Otomotivin 2016 Seyrini Döviz Kuru Belirleyecek" - Son Dakika
Ekonomi

Otomotivin 2016 Seyrini Döviz Kuru Belirleyecek"

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Z. Alp Gülan, "Sektör 2015 yılını, iki genel seçim, kur artışı, Fed'in faiz belirsizliği ve faiz artışı gibi birçok olumsuz sayılabilecek duruma rağmen üretim, ihracat ve satışta rekor rakamlarla kapatmayı başardı, 2016 seyrini döviz kurları belirleyecek" dedi.

28.01.2016 11:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Z. Alp Gülan, "Sektör 2015 yılını, iki genel seçim, kur artışı, Fed'in faiz belirsizliği ve faiz artışı gibi birçok olumsuz sayılabilecek duruma rağmen üretim, ihracat ve satışta rekor rakamlarla kapatmayı başardı, 2016 seyrini döviz kurları belirleyecek" dedi.

OYDER Başkanı Gülan, yaptığı yazılı açıklamayla otomotiv sektörünün 2015 ve 2016 yılları performansına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 2016 yılında otomotiv sektörünün seyrini döviz kurlarının belirleyeceğini belirten Gülan, kurlardaki dalgalanma ve artışların otomobil fiyatlarına hemen yansıtılmasa da uzun vadede fiyatların atmasına ve bu doğrultuda talebin daralmasına yol açtığını kaydetti.

"Otomotiv sektöründe kur hareketleri araç maliyetlerini en çok etkileyen faktörlerden birisi. Kurların yükselmesi ve üzerinde hem fikir olunan kritik eşiklerin aşılması, tüm sektörlerde olduğu gibi otomotiv pazarının gelişimi üzerinde de olumsuzluklara yol açıyor. Bu olumsuz etki ithalatı olduğu kadar, üretim maliyetlerinin bir bölümü dövize endeksli olan ihracatı da kaçınılmaz olarak etkiliyor" değerlendirmesinde bulunan Gülan, şu ifadeleri kullandı:

" Sektör 2015 yılını, iki genel seçim, kur artışı, Fed'in faiz belirsizliği ve faiz artışı gibi birçok olumsuz sayılabilecek duruma rağmen üretim, ihracat ve satışta rekor rakamlarla kapatmayı başardı. Sektörümüz 1 milyon adedi aşan satış ve tarihinde ilk kez 1 milyon 359 bin adetlik üretim gerçekleştirerek ülkemizin sanayi verilerinin büyümesine önemli bir katkı yaptı. Kişi başına düşen milli gelirin artışı ile birlikte Türkiye otomotiv pazarı çok daha fazla büyüyecek ve oldukça geride olduğumuz her bin kişiye düşen otomobil sayısı da yukarılara taşınacaktır.

Ayrıca, güçlü bir üretim ve güçlü iç pazar yapısı olan ülkelerde yeni yatırımların yapılmasının önünün açıldığı görülmektedir. 78 milyonluk nüfusumuza göre ülkemizde her bin kişiye düşen araç sayısı 250 ve bunlardan 129'u binek otomobil. Bu rakam AB ülkeleri ortalamasının çok altında. Ülkemizin demografik yapısı ve muazzam ticari potansiyeli baz alındığında önemli bir pazar olmayı sürdüreceğini görebiliyoruz."

-"2016'da 2015'e göre pazarda küçük bir daralma olacak"

2016 yılı ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Gülan, bu yıl için siyasi ve ekonomik gelişmelerin çok iyi takip ve analiz edilmesi gerektiğine işaret etti. Gülan, sektörün 2016 yılı hedeflerini belirlerken mevcut konjonktürel şartları da dikkate alması gerektiğine vurgu yaparak, şunları kaydetti:

"Bugünkü birçok parametreye göre 2016 yılında 2015 yılına göre pazarda küçük bir daralma olacağını düşünüyorum ama gelişmelere göre bu tahminleri revize etmek gerekiyor. Geçmiş dönemleri düşündüğümüzde yıllık bir tahmin programı ile yürümek sağlıklı sonuçlar vermiyor. Biz yetkili satıcılar da 3'er aylık dönemlerde hedeflerimizi, bütçelerimizi ve şirket yapılanmamızı buna adapte edecek şekilde kurgulamaya gayret ediyoruz"

Trafikte mevcut 20 yaş üstü araçların hurda statüsünde dönüşüm merkezlerine gönderilmesi konusu üzerinde uzun zamandır durduklarını da belirten Gülan, konuya ilişkin ise şu bilgiyi paylaştı:

"20 yaş üstü araçların gerek önemli güvenlik sorunları oluşturmalarından, gerekse çevresel tahribatta önemli bir etken olmaları dolayısıyla trafikten çekilmeleri ile ilgili devletin alacağı stratejik kararlar sektörün yönünü değiştirebilir. Bu yönde sektör dernekleri olarak ortak çalışmalar gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Ekonomik ömrünü tamamlamış araçlara yönelik yapılacak düzenleme hem trafiği rahatlatacak, hem kara yollarında daha güvenli araçlar ile seyahat edilebilecek hem de bugün gündemde olan hava kirliliğine karşı etkili bir önlem alınabilecektir.

Ekonomi Bakanlığı daveti ile gerçekleştirilmesi planlanan ve kamu ile sektör paydaşlarının bir araya geleceği büyük bir çalıştayın organize edilmesi ile bu organizasyonun otomotivde yaşanan çeşitli sorunların tartışılacağı ve çözüm yollarının araştırılacağı bir platform oluşturacağını umuyorum."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Otomotivin 2016 Seyrini Döviz Kuru Belirleyecek' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement