Yıl Sonu Geldi Çattı, Araba Almanın Tam Zamanı - Son Dakika
Güncel

Yıl Sonu Geldi Çattı, Araba Almanın Tam Zamanı

Otomotiv markaları yılın son ayında kampanyalara hız verdi. Sektör temsilcileri, sıfır faiz ve uzun vade gibi seçeneklerle otomobil almanın tam zamanı olduğunu söylüyor.

28.12.2014 11:53  Güncelleme: 12:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Otomotiv markaları yılın son ayında kampanyalara hız verdi. Sıfır faiz ve uzun vade gibi avantajlar sunan kampanyalarla hareketli geçen pazarda bazı markalar stoklarını eritti. Sektör temsilcileri yılın son günlerinin otomobil almak için uygun zaman olduğunu ifade ediyor.

"SATIŞLAR YÜZDE 50 ARTTI"

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, otomotiv sektörü için yılın son ayının her zaman en hızlı ay olarak yaşandığını söyledi. Bu yılın da farklı geçmediğini aktaran Bozkurt, aralık ayında satışların, kasım ayına göre yüzde 50 daha yukarıda seyredeceğini düşündüğünü ifade etti.

Bozkurt, ayrıca artık otomobillerin model yılının mali yılla beraber değişmesi nedeniyle markaların aralık ayında stok durumlarına göre ilave kampanyalar uyguladıklarını dile getirdi.

"HEDEFİMİZİ TUTTURDUK"

Toyota özelinde ise çok iyi bir ay geçirdiklerini belirten Bozkurt, "Henüz daha ay kapanmasına bir hafta varken neredeyse satış hedefimizi tutturduk. Daha fazla stokumuz olsaydı çok daha fazla satış gerçekleştirebilirdik" dedi.

Bozkurt, otomotiv sektörünün döviz kuruyla çok paralel bir ilişkisi olduğuna dikkati çekerek, "Döviz kuru uzun dönem yüksek seyrederse kaçınılmaz olarak fiyatlara yansıyor. Ama hiçbir zaman döviz kurunu ürünlerine bire bir yansıtan bir sektör olmadık. Geçmişteki iniş çıkışları otomobil fiyatlarına bire bir yansıtmış olsaydık, fiyatlar yüzde 30 artmış olurdu. Ancak kurların stabil olduğu dönemlerde bile aralık ayı genellikle fiyat avantajının olduğu bir dönemdir ve otomobil almak için çok uygun bir zaman olduğunu söyleyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Ali Haydar Bozkurt, aralık ayı sonunda 2014 yılı toplam pazarın geçen yıla göre yüzde 14-15 civarında bir daralmayla 730-735 bin seviyelerinde olmasını tahmin ettiklerini dile getirdi.

Toyota olarak ocak-kasım satışlarının 28 bin 244 olduğu bilgisini veren Bozkurt, "2014 yılını sene başındaki hedeflerimizin üzerinde yani 34-35 bin adetlik satış adedi ile kapatmayı hedefliyoruz. Eğer bu ay elimizde yeterli stok olsaydı bu rakamların da üzerine çıkabilirdik" diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN PAZAR POTANSİYELİ 1 MİLYONUN ÜZERİNDE"

Türkiye'deki otomotiv pazarının potansiyelini değerlendirirken nüfus, yaş ortalaması, milli gelir, faizler gibi bileşenleri bir araya getirmek gerektiğini vurgulayan Bozkurt, şunları kaydetti:

"Bu açıdan bakıldığında Türkiye'nin pazar potansiyeli aslında 1 milyonun üzerindedir. ÖTV olmasaydı ya da Avrupa'daki gibi bir vergilendirme sistemi olsaydı, pazarımız 1,5 milyonluk bir seviyeye rahatlıkla ulaşırdı.Yeni yatırımların devreye alınması için 1 milyonluk pazarlara ulaşmalıyız. Türkiye pazarı 1 milyon ve üzeri seyretmeye başladığında yatırımı olan markaların ilave model üretimlerine başladığı görülecektir. Hatta üretimi olmayan markalar için de Türkiye cazip hale gelecektir."

"2015'TE HİBRİTE AĞIRLIK VERECEĞİZ"

Genel seçimlerin yapılacağı 2015 yılında sektörün içinde bulunulan ekonomik atmosferden etkilenebileceğini ifade eden Bozkurt, 2014 yılında olduğu gibi temkinli bir duruş sergilenmesi gereken 2015 yılında pazarın bir miktar daha toparlanmayla 780 binler seviyesinde olacağını öngördüklerini belirtti.

Bozkurt, "Toyota için 2015 hedefimiz bir miktar büyüyeceğini öngördüğümüz otomotiv pazarında dikkatli ve planlı bir şekilde stratejiler geliştirerek satışlarımızı artırmak ve pazar payımızı daha yukarı seviyelere çıkarmak olacak" dedi.

Toyota'nın 2015 yılında en öncelikli konularından birinin devrim niteliğinde bir yenilik olan hibrit teknolojisi olacağını vurgulayan Bozkurt, şöyle devam etti:

"Bugün dünyada 7 milyondan fazla hibrit otomobil satışı gerçekleştiren marka olarak dünyanın çoğu ülkesinde bilinen ve tercih edilen bu teknolojinin ülkemizde de yaygınlaşması için 2015 yılında hibrit teknolojisine ağırlık vereceğiz. Hibrit otomobiller kullanıcısına sessiz ve konforlu bir sürüş sunarken, sağladığı düşük yakıt tüketimiyle hem kullanıcılara hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyor ve çok düşük gaz salımıyla çevre ve insan sağlığı konusunda da hassasiyetini ortaya koyuyor. Bu doğrultuda öncelikli modelimiz, ekim ayında yeni modelini pazara sunduğumuz B segmentinin ilk ve tek hibrit otomobili Yaris Hybrid olacak."

Bozkurt, 2014 yılında perakende satışlarda çok iyi bir satış performansı göstermesinin yanı sıra filo satışlarında da özellikle orta ve üst düzey yöneticiler tarafından talep edilen Corolla'nın 2015 yılı hedeflerinde en önemli itici güçleri olacağını sözlerine ekledi.

Yıl Sonu Geldi Çattı, Araba Almanın Tam Zamanı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yıl Sonu Geldi Çattı, Araba Almanın Tam Zamanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • ..: Yilmaz cok haklisin adamlarin milli hasila oranlari cok yuksek.insan gibi calisip duzgun maas aliyorlar.. Turkiyede 5 yildizli tatillere gelenlere bak hepsi isci sinifi ..benim garip ulkemde 59 yasina gelmis bir kere tatil yapamayan o kaar cok insan var ki yazik 24 1 Yanıtla
  • :/: Paradan haber ver. 10 0 Yanıtla
  • Avcı: Sıfır araba aldım ama beşbinlira hemen zarar ediyorsun 7 1 Yanıtla

Advertisement