Osmanlı'nın İlk Fethettiği Kale, Vatandaşlarla Buluşmayı Bekliyor - Son Dakika
Yerel

Osmanlı'nın İlk Fethettiği Kale, Vatandaşlarla Buluşmayı Bekliyor

Osmanlı\'nın İlk Fethettiği Kale, Vatandaşlarla Buluşmayı Bekliyor

Osman Bey tarafından 1288'de Bizanslılar'dan fethedilen, 1299'da ilk hutbenin okutularak Osmanlı Beyliği'nin kurulduğu Karacahisar Kalesi'nin, turizme kazandırılması hedefleniyor Kazı Başkanı Prof. Dr. Altınsapan: "Osmanlı'nın kuruluşundan mihenk taşı görevi yapan kalenin ayağa kaldırılarak halkımıza.

09.07.2014 11:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DENİZ AÇIK - Ertuğrul Gazi'nin oğlu Osman Gazi tarafından 1288'de Bizanslılar'dan fethedilen, 1299'da ilk hutbenin okutularak Osmanlı Beyliği'nin kurulduğu Karacahisar Kalesi'nin, devam eden kazı çalışmalarının ardından restore edilerek turizme kazandırılması planlanıyor.

Kazı Başkanı ve Anadolu Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erol Altınsapan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karacahisar Kalesi'nin ve yerleşiminin araştırılması fikrinin ilk kez 1999'da tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık tarafından ortaya konulduğunu belirterek, kazıların aynı yıl İnalcık ve dönemin AÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ebru Parman tarafından başlatıldığını hatırlattı.

Kazıların 2009'da kendisinin bilimsel danışmanlığında, Eskişehir Arkeoloji Müzesi sorumluluğunda, geçen mayıs ayında hayatını kaybeden Müze Müdürü Dursun Çağlar'ın başkanlığında başlatıldığını ifade eden Prof. Dr. Altınsapan, "İnalcık, Parman, Çağlar ve dönemin Valisi Mehmet Kılıçlar'a, dönemin AÜ Rektörü Engin Ataç'a teşekkür ediyorum" dedi.

-"Kalenin ayağa kalkmasını hedefliyoruz"

Altınsapan, bu yıl kazı çalışmalarına 7 Temmuz'da başladıklarına değinerek, Çankırı Müzesi'nden Arda Akçel'in bu yıl bakanlık temsilci olarak ekiplerine dahil olduğunu bildirdi.

Çalışmaların yaklaşık 20 kişilik öğrenci ekibiyle sürdürdüklerini anlatan Altınsapan, şöyle devam etti:

"Bu yıl çalışmalarımızı iç kalede sürdüreceğiz. Geçen sene planladığımız açmaların devamını yapacağız. Açtığımız işliklerin devamı niteliğinde olan mekanların bulunduğunu var sayıyoruz. Buralarda kazı çalışmalarına devam edeceğiz. Kazıdan sonra çıkacak unsurlar yeni yol haritamızı belirleyecek. Üç yıl boyunca yaptığımız çalışmaların bir yayın haline dönüştürülüp kalenin insanlarımıza tanıtılmasını istiyoruz. Konservasyon ve restorasyon projelerini gerçekleştirerek kalenin belli bir bölümünün ayağa kaldırılmasını istiyoruz. Bu ulu kalenin bilimsel çalışmalarımız halk kitlelerine kazandırılmasını ve restorasyon çalışmaları sonucunda ayağa kalkmasını hedefliyoruz."

Altınsapan, Selçuklular tarafından İç Anadolu Bölgesi'nin kuzeyine yerleştirilen Ertuğrul Gazi'nin yönettiği Kayı boyunun, zamanla kendi adına Bizanslılara karşı akınlara başladığını ve Karacahisar Kalesi'nin Ertuğrul Gazi'nin oğlu Osman Gazi tarafından Bizanslıların elinden fetihle alındığını ifade etti.

Kalenin fethinin Türk tarihinde önemli bir siyasi gelişmenin başlamasına neden olduğunu vurgulayan Altınsapan, "Karacahisar Kalesi, Osmanlı Beyliği'nin rüşdünü, egemenliği ilan ettiği yerdir. Osmanlı'nın kuruluşundan mihenk taşı görevi yapan kalenin ayağa kaldırılarak halkımıza tanıtılması ve ziyarete açılması en büyük hayalimiz" dedi.

Altınsapan, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile AÜ'nün de kazıda kendilerine destek olduğunu sözlerine ekledi. - Eskişehir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Osmanlı'nın İlk Fethettiği Kale, Vatandaşlarla Buluşmayı Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement