Özbekistan'da Emir Timur'un Doğumunun 680. Yılı Kutlanıyor - Son Dakika
Güncel

Özbekistan'da Emir Timur'un Doğumunun 680. Yılı Kutlanıyor

TAŞKENT (AA) – Özbekistan'da, Büyük Timur İmparatorluğunun kurucusu Emir Timur'un doğumunun 680. yılı çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

09.04.2016 15:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TAŞKENT (AA) – Özbekistan'da, Büyük Timur İmparatorluğunun kurucusu Emir Timur'un doğumunun 680. yılı çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Emir Timur'un doğumunun 680. yılı dolayısıyla başkent Taşkent'teki Emir Timur Hıyabanında kutlama töreni düzenlendi.

Törene, hükümet üyeleri, bilim adamları, yazar, şair, sanatçı, öğrenci ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle ülkedeki yabancı misyon şefleri katıldı.

Özbekistan Yazarlar Birliği Başkanı Muhammad Ali, burada yaptığı konuşmada, Timur dehasının dünya tarihindeki önemine değindi, Timur'un Özbek edebiyatının yanı sıra dünya edebiyatındaki bir çok esere de konu olduğunu belirtti.

Ali, Emir Timur'un Özbek devletçiliğinin temelini atan büyük bir devlet adamı olduğunu ifade ederek, Timur dehasının yüzyıllardır dünya toplumu tarafından öğrenilmekte olduğunu söyledi.

Özbekistan Parlamentosu milletvekili Prof. Dr. Akmal Saidov da Timur'un kurucusu olduğu Büyük Timur İmparatorluğunun yaklaşık 500 yıl boyunca tarih sahnesinde kalmasının onun çok iyi bir devlet yöneticisi ve askeri deha olmasına bağlı olduğunu belirterek, Timur devletindeki istikrar ve kalkınmanın bu topraklarda bilim ve edebiyatın, sanat ve medeniyetin gelişmesine de katkı sağladığını ifade etti.

Emir Timur Uluslararası Vakfı Başkanı Nazim Habibullayev de Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un inisiyatifiyle kurulan Timurlular Tarihi Devlet Müzesi'nin dünyada benzeri az görülen müzelerden olduğunu söyledi. Habibullayev, müzede Timurlular ile ilgili 3 binden fazla eşya bulunduğunu ifade etti.

-Emir Timur'un doğduğu şehirden yaya olarak geldi

Emir Timur'un doğduğu Şehrisebz'in Hocailğar köyünden yaya olarak yola çıkan 65 yaşındaki Abducebbar Halbayev de bugün Taşkent'e ulaşarak törene katıldı. Halbayev, "Timur'un doğumunun 680. yıl dönümünde 680 bin adım" sloganıyla Şehrisebz'den yola çıktığını ve 2 hafta boyunca 411 kilometre yol yürüyerek Taşkent'e ulaştığını söyledi.

Timur ile ilgili şiirlerin okunduğu törende daha sonra Emir Timur heykeline çelenk konuldu.

Emir Timur'un doğumunun 680. yıl dönümü dolayısıyla Timurlular Tarihi Devlet Müzesi'nde de tören düzenlendi.

Törende, Timur'un hayatına ilişkin tiyatro eserinden bir bölüm sahnelendi.

-Emir Timur

Tarihin gördüğü en büyük askeri ve siyasi dehalardan biri olarak kabul edilen ve tam adı İbn Amir Tarağay ibn Amir Barqul olan Amir Timur, 9 Nisan 1336'da Şehrisebz kenti yakınlarındaki Hocailğar köyünde doğdu. Emir Timur, 69 yıllık hayatı boyunca 3 kıtayı kapsayan Büyük Timur İmparatorluğunun temelini attı.

1370 yılında Maveranünnehir'deki beylikleri birleştirerek, büyük bir devletin temelini atan Timur, böylece bölgedeki dağınık durumdaki küçük beylik ve hanlıklara son verdi. Bu dönemden itibaren düzenlediği harp seferleriyle Maveraünnehir, Harezm, Horasan, Deşt-i Kıpçak, Afganistan, İran, Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan, Hindistan, Irak ve Suriye'yi kapsayan toprakları ele geçiren Timur, böylece Büyük Timur İmparatorluğunu kurdu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Özbekistan'da Emir Timur'un Doğumunun 680. Yılı Kutlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement