Özbekistan'da Cumhurbaşkanı Seçiminin Ardından - Son Dakika
Güncel

Özbekistan'da Cumhurbaşkanı Seçiminin Ardından

Uluslararası gözlemciler, Özbekistan'da dün yapılan cumhurbaşkanı seçiminin özgür, açık ve uluslararası demokrasi normlarına uygun bir biçimde yapıldığını söyledi.

30.03.2015 14:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası gözlemciler, Özbekistan'da dün yapılan cumhurbaşkanı seçiminin özgür, açık ve uluslararası demokrasi normlarına uygun bir biçimde yapıldığını söyledi.

Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Gözlemci Heyeti Başkanı Sergey Lebedev, 72 gözlemciden oluşan heyetin 2 hafta boyunca ülkenin çeşitli kentlerinde seçim sürecini izlediğini açıkladı.

BDT gözlemcilerinin, seçim öncesi ve seçim gününde yaklaşık 900 seçim sandığının kurulduğu ülkede çeşitli yerleri ziyaret ederek incelemelerde bulunduğunu vurgulayan Lebedev, "Seçim, ulusal seçim yasaları ve uluslararası demokrasi normlarına uygun olarak yapıldı" dedi.

Lebedev, özgür ve şeffaf bir biçimde yapılan seçimi olumlu değerlendirdiklerini dile getirdi. Lebedev, seçim sürecini izlerken, bazı teknik eksiklikleri de tespit ettiklerini, ancak bu küçük hata ve eksikliklerin seçim sonuçlarına hiç bir şekilde etki etmeyeceğini ifade etti.

Şanghay İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Dmitriy Mezentsev de düzenlediği basın toplantısında, heyetin 100'e yakın seçim sandığında oy kullanma sürecini izlediğini kaydetti. Dün yapılan cumhurbaşkanı seçiminin yasalar, ülkenin üstlendiği uluslararası yükümlülükler ve seçimle ilgili uluslararası normlara uygun olarak yapıldığını belirten Mezentsev, seçimin açık ve demokratik bir ortamda geçtiğini, seçim yasalarına ilişkin herhangi bir ihlalin gözlenmediğini söyledi.

İslam İşbirliği Teşkilatı gözlemci heyeti, Özbekistan'da yapılan seçimlerin ülkedeki seçim yasalarına ve uluslararası normlara uygun olarak yapıldığını duyurdu.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlem misyonu da seçimde halihazırdaki cumhurbaşkanı figürünün ön plana çıktığını ifade etti. AGİT Sınırlı Gözlem Misyonu Başkanı Tana de Zulueta, düzenlediği basın toplantısında, son cumhurbaşkanı seçiminden bu yana seçimle ilgili yasalarda bazı değişikliklerin yapıldığını ve bu düzenlemelerden bazılarının ülkenin AGİT çerçevesinde demokratik seçimlerle ilgili üstlendiği yükümlülüklere zıt olduğunu belirtti. Zulueta, seçimde bağımsız aday olma maddesinin de iptal edildiğini dile getirdi.

Özbekistan Merkez Seçim Komisyonu, 18 milyon 928 bin seçmenin oy kullandığı seçimde katılım oranının yüzde 91 olduğunu açıklamıştı.

Seçimi, BDT, AGİT, Şanghay İşbirliği Örgütü ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın yanı sıra Türkiye'nin de arasında bulunduğu 40'tan fazla ülkeden 300'e yakın uluslararası gözlemci izlemiş, ayrıca 430 yerli ve yabancı gazeteci de takip etmişti.

Merkez Seçim Komisyonu'nun, Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un da aralarında bulunduğu dört  adayın yarıştığı seçimin ilk sonuçlarını bugün açıklaması bekleniyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Özbekistan'da Cumhurbaşkanı Seçiminin Ardından - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement