Özbekistan Cumhurbaşkanı Kerimov'un Vefatı - Son Dakika
Güncel

Özbekistan Cumhurbaşkanı Kerimov'un Vefatı

Özbekistan Cumhurbaşkanı Kerimov\'un Vefatı

TAŞKENT (AA) – Özbekistan'da Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un geçen hafta vefat etmesinin ardından parlamento tarafından geçici olarak görevlendirilen Başbakan Şavkat Mirziyoyev, esas görevinin Kerimov'un başlattığı siyasi, sosyal-ekonomik ve demokratik reformları uygulamaya yönelik kalkınma yolunda devam etmek olduğunu açıkladı.

09.09.2016 11:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TAŞKENT (AA) – Özbekistan'da Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un geçen hafta vefat etmesinin ardından parlamento tarafından geçici olarak görevlendirilen Başbakan Şavkat Mirziyoyev, esas görevinin Kerimov'un başlattığı siyasi, sosyal-ekonomik ve demokratik reformları uygulamaya yönelik kalkınma yolunda devam etmek olduğunu açıkladı.

Mirziyoyev, parlamentonun alt kanadı Yasama Meclisi ve üst kanadı Senato'nun düzenlediği ortak genel kurul toplantısında yaptığı konuşmada ülkenin ilk cumhurbaşkanı Kerimov tarafından hazırlanan ve 25 yıl boyunca verimli bir şekilde hayata geçirilen reformları tatbik etmeye yönelik müstakil kalkınma yolunu devam ettirmenin esas görevi olduğunu vurguladı.

Çeşitli tehditlerin giderek arttığı bir dönemde barış ve istikrarın, ülkedeki milletler ile dinler arasındaki birlik ve saygı ortamının pekiştirilmesi, toplumda adaletin temin edilmesi ve devletin güvenliğinin pekiştirilmesi gerektiğini kaydeden Mirziyoyev, bu çerçevede ülkenin savunmasını ve savunma potansiyelinin arttırılmasına, sınırların dokunulmazlığına yönelik çalışmaların sürdürüleceğini ifade etti.

Mirziyoyev, ülkenin egemenliği ve bağımsızlığına tehlike oluşturabilecek iç ve dış güçlerin her türlü girişimlerine katı ve gereken tepkinin verileceğini vurguladı.

Yabancı ülkeler ve uluslararası toplumla verimli işbirliğini sürdüreceklerini söyleyen Mirziyoyev, bu çerçevede kabul edilen "Dış Siyasi Faaliyeti Konsepti"nin faal olarak hayata geçirileceğini dile getirdi. Mirziyoyev, ülkesinin askeri-siyasi bloklara katılmamak, topraklarında diğer ülkelere ait askeri üslere izin vermemek ve Özbek askerlerini ülke dışında göreve göndermemek gibi prensipleri uygulamaya devam edeceğini vurguladı.

Komşu Türkmenistan, Kazakistan, Tacikistan ve Kırgızistan ile açık, dost ve yapıcı siyaseti sürdürmeye sadık kalacaklarını belirten Mirziyoyev, dış politikanın diğer önceliğinin ise Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri ile ilişkileri pekiştirmek ve bu çerçevede Rusya ile Stratejik Ortaklık, Müttefiklik ilişkilerini öngören anlaşmaları geliştirmek olduğunu kaydetti.

Mirziyoyev, ABD ile karşılıklı menfaatlere dayalı ve yapıcı işbirliğini her yönüyle geliştirmenin de ülkesinin dış politikadaki önceliklerinden olduğunu ifade ederek Özbekistan'ın ayrıca yakın komşusu, küresel ve bölgesel sorunların çözümünde önemli rol oynayan Çin ile çok yönlü stratejik işbirliğini daha da pekiştireceğini dile getirdi.

Devletin dış borcunun çok fazla artmasına izin verilmeyeceğini belirten Mirziyoyev, değerli metallerin katma değerinin arttırılması, gıda ve kimya sanayinin geliştirilmesine yönelik programların devam ettirileceğini, dış piyasada rekabetin giderek arttığı bir dönemde üretimin ve ihracat potansiyelinin arttırılmasına, KOBİ ve özel tarım işletmelerinin geliştirilmesine, özel girişimciliğin desteklenmesine, yeni iş yerlerinin oluşturulmasına, ulaşım ve karayollarının genişletilmesine, bilim-teknik, eğitim, sağlık, kültür ve sporun geliştirilmesine, toplumda demokratik süreçlerin derinleştirilmesine, sivil toplumun desteklenmesine önem verileceğini anlattı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Özbekistan Cumhurbaşkanı Kerimov'un Vefatı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement