Oy Hakkı İçin Hukuk Mücadelesi Veriyorlar - Son Dakika
Güncel

Oy Hakkı İçin Hukuk Mücadelesi Veriyorlar

Oy Hakkı İçin Hukuk Mücadelesi Veriyorlar

Balıkesir'in Kepsut ilçesine bağlı Mehmetler Köyü'nde ayaşamalarına rağmen jandarmanın yaptığı inceleme sırasında evlerinde bulunamadıkları için ikametgah kayıtlarının silinip, seçmen kütüğünden çıkartıldıklarını ileri süren üç aileye mensup 7 kişi, hukuk mücadelesi başlattı.

08.02.2014 10:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir'in Kepsut ilçesine bağlı Mehmetler Köyü'nde ayaşamalarına rağmen jandarmanın yaptığı inceleme sırasında evlerinde bulunamadıkları için ikametgah kayıtlarının silinip, seçmen kütüğünden çıkartıldıklarını ileri süren üç aileye mensup 7 kişi, hukuk mücadelesi başlattı. Balıkesir İdare Mahkemesi'ne dava açan mağdurlar, buradan sonuç alamamaları halinde gerekirse Anayasa Mahkemesi'ne hatta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar gideceklerini açıkladı.

Geçen Eylül ayında bir şikayet üzerine Kepsut Nüfus Müdürlüğü, jandarma aracılığıyla Mehmetler Köyü'ndeki ikametgahlarda araştırma yaptı. Jandarmanın araştırması sırasında evlerinde bulunamayan Eldeş, Duran ve Öz Aileleri hakkında gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu gerekçesiyle idari yaptırım kararı uygulanıp, 842'şer lira para cezası kesildi. Bu üç ailenin, Mehmetler Köyü'nde yaşadıklarını ispatlamak için muhtarlıktan aldıkları belgelerle, kaymakamlığa ve mahkemelere yaptıkları başvurularda sonuç vermedi.

Mağdur olduklarını öne süren görme engelli Hüseyin Eldeş, yaşadıklarını şöyle anlatı

'Eşim Meral ve oğlum Erol, Altınoluk'ta benim yanımda kalıyordu. Geçen yıl Eylül ayında oğlumun okulu bitince annesi ile birlikte ikametgahını memleketimize yani Mehmetler Köyü'ne aldırdık. Aynı dönemde, Kepsut İlçe Nüfus Müdürlüğü bir şikayet sonrası soruşturma açmış. Jandarma ekiplerinin yaptığı araştırmada adreste olmadıkları, gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu gerekçesiyle ailemle birlikte, yaz aylarında Körfez bölgesine gelen ancak yılın büyük bölümünde köyde yaşayan Ayşe-Mustafa-İsmet Duran ve Gül- Ceyhun Öz'e 842 lira para cezası verilmiş, ikametgah kaydı kapatılmış. Seçmen kütüğünden de çıkarılmışlar. Buna itiraz ettik. Kepsut Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açtık. Mahkeme, bizi haklı buldu, Mehmetler'de ikametimizin devam ettiğini belirterek, köyde olduğumuzun tespitini yaptı. Ayrıca para cezasını da iptal etti. Bu karar 23 Aralık'ta verildi. Bunun sonrasında askıya çıkan seçmen listelerinde isimlerimiz de vardı. Ancak Kepsut İlçe Nüfus Müdürlüğü de Seçim Kurulu'na itiraz etmiş. Seçim Kurulu da isimlerimizi yeniden seçmen listesinden çıkartmış. İlçe Seçim Kurulu'na yaptığımız itiraz 23 Ocak 2014'te reddedildi. Bu karardan 4 gün sonra İl Seçim Kurulu'na başvurduk. Seçmen kaydımızın silindiğini, seçimlerde oyumuzu Mehmetler Köyü'nde kullanmak istediğimizi bildirdik. Ancak İl Seçim Kurulu da İlçe Seçim Kurulu'nun kararı doğrultusunda itirazımızı reddetti. Siyasi partilerden de mağduriyetimizin giderilmesi yardım istedik. Ama onlarda çözüm olamadı. Şimdi eşim ve oğlumun da aralarında bulunduğu 7 kişi ikametgahları olmadığı için hiç bir resmi işlem yaptıramıyor. 30 Mart'taki seçimlerde de oy kullanamayacaklar. Halbuki oy kullanmak anayasal haktır. Bu anayasal hakkımız elimizden alındı ve biz de hakkımızı arıyoruz. Son olarak Balıkesir İdare Mahkemesi'ne başvurduk. Yargı ile adaletin yerini bulacağına inanıyoruz. İdare Mahkemesi'nden de olumsuz bir karar çıkarsa Anayasa Mahkemesi'ne, gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar gideceğiz. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız.ö

'USÜL HATASI VARö

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 22 Ocak 2014 tarihli 117 sayılı kararına dikkat çeken Hüseyin Eldeş, sözlerini şöyle sürdürdü

'Bu karara göre, kişilerin ikametgah tespitleri yapılırken, jandarma, polis ve zabıta kolluklarının tuttuğu tutanaklardan ziyade, adlarına kayıtlı elektrik, telefon, su faturası veya kira sözleşmesi, tapu gibi envanterler dikkate alınır. Jandarma raporu doğrultusunda listeden çıkarılıyoruz. Burada oturduğumuzu gösterir envanterler elimizde var. Yıllarca ödediğimiz elektrik, telefon, su faturaları elimizde. Bunları ibra ediyoruz. Ama dikkate alınmıyor. Böylelikle YSK'nin verdiği bir karara da aykırı bir karar verilmiş oluyor. Burada tamamen usul hatası var. 2 Ocak 2014 tarihinde yine YSK'nin Resmi Gazete'de yayınlanan bir genelgesi var. Genelgenin 11. maddesine göre askı listelerindeki isimlerin çıkartılması veya eklenmesi durumunda buna ancak vatandaş kendisi veya siyasi partiler itiraz edebilir. Bizim olayımızda siyasi parti veya vatandaş itiraz etmiyor. İlçe Nüfus Müdürlüğü, itiraz ediyor. Burada yetkisi olmadığı takdirde itiraz etmiş oluyor. Tamamen bir hukuksuzluk sonucu mağdur edildik.ö Balıkesir İdare Mahkemesi'nde dava açan Ayşe Duran ile Meral Eldeş de, oy kullanmak için hakklarını aradıklarını, Eylül ayından bu yana gitmedikleri yer kalmadğını, son umutlarının yargı olduğunu söylediler.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Oy Hakkı İçin Hukuk Mücadelesi Veriyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da Banka Dolandırıcılığı Operasyonunda 16 Kişi Tutuklandı
    23:03 İstanbul'da Banka Dolandırıcılığı Operasyonunda 16 Kişi Tutuklandı

    İstanbul merkezli 5 ilde, kendilerini banka çalışanı olarak tanıtıp mağdurları ikna ederek hesaplarındaki paraları üçüncü kişilerin hesaplarına aktardığı iddiasıyla gözaltına alınan 18 şüpheliden 16'sı tutuklandı. Şüphelilerin, 19 ayrı eylemde yaklaşık 6 milyon lira haksız kazanç sağladığı tespit edildi.

  • Yeşilhisar'da yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yapan şüpheli gözaltına alındı
    22:54 Yeşilhisar'da yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yapan şüpheli gözaltına alındı

    Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde, H.Ç. isimli şüphelinin yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yaptığı bilgisi üzerine Jandarma Komutanlığı ve Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından çalışma başlatıldı. Şüphelinin iş yerinde yapılan aramada 2 tabanca, seri numarası kazınmış ruhsatsız av tüfeği ve 1846 tabanca fişeği ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelinin jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi
    22:54 Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi

    Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) tarafından düzenlenen 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Maximum Uniq Hall'de seyirciyle buluştu. Yazar ve yönetmen Derek Bond'un mitolojik hikayelere yer verdiği gösteri, çocukların zihnindeki canavar algısını değiştirmeyi hedefliyor. Seyirciler arasından seçilen çocuklarla interaktif bir oyun oynanan gösteride, oyuncu Ata Dirilgen çocuklara hem hikaye anlatıcısı hem de kahraman yetiştiricisi olarak eşlik ediyor. Gösterinin amacı, çocukların hayal güçlerini geliştirmek ve onlara cesaret vermek. İngiltere tiyatrosunun önemli ödüllerinden Olivier Ödülü'ne aday olan kukla şovu, devasa taş trol, gizemli Indrik, görkemli Griffin, tek boynuzlu at, diş perisi ve ejderha gibi birçok kukla ile çocukları fantastik hikayelerle tanıştırıyor. Gösteri, 20-23 Nisan tarihleri arasında sahnelenmeye devam edecek.

  • CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi
    22:54 CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi

    Aliağa Belediyesi CHP'li Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın ismine 'Cemil Bayık' dedi ve Gemi Söküm sektörüne 'uyuşturucu trafiğinin durağı' iddiasında bulundu.

  • Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi
    22:49 Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi

    Başkentte çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu Cumhuriyet Korosu, 'Yüzyılın Başkenti Ankara' adlı Türk halk müziği konseri verdi. Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ankara'nın türkülerinin yanı sıra Rumeli, Kütahya, Burdur, Kırıkkale, Sivas, Erzincan, Artvin yöreleri ile Kıbrıs ve Azerbaycan'dan ezgiler dinleyicilerle buluştu. Başkentteki, Ulusal Mimarlık akımlarına örnek teşkil eden tarihi yapı ve binaların da tanıtıldığı konserde, çeşitli halk oyunu gösterileri yapıldı. Şef Serdar Yasun yönetiminde 30 eserin seslendirildiği konsere Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

  • İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi
    22:49 İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi

    İstanbul Valiliği, Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması nedeniyle 24 binanın tahliye edildiğini, 78 kişinin otellere yerleştirildiğini bildirdi. Yıldıztabya Mahallesi'nde yaşanan olayda, toprak kayması sonucu 14 gecekondu etkilendi ve 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi. Bölgede yaşayan 70 kişi tedbir amaçlı tahliye edildi. Tahliye edilen binalarda hasar tespit çalışmaları yapılacak.

  • Elazığ'da 9 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen lise müdürü tutuklandı
    22:48 Elazığ'da 9 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen lise müdürü tutuklandı

    Elazığ'da bazı öğrencileri taciz ettiği iddiasıyla gözaltına alınan lise müdürü G.C, çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak devam eden soruşturma sürecinde bir öğrenci daha şikayette bulundu ve müdür tekrar gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen müdür, 9 öğrenciyi taciz ettiği öne sürüldüğü gerekçesiyle tutuklandı.


Advertisement