Otogardaki Haksız Kazanç Vatandaşları Çileden Çıkardı - Son Dakika
Güncel

Otogardaki Haksız Kazanç Vatandaşları Çileden Çıkardı

İstanbul ve Ankara Otogarı'nda alınan giriş çıkış ücretlerine şikayet yağıyor.

21.07.2014 12:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul ve Ankara Otogarı'nda alınan giriş çıkış ücretlerine şikayet yağıyor. Belediyenin "0-25 dakika ücretsiz" kararına rağmen 8 lira ücret ödemek zorunda kalan vatandaşlar bayramı fırsat bilenlere karşı önlem alınması için tepki gösterdi.

Şikayetvar'ın haberine göre, İstanbul ve Ankara'da otogarların giriş ve çıkışlarında alınan 8 liralık ücret vatandaşları çileden çıkardı. Mahkeme ve Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin aldığı karara göre 0-25 dakika ücretsiz olması gereken otogarlara giriş yapan her araçtan 8 lira ücret alınması şikayetlere neden oldu.

Alınan kararı rağmen ücret almaya devam eden yetkililerin yaklaşan bayram kalabalığından da istifade etmemesi gerektiğini belirten tüketiciler bir an önce denetimlerin başlatılmasını ve mağdur olan araç sahiplerine ücretlerin iade edilmesini istediler.

-YÖNETMELİK NE DİYOR?-

"Karayolları Taşıma Yönetmeliği'nin 64. maddesinin C bendine göre: Terminallerin park alanlarını kullanan taşıtlardan park sürelerine göre makul bir ücret alınabilir. Ancak, yolcuları terminale getirmek veya terminalden almak üzere terminal içinde bulunan genel park alanlarını kullanan özel ve resmi otomobillerden 25 dakikayı geçmeyen giriş ve çıkışlarda ücret alınmaz. Bu durumdaki otomobillere genel park alanlarının dışında terminal içinde özel bir park alanı tahsis edilmesi halinde ise söz konusu ücretsiz süre ikiye katlanarak 50 dakika olur."

-"ELDE EDİLEN HAKSIZ KAZANÇ GÜNLÜK 100 BİN LİRAYI BULUYOR"-

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, otogardan giriş ve çıkışlarda 8 lira ücret alınmasını haksız kazanç olarak değerlendirirken, yönetmeliğin istismar edildiğini şöyle ifade etti:

"Otogar yetkilileri yönetmeliğe uygun olarak terminalin içinde ücretsiz otopark bulunduğunu öne sürüyor ancak hükme uygun olarak belirtilen bu otopark, terminalin içerisinde değil otogarın 4 kat altında bulunuyor. Vatandaşların 82 basamakla ulaşılabileceği bu alan bazı otobüs yazanelerine yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Elinde valizi olan, yaşlı, engelli yolcuların kullanabileceği bir yer değildir. Kullanım şartları yetersiz bu otoparkı örnek göstermek, yönetmeliği istismar etmek demektir. Günde 10 binin üzerinde aracın giriş çıkış yaptığı otogarda, her araçtan 8 lira ücret alınması günlük 80 bin ile 100 bin lira arasında haksız kazanç elde edildiğinin göstergesidir" açıklamasında bulundu.

"Otogarları rant kapısı yapmasınlar" diyen tüketicilerin şikayetlerinden bazıları şöyle:

-"ESENLER OTOGARA GİRİŞ ÇIKIŞ 8 TL RESMEN HAKSIZ KAZANÇ"-

"İstanbul Esenler otogarı giriş çıkış için 25 dakika olan sistemi kaldırıp tekrar ücret alınmasına karşıyım. İnsanları mağdur eden bir yapıya karşıyım. Buna izin veren belediyesine karşıyım. Buna İzin veren Otogar Yönetimine Ücret almasından dolayı şikayetçiyim."

"Karar gereği 25 dakikaya kadar ücretsiz olan Esenler Otogarı'na gittim. Giriş ile çıkış sürem 15 dakikayı bile geçmemesine rağmen 8 TL ücret aldılar. Durumu İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne şikayet ettim, İBB'de konunun incelendiğini ve zabıtanın ilgili yeri denetlendiğini, ceza kesildiğini belirten hazır metinlerden oluşan yazı ile cevap verdi.

İster istemez aklıma takılanlar; İBB'yi kaile bile almayarak vatandaşı saf yerine koyan bu zihniyete karşı; ceza mı caydırıcı değil? Yoksa hiç ceza kesilmedi mi? Ya da bırakın bunları ortada denetim dahi yok. Ben hakkımı sonuna kadar arayacağım. İnsanları kaz yerine koyup yolan bu zihniyetten nefret ediyorum. Bu zulmün yapılmasına müsaade eden kurumlara da hakkımı helal etmiyorum!"

-"VERDİĞİMİZ PARALAR İADE EDİLMELİ"-

"Yetkililer; milletle dalga geçer gibi oraya Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararı gereği 0-25 dakika ücretsiz yazıp da insanlardan para almak da neyin nesi. Görevliye soruyorum "ücret almanız yasal değil mahkeme kararını çiğniyorsunuz' diyorum umursamıyorlar. Bu kanunsuzluğa bir an önce son verilmeli ve verdiğimiz paralar iade edilmeli."

"Esenler Otogarı'na aracımla ile giriş yaptım. Çıkışım 25 dakika sürdü bu sürede bedava tabelası olmasına rağmen benden 8 TL ücret istediler. İtiraz ettiğimde gişe görevlisi "Üç aydır yönetimin talimatıdır ücretsiz otopark kalkmıştır' dedi o zaman tabelayı niye kaldırmıyorsun dediğimde benim yapacağım bir şey yok dediler!

Bu sırada arkadaki araçların korna sesleri yükseldiğinden malum otogar giriş ve çıkışları durumu. Fazla üsteleyemediğimden parasını ödeyip çıkmak zorunda kaldım. Plakasını verdiğim aracın Esenler turnikesindeki kameralardan giriş ve çıkışları kontrol edilebilir."

-"ANKARA'DA 25 DAKİKALIK SÜRE 7 LİRA"-

"AŞTİ Otogarı'na saat 00:10'da giriş yaptım (otoparka yapılan giriş saati) 00:22'de arabama binip çıkışa yönelmeme rağmen trafik sıkışıklığından 25 dakikalık süre içinde çıkışa varamadım 2-3 dakika geçti çok sıkışıktı dememe rağmen itirazımı kabul etmediler

2 dakika olsa kabul ederdik dendi gerçekten tam 6 dakika geçtiğini gördüm fakat bu sürede benim ne suçum var trafiğin durumunu sende görüyorsun dememe rağmen 7 lira ödemek zorunda kaldım.

Bu sürenin en az 35 dakika olması gerekiyor. Yetkililerin bu duruma hassasiyet göstermelerini dilerim. Ankara'mızın daha yaşanabilir örnek bir kent olması dileğiyle."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Otogardaki Haksız Kazanç Vatandaşları Çileden Çıkardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement