Otomotiv Üretimi Arttı - Son Dakika
Ekonomi

Otomotiv Üretimi Arttı

Otomotiv üretimi eylül ayında yüzde 4 oranında, otomobil üretimi yüzde 11 arttı.

13.10.2014 10:52  Güncelleme: 10:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Otomotiv üretimi eylül ayında yüzde 4 oranında, otomobil üretimi yüzde 11 arttı. Yılın ilk 9 aylık döneminde ise yüzde 1'lik düşüş kaydedildi

Otomotiv üretimi ağırlıklı olarak Avrupa pazarına yönelik otomobil ihracatındaki artışın etkisiyle eylül ayında yüzde 4 yükselişle 116 bin 281 adet olarak gerçekleşirken, otomobil üretimi yüzde 11 arttı.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre, otomotiv üretimi ocak-eylül döneminde yüzde 1 düşüşle 835,782 adet olarak gerçekleşti. Otomobil üretimi ise dokuz aylık dönemde yüzde 14 artarak 531,492 adet oldu ve toplam üretimin yüzde 63.6'sını oluşturdu. Otomobil üretimi eylül ayında yüzde 11 artışla 72,120 adete yükselirken, bu segmentin ihracatı yüzde 18 yükselişle 54,221 adet oldu.

Sanayinin toplam ihracatı ise eylül ayında yüzde 8 artışla 83 bin 111 adet olurken, dokuz aylık dönemde yüzde 6 yükselişle 653,084 adete ulaştı.

Otomotiv sanayi üretimi, 2013 yılında 1.13 milyon adet olurken, OSD üretimin bu yıl 1.25 milyon adete kadar çıkabileceği öngörüsünde bulunuyor. Bu tahmin yıllık bazda yüzde 11'lik artışa işaret ediyor.

Oyak Renault eylül ayında 31 bin 412 adet, Ford Otosan 25 bin 649 adet, Tofaş 22 bin 929 adet üretim gerçekleştirdi. Oyak Renault dokuz aylık dönemde 187 bin 691 adet, Ford Otosan 135 bin 151 adet, Hyundai Assan 132 bin 170 adet, Tofaş 105 bin 305 adet, Toyota Türkiye 87 bin 264 adet ihracat gerçekleştirdi.

Otomotiv pazarı Eylül ayında yüzde 1 düşüşle 70 bin 143 adete inerken, pazar ilk dokuz aylık dönemde yüzde 19 daralarak 500 bin 301 adete geriledi. Araç fiyatlarını belirleyen euro kurundaki artış, kredi faizlerindeki yükseliş, BDDK'nın kredi tedbirleri ve yılbaşında ÖTV oranlarının artırılması Türkiye'de 2014 yılında iç pazarın zayıf kalmasına neden oldu.

Otomobil pazarında ithalatın pazar payı Eylül ayında yüzde 69 düzeyinde gerçekleşti. OSD verilerine göre, son 10 yıllık ortalamalara göre, toplam pazar yüzde 1.1 azalırken, otomobil pazarı yüzde 13 arttı; hafif ticari araçlar pazarı yüzde 30.9 azaldı. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Otomotiv Üretimi Arttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şahinbey Belediyesi 10 Milyon Fide Dağıtımı Gerçekleştirdi
    13:53 Şahinbey Belediyesi 10 Milyon Fide Dağıtımı Gerçekleştirdi

    Şahinbey Belediyesi tarımsal üretimi desteklemek amacıyla 10 milyon adet domates, biber, patlıcan, salatalık, kavun ve karpuz fidesi dağıttı. Dağıtımın birkaç gün süreceği ve tüm çiftçilere ulaşılması hedeflendiği açıklandı.

  • GATHİB 2023 Genel Kurulu'nda İhracat Düşüşü Değerlendirildi
    13:41 GATHİB 2023 Genel Kurulu'nda İhracat Düşüşü Değerlendirildi

    Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB), 2023 yılı Olağan Genel Kurulu'nu gerçekleştirdi. Toplantıda, 2023 yılında yaşanan ihracat düşüşü ve sektördeki zorluklar değerlendirildi. GATHİB Başkanı Fikret Kileci, üyelerin dirençli bir duruş sergilediğini belirtirken, uluslararası talep daralması ve 6 Şubat depremlerinin ihracatı olumsuz etkilediği vurgulandı. Ayrıca, 2023 yılında en fazla ihracat yapılan mal grupları ve ülkeler de açıklandı. GATHİB, 2024 yılında da yoğun bir takvimle çalışmalarına devam edeceğini duyurdu.

  • Türkiye-Çin Ekonomik Forumu İstanbul'da düzenlendi
    13:39 Türkiye-Çin Ekonomik Forumu İstanbul'da düzenlendi

    Türkiye-Çin Ekonomik Forumu, İstanbul'da gerçekleşti. Forumda, iki ülkenin ikili ekonomik ve ticari ilişkilerinin büyüme kaydettiği vurgulandı. Türk ve Çinli şirketlerin temsilcileri, yeni ortaklıklar geliştirmek üzere ikili görüşmelerde bulundu. Türkiye ve Çin arasındaki ticari ve ekonomik işbirliği güçlü seyrediyor.

  • CHP Milletvekili Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun yaptığı zamın geri alınmasını istedi
    13:35 CHP Milletvekili Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun yaptığı zamın geri alınmasını istedi

    CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun et fiyatlarına yaptığı yüzde 25 zammın geri alınmasını talep etti. Gürer, dar gelirli vatandaşların et alabilme imkanının zorlaştığını belirterek, zamın geri alınması ve sübvansiyonlarla desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

  • CHP Milletvekili Ali Öztunç: Emekliler Açlık Ücretine Mahkum Ediliyor
    13:31 CHP Milletvekili Ali Öztunç: Emekliler Açlık Ücretine Mahkum Ediliyor

    CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, SGK'ya yapılan transferlerin artmasına rağmen emeklilerin açlık ücretine mahkum edildiğini belirtti. Öztunç, bu durumun AKP, saray düzeni ve Erdoğan'ın sorumluluğunda olduğunu ifade etti.

  • Bitlis Adilcevaz'da Şeker Pancarı Ekimi Başladı
    13:21 Bitlis Adilcevaz'da Şeker Pancarı Ekimi Başladı

    Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde havaların ısınmasıyla birlikte üreticiler şeker pancarı tohumlarını toprakla buluşturmaya başladı. Ülke ekonomisinde önemli bir yeri olan ve her anı zahmetle geçen şeker pancarı üretimi, aylar süren emeklerin sonunda sökülmeye başlanıyor. Devletin verdiği desteklerle çiftçilerin yüzü gülerken, on binlerce dekar alanda ekim mesaisi sürüyor. Pancar üretimiyle hem aile bütçesine hem de ilçe ekonomisine büyük katkı sağladıklarını söyleyen Adem Zengin isimli çiftçi, 'Allah devletimize zeval vermesin. Bizlere sağladığı imkanları kullanarak on binlerce dönüm alanda pancar ekiyoruz' dedi.

  • Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı, lokanta ve kafe boykotuna tepki gösterdi
    13:15 Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı, lokanta ve kafe boykotuna tepki gösterdi

    Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Karabacak, sosyal medyada başlatılan lokanta ve kafeler için iki günlük boykot çağrısına sert tepki gösterdi. Karabacak, boykot çağrısının esnafların itibarını zedelediğini ve yanlış olduğunu belirtti. Ayrıca, devletin denetim organlarının fahiş fiyat uygulayan işletmelere yönelik önlemler aldığını ve odaların da denetim çalışmalarını sürdürdüğünü vurguladı.


Advertisement