Özbekistan'da Cumhurbaşkanı Seçimine Doğru - Son Dakika
Güncel

Özbekistan'da Cumhurbaşkanı Seçimine Doğru

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosunun Özbekistan'da 4 Aralık'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerini izleyecek heyeti, ülkedeki çalışmalarına başladı.

02.11.2016 16:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosunun Özbekistan'da 4 Aralık'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerini izleyecek heyeti, ülkedeki çalışmalarına başladı.

AGİT'in ilk kez cumhurbaşkanı seçimini izlemek için Özbekistan hükümetinin resmi daveti üzerine gönderdiği tam teşekküllü gözlem heyetinin başkanı Peter Tejler, başkent Taşkent'te basın toplantısı düzenledi.

Tejler, Özbekistan'da 11-14 Ekim arasında incelemelerde bulunan grubun raporu üzerine ülkeye gözlemci heyet gönderme kararı alındığını hatırlatarak, heyetin bugün Dışişleri Bakanlığı ile Merkez Seçim Komisyonunda görüşmelerde bulunduğunu ifade etti.

Özbekistan'daki seçimi takip etmek üzere dün ülkeye gelen 17 kişilik asıl heyetin yanı sıra 20 kişilik uzun süreli gözlem ekibinin çalışmalarına 5 Kasım'da başlayacağını, 2-6 Aralık arasında da 250 kişiden oluşan kısa süreli bir gözlem ekibinin görev yapacağını kaydeden Tejler, seçimin, AGİT yükümlülükleri, demokratik seçimlerle ilgili uluslararası standartlar ve ülke yasaları çerçevesinde değerlendirileceğini vurguladı.

Tejler, gözlemcilerin, seçim sürecine ilişkin etkinlikler, seçim komisyonu ve ilgili kuruluşların faaliyetleri hakkında değerlendirme yapacağını, ayrıca devlet kurumları, siyasi partiler, cumhurbaşkanı adayları, sivil toplum örgütleri, basın yayın organları ve diplomatik kuruluşların temsilcileriyle görüşmelerde bulunacağını belirtti.

Gözlemcilerin seçim gününde, oy kullanma süreci, oyların sayılması ve sonuçların açıklanmasıyla ilgili süreçleri takip edeceğini ifade eden Tejler, heyetin seçime ilişkin kapsamlı raporunun seçimden iki ay sonra yayınlanacağını ifade etti.

AGİT, İslam Kerimov'un cumhurbaşkanı olduğu 29 Mart 2015'te yapılan seçimde ülkeye sınırlı seçim gözlem heyeti göndermişti.

Kerimov'un 2 Eylül'de beyin kanaması sonucu vefat etmesinin ardından cumhurbaşkanı erken seçiminin 4 Aralık'ta yapılması kararlaştırılmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Özbekistan'da Cumhurbaşkanı Seçimine Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement