Özbekistan Andican Devlet Tıp Enstitüsüne Cihaz Desteği - Son Dakika
Güncel

Özbekistan Andican Devlet Tıp Enstitüsüne Cihaz Desteği

Özbekistan Andican Devlet Tıp Enstitüsüne Cihaz Desteği

TİKA, Özbekistan'ın doğusunda bulunan Andican Devlet Tıp Enstitüsü Kardiyoloji Bölümüne ultrason cihazı desteğinde bulundu.

10.01.2015 13:27  Güncelleme: 13:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Özbekistan'ın doğusunda bulunan Andican Devlet Tıp Enstitüsü Kardiyoloji Bölümü'ne ultrason cihazı desteğinde bulunuldu.

Özbekistan'da özellikle sağlık alanında önemli projelere imza atan TİKA, faaliyetlerine devam ediyor. Bu kapsamda TİKA tarafından Andican Devlet Tıp Enstitüsü Kardiyoloji Bölümü'ne bir adet ultrason cihazı desteğinde bulunuldu. TİKA tarafından temin edilen cihaz, düzenlenen törenle yetkililere teslim edildi. Törene, TİKA Taşkent Program Koordinatörlüğü yetkilileri, Andican Devlet Tıp Enstitüsü Rektör Yardımcısı İbragim Alimjanov, Uzman Doktor Yetiştirme Bölümü Başkanı Zuhrittin Salahitdinov ve birim doktorları katıldı. Törende konuşan Andican Devlet Tıp Enstitüsü Rektör Yardımcısı Alimjanov, enstitü kliniğinin bölgenin en büyük kapasiteye sahip hastanesi olması nedeniyle sadece Fergana Vadisi'nden değil, komşu ülke Kırgızistan'dan da yoğun şekilde hasta kabul ettiğini belirtti. Alimjanov, özellikle kardiyoloji gibi temel bir birimde kullanılacak cihazlarla, teşhis ve tedavide daha hızlı ve etkin çalışma olanağı elde edeceklerini söyledi.

TİKA tarafından temin edilen cihazla enstitü kliniğinin çok önemli bir ihtiyacının giderildiğini ifade eden Bölüm Başkanı Salahitdinov da, desteklerinden dolayı TİKA'ya müteşekkir olduklarını belirtti.

Andican Devlet Tıp Enstitüsü, Özbekistan'ın 3 büyük vilayetinden (Fergane, Namangan ve Andican) oluşan Fergane Vadisi'nde sağlık alanında eğitim veren tek yükseköğretim kurumu olup, bünyesinde bulundurduğu 700 yataklı kliniği ile ülkenin en yoğun nüfuslu bölgesinde sağlık hizmeti veriyor. Enstitü bünyesinde Vertobroloji, Limfoloji ve Kardiyo Cerrahi merkezleri faaliyet göstermekte olup, özellikle kalp damar hastalıklarının erken teşhisi ve tedavisi gibi konularda faaliyetlerini sürdürüyor. Özbekistan'da kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 40 arttığı ve halkın yüzde 20'sine yakınında kalp yetmezliği olduğu tespit edildi. Ayrıca Orta Asya'da kalp damar hastalıklarına bağlı ölüm oranı, resmi istatistik verilerine göre Avrupa ülkeleri ortalamasından 2,7 kat daha fazla.

TİKA'nın Özbekistan'da sürdürdüğü projelerin önemli bir kısmını sağlık projeleri oluşturuyor. Özbekistan'ın tüm bölgelerinde sağlık hizmetlerinin kalitesinin yükseltilmesi, TİKA için öncelikli hedefler arasında yer alıyor. Söz konusu proje ile çevredeki şehir ve köylerden gelen hastalarla beraber yaklaşık 100 bin kişiye sağlık hizmeti verilmesi bekleniyor. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Özbekistan Andican Devlet Tıp Enstitüsüne Cihaz Desteği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement