Otomotiv Sektörü Hareketlenmeye Başladı - Son Dakika
Ekonomi

Otomotiv Sektörü Hareketlenmeye Başladı

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı, 2014 yılı temmuz ayında yüzde 16,3 azaldı. Bu, son altı ayda görülen en düşük daralma oldu.

05.08.2014 12:54  Güncelleme: 15:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Otomotiv Distribitörleri Derneği (ODD) Temmuz ayı raporunu açıkladı.

Buna göre otomobil ve hafif ticari araç pazarı Temmuz'da yüzde 16,3 daralarak 59 bin 907 adete geriledi.

Yüzde 16'lık daralma son altı ayda görülen en düşük daralma oldu.

Otomotiv satışları en son Ocak 2014'te yüzde 8 azalmış, devam eden aylarda yüzde 27,5, yüzde 30,8, yüzde 27,55, yüzde 28,6 ve yüzde 18,8 daralmıştı.

YEDİ AYDA YÜZDE 23 DARALMA

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı 2014 yılı Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23,51 azalarak 346 bin 768 adet olarak gerçekleşti. 2013 yılı ilk yedi ayında 453 bin 339 adet toplam pazar gerçekleşmişti.

OTOMOBİL VE HAFİF TİCARİ ARAÇTA SON DURUM

Temmuz ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,35 azalarak 46 bin 602 adet olarak gerçekleşti. Aynı süreçte hafif ticari araç pazarı 2013 yılının Temmuz ayına göre yüzde 16,24 azalarak 13 bin 305 adet seviyesine geriledi.

Otomobil satışları 2014 yılı Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,69 azalarak 272 bin 375 adete geriledi.2013 yılı ilk yedi ayında 347.818 adet satışa ulaşılmıştı. Hafif ticari araç pazarı 2014 yılı ilk yedi ayında geçen yıla göre yüzde 29,5 oranında azalarak 74 bin 393 adete geriledi.Geçen yıl 105 bin 521 adet satış gerçekleşmişti.

ODD: KUR VE FAİZ ETKİSİ

ODD’den yapılan açıklamada, “2014 yılı ilk yedi ayında, büyüme oranının beklentiler üzerinde gelmesine rağmen, kur ve faiz oranlarındaki yükselişler, otomobil ötv oranlarındaki artış, BDDK’nın kredi işlemlerine yönelik getirdiği sınırlamalar, özel sektör yatırımlarındaki yavaşlama, otomobil ve hafif ticari araç pazarında yüzde 23,51 daralmaya yol açmıştır” denildi.

Açıklamanın devamında, “2014 yılının son beş ayında, içerisinde bulunulan seçim süreci, makro ihtiyati tedbirler, TCMB’nin sıkı para politikası, jeopolitik gelişmeler ve ABD ve Avrupa Merkez Bankaları para politikaları etkili olmaya devam edecektir” denildi.

Otomotiv Sektörü Hareketlenmeye Başladı
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Otomotiv Sektörü Hareketlenmeye Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement