Otistik Çocuklar İçin 5 Yıldızlı Merkez - Son Dakika
Yerel

Otistik Çocuklar İçin 5 Yıldızlı Merkez

Van'da, otistik çocukların daha rahat ortamda eğitim görmelerini sağlamak amacıyla Ayhan Şahenk Vakfı tarafından yaptırılan Eğitim ve İş Uygulama Merkezi, kentteki otizm hastalarının ve ailelerinin umudu oldu.

02.04.2015 15:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van'da, otistik çocukların daha rahat ortamda eğitim görmelerini sağlamak amacıyla Ayhan Şahenk Vakfı tarafından yaptırılan Eğitim ve İş Uygulama Merkezi, kentteki otizm hastalarının ve ailelerinin umudu oldu.

Edremit ilçesinde 2013 yılında temeli atılan ve 9 ay önce faaliyete geçen 13 bin 500 metrekare alana kurulu merkez, otizm hastalarına 5 yıldızlı hizmet sağlıyor. Merkeze kayıtlı 140 öğrenciye, alanlarında uzman öğretmenler tarafından farklı eğitimler verilirken, çocuklarının yanından bir an bile ayrılmayan anneleri ise kendileri için oluşturulan özel odalarda zaman geçiriyor.

Merkezde resim çizen, şarkı söyleyen ve atölyelerde yaptıkları heykelleri boyayan otistik çocuklar, böylece agresif özelliklerinden arındırılarak daha sakin bir yapıya kavuşuyor.

Hafta içi her gün çocuklarıyla merkeze gelerek eğitimlerini yakından takip eden anneler, sürekli ilerleyen ve normal özelliklere sahip olmaya başlayan çocuklarındaki gelişimi gördükçe mutluluktan gözyaşlarına hakim olamıyor.

Ahyan Şahenk Vakfı Eğitim ve İş Uygulama Merkezi Müdürü Azam Akdemir, 9 ay önce hizmet vermeye başlamalarına rağmen bölgedeki otistik çocuk sahibi ailelerin yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını söyledi.

Öğrencilerin sosyal yaşam becerilerinin artırılması için atölyeler oluşturdukları merkezde, ayrıca sera kurduklarını anlatan Akdemir, şöyle konuştu:

"Burası otistik çocuklar için kuruldu ancak bakanlığımızın aldığı kararla otistik çocukların yanı sıra orta ve ağır düzeydeki çocukları da kapsayan bir okul olarak planlandı. Yaş sınırımız 21 fakat biz insanların mağdur olmaması için 23 yaşına kadar da öğrenci alabiliyoruz. Çünkü bu çocuklar da bakıma ve eğitime muhtaç. Burada çocuklarını bir an bile yalnız bırakmayan annelere farklı alanlarda kurslar vermeyi amaçlıyoruz. Eğitimlerimizin meyvesini de almaya başladık. Çocuklarımızın kendi emekleriyle yaptıkları resimler, tablolar, farklı biblolar ortaya çıktı ve hepsi çok başarılı. Öğrencilerimiz artık bize çok alıştı. Bir velimiz öğrencisini okuldan almak istiyor ancak çocuğu okuldan ayrılmak istemiyor. Öğretmenleri de gitmemesi için çaba gösteriyor. Bu bile amacımıza ulaştığımızı gösteriyor. Umarım tüm çocuklara ulaşabiliriz."

Akdemir, merkezde grup çalışmalarına öncelik tanıdıklarını, günlük yaşam ve toplumsal uyum eğitimi verdiklerini bildirerek, yaptıkları çalışmalarla stres atan öğrencilerin saldırgan davranışlarını da atmaya başladıklarını, bunun özellikle aileleri çok mutlu ettiğini dile getirdi.

Yaşadıkları zorluklar nedeniyle ailelerin farkındalığının arttığını ancak toplumdaki farkındalığın beklendiği kadar olmadığını vurgulayan Akdemir, "Hastalığa dikkati çekmek amacıyla bir etkinlik düzenledik ancak beklediğimiz ilgi olmadı. Bir müzik ya da farklı bir organizasyona bile binlerce insan katılırken, bu etkinliklere kimse katılmıyor. Önümüzdeki günlerde de hastalığa farkındalığı artırmak için etkinliklerimiz devam edecek. Bu çocuklara acıma duygusuyla baktığımızda onları tamamen kaybedebiliriz, bizim onlara yardımcı olmamız lazım. İnsanlar otistik çocuklarıyla dolaştığında onlara acıma duyusuyla baktığımızda aileler çocuklarını sokağa çıkarmamaya başlıyorlar" ifadelerini kullandı.

Akdemir, bazı annelerin çocuklarının durumundan endişe ettikleri için "Allah'ım çocuğumun canını benimkinden önce al" diye dua ettiğine tanık olduğunu ve bu durumdan çok duygulandığını aktararak, annelerin, öldükten sonra çocuklarının sahipsiz kalmasından korktuğunu, bu nedenle de ailelere destek verilmesi gerektiğini kaydetti.

- Türkiye'deki 23 merkezden en büyüğü

Merkezin, Türkiye'de otistik çocukların eğitim gördüğü 23 merkezden en büyüğü olduğuna işaret eden Akdemir, sayı bakımından da en fazla öğrencinin merkezlerinde bulunduğunu belirtti.

Akdemir, amaçlarının 140 olan öğrenci sayısını 60 yükseltmek olduğunu bildirerek, "Çok fazla otistik çocuğumuz var ve hepsine ulaşmayı amaçlıyoruz. Bu merkezi Van'a kazandıran Ayhan Şahenk Vakfı'na teşekkür ederiz" dedi.

-"Çocuklarının tedavisi için göç etti"

Otistik olan iki çocuğuyla her gün merkeze gelen ve çocuklarını bir an bile yalnız bırakmayan Semiha Ağbaş ise daha önce Erciş'te yaşadığını, Van'daki merkezin açılmasının ardından buraya göç ettiğini anlattı.

Çocuklarının bir haftadan bu yana merkeze geldiğini ve önemli bir mesafe katettiğini söyleyen Ağbaş, "Merkezden çok memnunum. Öğretmenlerden de Allah razı olsun. Bir arkadaşım çocuğunu buraya getiriyordu, çok memnun olduğunu söyleyince biz de geldik. Haftanın 5 günü eğitim verildiği için çok cazip geliyor. Üç çocuğum var. İki oğlum otizm hastası. Çocuklarımın tüm ihtiyaçlarıyla ben ilgileniyorum. Burada bize bu imkanı sağlayan herkesten Allah razı olsun" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Otistik Çocuklar İçin 5 Yıldızlı Merkez - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement