"Osmanlı'nın Kitap Serüveni" CNR'da Canlanacak - Son Dakika
Güncel

"Osmanlı'nın Kitap Serüveni" CNR'da Canlanacak

Bu yıl CNR Kitap fuarına farklı konseptlerle katılan Yunus Emre Enstitüsü ziyaretçilerini büyük sürprizler bekliyor.

25.02.2015 16:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fuar boyunca Osmanlı döneminden kitapların klasik usulde hazırlandığı "Nakkaşhane" odası canlandırılacak ve ziyaretçiler nakkaşhane sanatlarını yakından tanıyarak atölye çalışmalarına katılabilecekler. Usta mücellit İslam Seçen'den ciltçiliğin püf noktalarını öğrenme imkânı bulacaklar. Bunun yanı sıra misafirler Yunus Emre Enstitüsünün dünyanın farklı birçok noktasında gerçekleştirdiği çalışmaları izleme fırsatı sunan "Bir Hoş Sadâ" fotoğraf sergisini de gezebilecekler.

UNESCO ve Gazi Üniversitesi Türk Halk Bilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi sanatçılarının performanslarıyla yapılacak olan masal anlatımlarına her gün ziyaretçiler çocuklarıyla birlikte katılabilecek.

"OSMANLI'DA KİTABIN SERÜVENİ" CANLANIYOR

Osmanlı döneminde kitapların klasik usulde hazırlandığı yere "Nakkaşhâne" adı verilirdi. Saraylarda bulunan nakkaşhânelerde icra edilen sanatlara büyük önem verilir ve geliştirilmesi için her türlü destek sağlanırdı. Hat, tezhip, minyatür, ebru, çini, cilt gibi sanatların uygulanmasıyla değerli eserler ortaya çıkarılır, böylece değerli kitaplar aynı zamanda birer sanat eserine dönüşürdü.

Yunus Emre Enstitüsü'nün hazırladığı "Nakkaşhane: Osmanlı Sarayında Kitabın Serüveni" isimli program ziyaretçilere Osmanlı'nın kitap ruhunu canlandıracak. Dönemin müziği, kıyafetleri ve atmosferinin de yansıtıldığı dekorda, geleneksel kitap sanatlarımız, her biri alanında usta sanatkârların icrasıyla canlı performansla tanıtılacak. Bir kitabın, mürekkebinden hattına, süslemesinden cildine kadar serüveninin uygulamalı olarak gösterildiği ve düzenlenen atölye çalışmaları ile ziyaretçilerin sanatları uygulama imkânı bulacağı Nakkaşhane 'de, misafirler, geleneksel usulle hazırlanan eserlerden örnekler de görebilecekler.

USTA SANATKÂRLARDAN ZİYARETÇİLERE UYGULAMALI DERS

Ziyaretçiler nakkaşhanede yapılan sanatları bizzat uygulamalı olarak görebilecekler. Ciltleme sanatkarı Mücellit Prof. İslam Seçen 'den kitap sayfalarının bir araya getirilerek ciltlenmesini öğrenirken bir yandan da Mürekkep yapılışını Yusuf Kanyılmaz 'dan, Sayfaların Süslenmesi-Altınlanması'nı Müzehhip Serkan Atilla'dan Yazıların yazılmasını hattan Doğan Pur'dan Kitap iç Kapaklarının Süslenmesi'ni Ebruzen Zafer Kıyıcı ve Abdullah Emir Çil gibi ustalardan öğrenebilme şansı yakalayacaklar.

"Bir Hoş Sadâ" Fotoğraf Sergisi

Yunus Emre Enstitüsünün dünyanın farklı noktalarında bulunan kırka yakın kültür merkezinde kurduğu kültür köprülerinin ve gerçekleştirdiği programlardan renkli karelerin yer aldığı fotoğraf sergisi fuar boyunca ziyarete açık olacak.

MASALLAR BU FUARDA HAYAT BULUYOR

Nakkaşhane ve sergi programının yanı sıra unutulmaya yüz tutmuş tarihin tozlu satırları arasında kaybolmuş masallar, her biri kendi dalında uzman olan sanatçıların anlatımıyla hayat bulacak. Ziyaretçiler çocuklarıyla beraber masalları CNR Kitap Fuarı'nın 2-3 ve 4 no'lu etkinlik salonlarında dinleyebilecekler.

Türk kültürünü dünya ülkelerine tanıtmak için yaptığı faaliyetlerle güçlü köprüler kuran Yunus Emre Enstitüsünün düzenlediği etkinlikler 27 Şubat- 8 Mart 2015 tarihleri arasında CNR Expo Yeşilköy'de görülebilecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Osmanlı'nın Kitap Serüveni' CNR'da Canlanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement