Otogar İşletmecilerinden Yol Kapatmalı Eylem - Son Dakika
Güncel

Otogar İşletmecilerinden Yol Kapatmalı Eylem

Otogar İşletmecilerinden Yol Kapatmalı Eylem

Mersin Otogarı’ndaki firma, dükkan ve yazıhane işletmecileri, yeni otogardaki dükkan ve yazıhane fiyatları çok yüksek olduğu gerekçesiyle eylem yaptı.

22.08.2014 17:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin Otogarı'ndaki firma, dükkan ve yazıhane işletmecileri, yeni otogardaki dükkan ve yazıhane fiyatları çok yüksek olduğu gerekçesiyle eylem yaptı. Otobüs ve minibüslerini İnönü Bulvarı'na dizerek bir süre yolu trafiğe kapatan eylemciler, Mersin Büyükşehir Belediyesi önünde toplanarak da Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'ı protesto etti.

Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin 25 Ağustos'ta yapacağı yeni otogardaki dükkan ve yazıhane ihalesine, fiyatların yüksekliği nedeniyle tepki gösteren mevcut otogar işletmecileri, bugün öğleden sonra otobüs ve minibüslerle İnönü Bulvarı'na geldi. Burada, üzerlerinde 'satılık' yazan ve aralarında Mersin'in önemli yolcu taşıma firmalarının da bulunduğu araçlarını bulvara dizen eylemciler, Mersin Büyükşehir Belediye binasının arka tarafının da baktığı bulvarı bir süre trafiğe kapattı. Bulvar, trafik polislerinin müdahalesiyle yeniden trafiğe açılırken, grup da Büyükşehir Belediyesi önüne geçerek eyleme burada devam etti. Eylemcilere İHD, KESK ve BDP il temsilcileri de destek verdi.

GENEL SEKRETERDEN EMNİYETE FIRÇA

Grup, sloganlar atarak Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz'ı protesto ederken, belediye kapısına çıkan Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haluk Tunçsu, gruba ve emniyet görevlilerine sert tepki gösterdi. Belediye kapısı önünde izinsiz gösteri yapıldığını ve bunun bir suç olduğunu öne süren Tunçsu, vatandaşların binaya giremediklerini savundu. Emniyet görevlilerinden güvenliği sağlamalarını ve kapının önünü açmalarını isteyen Tunçsu, görevli emniyet amirinin yanına gelmesini istedi. Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Doğan'ın gelmesiyle Doğan'a tepki gösteren ve sert ifadeler kullanan Tunçsu, görevlerini yapmadıkları ve suç işlediklerini söyledi. Doğan ise, "O zaman burası kamu alanı herkes istediği şekilde açıklama yapar. Biz buranın güvenliğini almışız, bir sıkıntı da yok" diyerek, Genel Sekreterin yanından ayrıldı.

"EMNİYET GÖREVLİLERİ VE EYLEMCİLERİ CUMHURİYET SAVCILIĞINA ŞİKAYET EDECEĞİZ"

Konuşmasına devam eden Tunçsu, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na göre siz bu alanda bu nümayişi yaptıramazsınız. Türkiye Cumhuriyeti kanunlarını uygulamak durumundasınız. Şu anda suç işliyorsunuz. Ben sizi cumhuriyet savcılığına şikayet edeceğim. Emniyet Müdürlüğü, kanuna aykırı bir eylemin gereğini yapmıyor. Burası kamusal bir alandır. Bu kamusal alanı bu şekilde işgal etmek kimsenin hakkı değildir. Emniyet görevlilerinin de yetkisi burayı açmaktır. Burayı açmayan emniyet görevlileri suç işliyor. Emniyet görevlileri görevini yapmakla mükelleftir, ayrım yapamaz. Görevini yapmayan emniyet görevlilerini cumhuriyet savcılığımıza şikayet edeceğiz. Lütfen burayı açın. Burası Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin giriş kapısıdır, engellenmiş vaziyettedir. Emniyet Müdürlüğü bu işgali sona erdirmek mecburiyetindedir. Burası hukuk devletidir. Burası eşkıyanın gelip geçeceği bir yer değildir. Bu kanunsuzluktur" diye konuştu. Eylem yapanları da ihaleye fesat karıştırmakla suçlayan Tunçsu, şöyle devam etti:

"Biz otogar ihalesini yapmak istiyoruz ama bu ihaleye fesat karıştırmaktır. Bunu cumhuriyet savcılığına da ayrıca suç duyurusunda bulunmak istiyorum. Burada bulunan vatandaşların otogarla ilgili herhangi bir talebi bu şekilde sunmaları direk ihaleye fesat karıştırmaktır. Görevini yapmayan emniyet de suçludur. Ben bu hukuksuzluğu cumhuriyet savcılığına bildiriyorum. Burası halkın emrindedir, lütfen boşalttırın. Emniyet görevlilerini göreve davet ediyorum."

"BAŞKAN KOCAMAZ, KİRA FİYATLARINI YÜZDE 2 BİN ARTIRDI"

Tunçsu'nun konuşmasının ardından çevik kuvvet ekibi gelerek kapı önünde önlem alırken, eylemciler de Tunçsu'yu tavrı nedeniyle yuhaladı. Daha sonra grup adına açıklama yapan Mersin Şehirlerarası, Uluslararası Otobüsçüler ve Yazıhaneciler Derneği (MOYDER) Genel Sekreteri Veli Tol, haklarını aramak ve seslerini duymayanlara duyurmak amacıyla bu eylemi yaptıklarını söyledi. "Bizim mücadelemiz ekmek mücadelesi" diyen Tol, 35 yıllık eski bir otogar olan Mersin Otogarı'nın 30 Ağustos 2014 tarihinde kapanacağını anımsattı. Yeni otogarın açılışını yapacak olan Büyükşehir Belediyesi'nin 25 Ağustos'ta yeni otogardaki dükkan ve yazıhanelerin ihalesini yapacağını, ancak ihalede uzlaşması gerekirken restleşmeyi tercih ettiğini öne süren Tol, Başkan Kocamaz'ın otogar esnafı, işletmecisi ve yazıhanecisinden yüzde 2 binlere varan kira talebinde bulunduğunu iddia ederek, "Sayın Burhanettin Kocamaz 16 yazıhane için kira bedelini 60 bin TL+KDV'ye, 24 yazıhaneyi 96 bin TL+KDV'ye çıkarmıştır. Yıllık 5 bin 500 TL'den, 9 bin TL'den 60 bine, 96 bine çıkmak niye? Ezileni, garibanı, esnafı, farklı kimlikleri tanıyan, kucaklayan duruş varken ötekileştirmek niye? Bu restleşme niye? Uzlaşma varken çatışma niye? Asıl gelir kaynağı otobüs ve minibüslerden alınan giriş-çıkış ücretleri olan 5,5 milyon TL yine bu sektörün sayesinde Büyükşehir Belediyesi'ne işletmeciler tarafından aktarılmaktadır. Oysaki belediyeler ticarethane değil, hizmet kurumlarıdır. Adana'da 2013 yılının 6. ayında imzalanan kira sözleşmesi 3 yıllık KDV dahil 50 bin TL, Antalya'da yıllık 26 bin TL, Kayseri'de yıllık 27 bin 500 TL'dir" şeklinde konuştu.

"MERSİN'DEN TÜRKİYE'NİN HİÇBİR YERİNE 3 GÜN ARAÇ KALDIRMAYACAĞIZ"

25 Ağustos Pazartesi günü yapılacak ihaleye katılmayacaklarını da bildiren Tol, ihalenin yapılacağı günden itibaren 3 gün boyunca Mersin'den Türkiye'nin hiçbir yerine araç kaldırmayacaklarını da dile getirdi. Başkan Kocamaz'a seslenen Tol, şunları söyledi:

"Ekmeği namus sayan otogar esnafı adına diyoruz ki, siz ya bir yol bulun ya bir yol açın ya da yoldan çekilin. Biz bu halkın temsilcileri olarak ya bir yol bulacağız ya bir yol açacağız. Gönül isterdi ki, bu ortama gelinmesin. Ama siyasi iradenin arkasında göremediğimiz noktalar var, onu görmek istiyoruz. Bu halktan özür diliyoruz. Çünkü pazartesi gününden itibaren salı ve çarşamba günleri Türkiye'nin hiçbir yerine araç kaldırmayacağız. Halkımıza sesleniyorum, sesimizi duyurabilmenin başka alternatifi yok. Onun için Allah yar ve yardımcımız olsun." - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Otogar İşletmecilerinden Yol Kapatmalı Eylem - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Aydın Büyükşehir Belediyesi Tarım Fuarında Yoğun İlgi Gördü
    17:17 Aydın Büyükşehir Belediyesi Tarım Fuarında Yoğun İlgi Gördü

    Aydın'da düzenlenen Uluslararası Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı'nda Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı stant, drone ile gübre uygulama, hayvancılık ve arıcılık alanındaki destekleri ve Halk Ege Et'in çalışmalarıyla büyük beğeni topladı.

  • Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor
    17:15 Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor

    Bozüyük Belediyesi ilaçlama ekipleri, yaz aylarında artan sinek, sivrisinek ve karasinek gibi haşerelere karşı ilaçlama çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Ekipler, sulak alanlar, mazgallar, kanal çevreleri, yeşil alanlar ve ağaçlık bölgelerde düzenli olarak ilaçlama yaparken, ayrıca park, bahçe ve yeşil alanlarda bitki ilaçlaması ve kene ilaçlaması da gerçekleştiriyor. İlaçlama çalışmalarında çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen ilaçlar kullanılıyor.

  • Malatya'da dünya mutfakları yemek yarışması düzenlendi
    17:14 Malatya'da dünya mutfakları yemek yarışması düzenlendi

    Malatya'nın Kale ilçesinde Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen yemek yarışmasında, Aslantepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Kale Turizm ve Otel İşletmeciliği öğrencileri kıyasıya mücadele etti. Yarışmanın jürisinde ise Kaymakam, Belediye Başkanı, Üniversite Rektör Yardımcısı ve İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı yer aldı.

  • Samsung Galaxy S25 için geliştirilen Exynos 2500 işlemci, Snapdragon 8 Gen 4'ten daha verimli olacak
    17:11 Samsung Galaxy S25 için geliştirilen Exynos 2500 işlemci, Snapdragon 8 Gen 4'ten daha verimli olacak

    Samsung'un Galaxy S24 serisini tanıtmasının ardından Galaxy S25 için çalışmalara başladığı ortaya çıktı. Sızdırılan raporlara göre Samsung'un geliştirdiği Exynos 2500 işlemci, Qualcomm'un Snapdragon 8 Gen 4 yonga setinden daha verimli olacak. Exynos 2500, Samsung'un ikinci nesil 3 nm üretim sürecine göre yapılan çip üretimi sayesinde Snapdragon 8 Gen 4'ten daha yüksek performans gösterebilir. Ayrıca Exynos 2500, Exynos 2400'e göre daha az güç tüketerek daha fazla performans sunacak ve daha güçlü bir grafik birimine sahip olacak. İki versiyonu bulunan Exynos 2500'ün Galaxy telefonlarda ve Galaxy Tab, Galaxy Book serilerinde kullanılması bekleniyor. Galaxy S25'in ve Exynos 2500'ün tanıtımına aylar olmasına rağmen sızdırılan özellikler, güçlü bir telefonun bizi beklediğini gösteriyor.

  • İstanbul'da Fırtına ve Sağanak Yağış Bekleniyor
    17:11 İstanbul'da Fırtına ve Sağanak Yağış Bekleniyor

    İBB Afet İşleri Dairesi Başkanlığı, AKOM'un yaptığı son meteorolojik tahminlere göre İstanbul'da yarın erken saatlerden itibaren rüzgar aralıklarla fırtına şeklinde esecek. Kuvvetli rüzgarla birlikte sağanak yağmur geçişleri görülecek. Sabah saatlerinde kentin batısındaki ilçelerde görülecek yağışların öğle saatlerinde il geneline yayılarak akşam saatlerine kadar etkili olması bekleniyor. İstanbul başta olmak üzere yurdumuzun batı bölgeleri Orta Akdeniz üzerinden gelen alçak basınç sisteminin etkisi altına giriyor. Cumartesi (yarın) erken saatlerden itibaren kuzeyli yönlerden (Poyraz) aralıklarla fırtına şeklinde (40-65km/s) esecek rüzgar ile birlikte etkisini arttırması bekleniyor. Cumartesi, Çatalca, Silivri ve Arnavutköy gibi kentin batısındaki ilçelerde başlaması beklenen sağanak yağmur geçişlerinin öğle saatlerine doğru il geneline yayılacağı, akşam saatlerine kadar aralıklarla kuvvetli şekilde (20-50kg/m2) etkili olacağı tahmin ediliyor. Soğuk ve yağışlı havanın cumartesi geç saatlerde etkisi kaybetmesi pazar günü itibari ile de şehri terk etmesi bekleniyor. Halihazırda 12-14°C aralığına gerileyen sıcaklıkların tekrar 20°C'lerin üzerine yükseleceği öngörülüyor.


Advertisement