Otellerdeki Doluluk Oranları - Son Dakika
Güncel

Otellerdeki Doluluk Oranları

Otellerdeki Doluluk Oranları

TUROB: "İstanbul’a gelen turist sayısı çift haneli büyüyor ancak bu büyüme otellerin doluluk oranlarına ve fiyatlara arzu edildiği kadar yansımıyor" "İstanbul'da doluluk oranları eylül 2014'de yüzde 2,6 artarak yüzde 76 oldu.

23.10.2014 16:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul'a gelen turist sayısının çift haneli büyüdüğü ancak bu büyümenin doluluk oranlarına ve fiyatlara arzu edildiği kadar yansımadığı bildirildi.

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliğinden (TUROB) yapılan açıklamada, son 10 yıldır istikrarlı büyümesiyle dünyanın en önemli turizm destinasyonları arasında giren İstanbul'da turist sayısında gerçekleşen artışın otel doluluklarına "arzu edildiği" kadar yansımadığı belirtildi.

Geçen yıl 10,4 milyon, bu yılın ilk 9 aylık döneminde ise geçen yıla göre yüzde 13,3 artışla 9 milyon turist ağırlayan İstanbul'da doluluk oranlarının geçen ay yine göz doldurduğu dile getirilen açıklamada, bu artışın turist artış hızını yakalayamadığı kaydedildi.

Veri ve analiz şirketi STR Global'in "Eylül 2014 Ülke Perfomans Raporu"nun değerlendirildiği açıklamada İstanbul'da otel doluluklarının eylül  2014'te bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 artarak yüzde 76'ya yükseldiği, geçen yılın aynı ayında bu oranın yüzde 74,1 olduğu, ocak-eylül 2014 döneminde ise gerileme kaydedildiği ve doluluk oranının yüzde 65,6 olarak gerçekleştiği, bu oranın geçen yıl aynı dönemde yüzde 67,9 olduğu aktarıldı.

İstanbul'da eylül ayında doluluk oranlarındaki artışa karşılık, oda fiyatlarında düşüş yaşandığına işaret edilen açıklamada, eylül ayında ortalama günlük satılan oda bedelinin yüzde 2,4'lük düşüşle 148,29 avroyu bulduğu, bu rakamın geçen yılın aynı ayında 152 avro olduğu hatırlatıldı.

Toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirlerin geçen yıla oranla yüzde 0,1 artışla 112,7 avroya ulaşıldığı ifade edilen açıklamada, 9 ayda ortalama günlük satılan oda bedelinin 136,4 avroya gerilediği, geçen yılın aynı döneminde bu rakamın 147,2 avro olduğu bilgisi verildi.

Oda fiyatları İstanbul'da düşerken Türkiye geneli yükseldi

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Söz konusu dönemde Türkiye genelindeki doluluklar da 2013 yılının aynı dönemine oranla yüzde 1,1'lik bir artış ile yüzde 73,5 olarak kaydedildi. Ortalama günlük satılan oda bedeli de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,5 artışla 114,5 avrodan 117,4 avroya çıktı. Bu arada Türk turizminin iddialı kenti Antalya'da da eylül 2014 otel dolulukları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6,9 düşerek yüzde 76,8 oldu. Geçen yılın aynı döneminde bu oran yüzde 82,5 olmuştu. Antalya'da otel fiyatları ise artış gösterdi. Bu ilde ortalama günlük satılan oda bedeli yüzde 16 artışla 107,5 avro olarak gerçekleşti. 2013'te bu rakam  92,6 avroydu.

Ocak-eylül döneminde de doluluk oranları 2013'teki yüzde 65,5'ten yüzde 62,1'e gerilerken ortalama günlük satılan oda bedeli 87,8 avrodan 99,5 avroya yükseldi. Başkent Ankara'da ise eylül 2014 otel dolulukları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6,3 artarak, yüzde 73,1 oldu. Ortalama günlük satılan oda bedeli 78,2 avro olarak, 2013'e göre yüzde 6,8'lik artış gösterdi. STR'nin raporuna göre, eylül 2014'te tüm Avrupa ülkeleri içinde en fazla artış Yunanistan'da kaydedildi. Bu ülkede doluluk oranları bir önceki yıla göre yüzde 12 artışla yüzde 82,3'e yükseldi.  En fazla düşüş ise yüzde 14,8 ile Rusya'da yaşandı ve bu ülkede doluluklar 60,1'e geriledi.  Eylül 2014'ün en yüksek doluluk oranı ise yüzde 94 ile Malta ve yüzde 87 ile İrlanda'da gerçekleşti."

Açıklamada, görüşlerine yer verilen TUROB Yönetim Kurulu Başkanı Timur Bayındır, rakamlara ilişkin "Arzu ettiğimiz ivmeyi maalesef yakalayamadığımızı, durağan bir pozisyon sergilediğimizi görüyoruz. Bununla beraber doluluk oranlarıyla paralel olarak oda fiyatlarımız da geçen yılı yansıtıyor. 2015 yılı için önemli stratejik yenilikler gündemimizde. Ürün ve pazar çeşitliliğine yönelik projelerimiz ise devam ediyor" ifadelerini kullandı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Otellerdeki Doluluk Oranları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Buldan Belediye Başkanı, Düğün Salonu ve Parkın Kirasını İptal Etti
    09:27 Buldan Belediye Başkanı, Düğün Salonu ve Parkın Kirasını İptal Etti

    Buldan Belediye Başkanı Mehmet Ali Orpak, 31 Mart Yerel Seçimlerine kısa bir süre kala pazarlık usulü ile kiralanan Belediye Düğün Salonu ile Alparslan Türkeş Parkı'nın sözleşmesini kamu zararı oluştuğu gerekçesiyle iptal etti.

  • Hatay'da depremzedeler yeni konutlarında yaşamaya başladı
    09:26 Hatay'da depremzedeler yeni konutlarında yaşamaya başladı

    Hatay'ın Payas ilçesinde yapılan TOKİ konutlarına taşınan depremzedeler, yeni evlerinde yaşamanın heyecanını yaşıyor. Abik ailesi, yeni yuvalarında kurban keserek ailelerini ağırladı. Depremzedeler, devlet ve milletin yardımlarından dolayı teşekkürlerini dile getirdi.

  • Mersin'de toplu taşıma hizmetlerinde kalite ve güvenlik ön planda
    09:23 Mersin'de toplu taşıma hizmetlerinde kalite ve güvenlik ön planda

    Mersin Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı, yaz sezonunda yapılacak çalışmalar için toplu taşıma kooperatifleriyle bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, toplu taşıma hizmetlerinde kalite ve güvenliği artırmak için yapılacak düzenlemeler ve önlemler konuşuldu. Vatandaşların memnuniyetini artırmak için geri bildirim mekanizmaları oluşturulması ve sürücülerin eğitimine odaklanılması kararlaştırıldı.

  • Yüksekova'da 5 metreyi bulan karda yol açma çalışmaları sürüyor
    09:20 Yüksekova'da 5 metreyi bulan karda yol açma çalışmaları sürüyor

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde nisan ayına rağmen Doski Vadisi'nde yer alan Bostancık köyüne önceden inen çığdan dolayı 5 metreyi bulan karda yol açma çalışması yapılmaktadır. Hakkari İl Özel İdaresi ve Yüksekova İlçe Özel İdare Müdürlüğü ekipleri, Bostancık köyünün yolunda çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir. Kepçe boyunu aşan karda ilerlemekte güçlük çeken ekipler, çığ tehlikesine rağmen gece gündüz çalışmalarına devam etmektedir.

  • FETÖ'den aranan firari emniyet müdürü hücre evine yaptığı gizli geçitten kaçarken yakalandı
    09:19 FETÖ'den aranan firari emniyet müdürü hücre evine yaptığı gizli geçitten kaçarken yakalandı

    Kayseri'de terör örgütü FETÖ'den aranan firari emniyet müdürü, hücre evine yaptığı gizli geçitten kaçarken yakalandı. Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, firari emniyet müdürünün hücre evinde saklandığını tespit ederek operasyon düzenledi. Şüpheli, polis ekipleri tarafından kıskıvrak yakalanarak gözaltına alındı.

  • Edirne'de Yayaya Çarpan Motosiklet Kazası
    09:18 Edirne'de Yayaya Çarpan Motosiklet Kazası

    Edirne'de Atatürk Bulvarı'nda meydana gelen kazada, yolun karşısına geçmeye çalışan bir yayaya çarpan motosikletin sürücüsü ve yaya yaralandı. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin müdahalesi sonrası hastaneye kaldırıldı. Kazanın güvenlik kamerası tarafından kaydedildiği belirtildi.

  • Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu Depremin Merkez Üssüne Gitti
    09:16 Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu Depremin Merkez Üssüne Gitti

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremlerin ardından Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu depremin merkez üssüne gelerek incelemelerde bulundu. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yazıcıoğlu, 'Durum tespit çalışmaları devam ediyor' dedi.


Advertisement