - Son Dakika
Yerel

Osmanlı'nın "Alışveriş Merkezleri"nde Ramazan Yoğunluğu

Osmanlı\'nın "Alışveriş Merkezleri"nde Ramazan Yoğunluğu

Osmanlı döneminde ticaretin kalbinin attığı yerler olarak bilinen kapalı çarşılar, ramazanda en hareketli dönemini yaşıyor.

22.07.2014 11:43  Güncelleme: 12:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SALİH BARAN - Yapıldığı dönemlerde ticaretin kalbinin attığı yerler olarak bilinen dönemin "alışveriş merkezleri" kapalı çarşılar, ramazanda en hareketli günlerini yaşıyor.

İnanç turizminin önemli illerinden Edirne'de, Osmanlı sultanlarının, cami ve külliyelere gelir sağlaması için yaptırdığı arasta, bedesten ve kapalı çarşı bulunuyor.

Büyük alışveriş merkezleriyle rekabet etmekte zorlanan Alipaşa kapalı çarşısı, Selimiye Camisi arastası ve Eski Cami bedesteni, ramazanın gelmesiyle hareketlendi.

Esnaf, çevre illerin yanı sıra Bulgaristan ve batı Trakya'da yaşayan Müslümanların da kente akın ettiği Kadir Gecesi'ni bekliyor.

Her yıl Kadir Gecesi'nde yapılan alışveriş dolayısıyla esnaf erken bayram yaşıyor.

Kente gelenler genellikle, Selimiye Cami işlemeli havlu, seccade, badem ezmesi, Kavala kurabiyesi, deva-i misk helvası ve mis meyve sabunları satın alıyor.

"Özel günleri bekliyoruz"

Alipaşa Çarşısı Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Saniş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kapalı çarşıların artık modern alışveriş merkezleriyle rekabet edemediğini söyledi.

Esnafın yıl boyunca istediği satışı yapamadığı için özel günleri beklediğini belirten Saniş, "Tarihi çarşıya eskisi gibi rağbet kalmadı. Ramazan, Kadir Gecesi, bayram gibi özel günleri bekliyoruz" dedi.

Arasta Çarşısı esnaflarından Mehmet Üstün de özellikle inanç turizminin yoğun olduğu ramazan ayında kapalı çarşıların doluluk oranlarının arttığını belirtti.

Kadir Gecesi'nde Edirne'ye on binlerce kişinin geldiğini ifade eden Üstün, "Her yıl Kadir Gecesi'nde Selimiye Camisi'ne yoğun bir akın oluyor. Biz de bu yoğunluktan yararlanıyoruz" diye konuştu.

Çarşı, arasta ve bedesten

Edirne'deki Ali Paşa çarşısı, İstanbul'daki Kapalı Çarşı'nın Edirne'deki benzeri olarak tasvir edilir. 1569'da Mimar Sinan tarafından yaptırılan çarşıda, 130 dükkan bulunuyor. 1992'de yaşanan büyük yangında kullanılamaz hale gelen çarşı, 5 yıllık restorasyon çalışmasının ardından yeniden hizmete açıldı. Evliya Çelebi'nin "Geceleri 100 bekçi çarşıyı bekler" tespiti, çarşıda kurulduğu dönem kıymetli eşyaların satıldığının önemli göstergelerinden.

Selimiye Camisi'ne gelir getirmesi amacıyla III. Murad zamanında Mimar Davut Ağa tarafından yapılan arastada ise 124 dükkan bulunuyor. 250 metre uzunluğundaki arastanın, kuruluş yıllarında ayakkabıcılar çarşısı olarak hizmet verdiği tahmin ediliyor.

Eski Cami'nin yakınındaki bedesten ise 1418'de Çelebi Mehmet tarafından Mimar Alaeddin'e yaptırılmıştır. Eski Cami'ye vakıf olarak yaptırılan, 14 kubbeli kırmızı-beyaz taş duvarlarla örülü tarihi çarşı, 1960'lı yıllarda restore edilmiştir. - Edirne

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Osmanlı'nın 'Alışveriş Merkezleri'nde Ramazan Yoğunluğu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement