Otel ve Restoran Faturaları Protel İle Dijitalleşiyor - Son Dakika
Güncel

Otel ve Restoran Faturaları Protel İle Dijitalleşiyor

PROTEL; e-Fatura ve e-Arşiv özel entegratörü olarak müşterilerine tek merkezden çözüm sunuyor...

05.10.2015 18:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kâğıt fatura kullanımını büyük oranda ortadan kaldırması beklenen e-Arşiv uygulaması, T.C. Maliye Bakanlığı tarafından tebliğ edilen '433 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği' ile 1 Ocak 2016 itibariyle uygulamaya geçiyor. Tebliğ kapsamında zorunlu tutulan mükellefler ve operasyon maliyetlerini azaltmayı hedefleyen binlerce şirket e-Arşiv sistemine geçiş yapıyor.

E-Arşiv, hem tüzel hem de bireysel müşterilere kesilen faturaların elektronik ortamda düzenlenmesini, gönderilmesini ve arşivlenmesini kapsıyor. İnternet üzerinden satış yapan ve 2014 yılı cirosu 5 milyon TL üzerinde olan mükelleflerin 2016 yılına kadar zorunlu olarak sisteme geçmeleri gerekiyor.

E-arşiv bir bakımdan 2013 senesinde konaklama ve ağırlama sektörlerinde kullanılmaya başlanan E-faturanın devamı olarak düşünülebilir. E-fatura uygulaması -kapsama giren mükellefler belirli kriterlerle tesbit edilerek- sadece bu mükellefler arasındaki faturalaşma hareketlerinin e-fatura sistemi üzerinden yapılmasını zorunlu kılıyordu. Buna bağlı olarak kapsama giren bu firmalar arasındaki her faturalaşma hareketi, karşı tarafa Gelir İdaresi E-Fatura sistemi üzerinden iletiliyor ve takibi de bu sistem ile sağlanıyordu.

E-fatura mükellefi olup E-Arşiv izni alan kurumlar ise; e-fatura kapsamı dışında kalan diğer faturalarını da (yani efatura mükellefi olmayanlara ve son kullanıcıya düzenlenenler) elektronik olarak düzenleyebiliyor ve muhafaza edebiliyorlar. Faturaların Gelir İdaresi E-Arşiv sistemine gönderimi ; her faturanın ayrı ayrı iletilmesi ve takip edilmesi şeklinde değil, işletme tarafından belirlenen periyodlarda, ancak takip eden ayın 15 'ine kadar bir önceki aya ait fatura gönderimlerinin tamamlanmış olması şartıyla E-Arşiv raporu şeklinde toplu olarak yapılıyor.

2014 senesinden bu yana ÖZEL ENTEGRATÖR olarak hizmet veren PROTEL, e-arşiv uygulaması için de gerekli izinleri tamamladı ve onaylı e-arşiv özel entegratörleri arasında yerini aldı. E-Fatura, e-Defter ve e-Arşiv özel entegratörü olarak hizmet veren PROTEL, uygulamaları tek elden çözümleme hizmetini 7/24 müşterilerine sunuyor. PROTEL'in sunduğu e-dönüşüm paketi (PortalPLUS)'a sahip olan işletmeler; e-fatura, e-arşiv faturası ve e-defter için operasyonel uygulamalarla entegre, sektörel fonksiyonlar ve kullanım kolaylıkları barındıran uçtan uca bir çözüme sahip oluyorlar.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Otel ve Restoran Faturaları Protel İle Dijitalleşiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement